Ga naar de inhoud

FSB-1: Schaakwoude kan overwinning net niet pakken

Op donderdag 8 december stapte ik het ijsbaangebouw binnen, naast de nodige goedenavondjes werd ik ook een verflucht gewaar. Het ijsbaangebouw onderging een metamorfose, een zachte roze/paarse gloed. Waarom is er niet overleg geweest met de schaakclub? Zwarte en witte vakjes waren toch ook mooi geweest? Dan maar over naar de echte zwarte en witte velden.

Sneek was in een sterke samenstelling naar Damwâld gekomen, zij hadden gemiddeld zo’n honderd ratingpunten meer. Op bord 1 trof ik Selwin Keuning, de speler met de hoogste rating. Hij was goed in de opening thuis. Toen ik mijn zwarte loper verkeerd plaatste verloor ik een pion. In het verdere middenspel probeerde ik mijn stukken te ontwikkelen en tegenspel te creëren, dat zorgde wel voor wat dreiging, maar hij loste dit goed op. Daarna liet ik een paard insluiten en was het over en uit.

Gerben, die precies vandaag 40 kaarsjes uitblies en rond zijn bord versieringen aantrof, mocht het opnemen tegen de competitieleider Erwin Denissen. De echte strijd ontbrandde pas los toen de meeste stukken al van het bord waren verdwenen.  Gerben had een remiseaanbod afgeslagen en leek het betere van het spel te hebben. Maar toen hij probeerde vorderingen te maken stapte hij in een simpel pionvorkje, een cadeautje weggegeven in plaats van te ontvangen. Hiermee was de stand 0-2, maar volgens mij stonden Gerke en Sipke beter, dus was 2-2 zeker mogelijk.

Invaller Gerke speelde op bord 2 tegen Tjitze Schram. Gerke bouwde de partij mooi op, hij verkreeg een mooie vrijpion in het centrum. Deze pion was een behoorlijk obstakel voor zijn tegenstander. Gerke offerde een kwaliteit om zijn pion naar de overkant te brengen. Hij wist de kwaliteit weer terug te winnen en hield een gunstig eindspel over, nadat de dames geruild werden kon hij met een van zijn pionnen doorlopen en werd het 1-2.

Inmiddels zag ik dat Sipke een pion voor stond tegen Han Holl. Hij kon dit zo spelen dat hij twee verbonden vrijpionnen overhield, hij moest nog even rekening houden met een vijandige oprukkende pion. Sipke kon via een mooi loperschaakje de winst binnen hengelen. Hiermee werd de eindstand 2-2.

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd