Naar de inhoud springen

Gerben van der Heide houdt zicht op koppositie

Gerben van der Heide heeft gisteravond goede zaken gedaan in de titelstrijd. Koploper Wopke Brandsma heeft nog steeds een royale voorsprong, maar de achterstand op Gerben is ietsje kleiner geworden.

Gerben moest met de zwarte stukken aantreden tegen Nathalie Steringa. Er kwam een ruilvariant van het Frans op het bord. Gerben kreeg een klein positioneel voordeeltje. Toch was het maar zeer de vraag of dit ook genoeg zou zijn voor winst.

Laat op de avond kreeg Nathalie een geisoleerde pion. Nadat Gerben dameruil wist te forceren was de pion moeilijk te houden. Genoeg voor de winst. Nathalie leed hiermee haar eerste nederlaag in de competitie en zakt van plaats 2 naar 4.

Hierna was nog één partij bezig. Mathijs Visser moest proberen de stelling van Johan Cnossen te breken en dit kostte tijd, veel tijd. Mathijs kwam in tijdnood, maar dat gold ook voor zijn tegenstander. Dit gaf Mathijs wat lucht, omdat de verdediging van Johan toch wat minder stug werd. Een pion achterstand werd omgezet in een pion voorsprong en Johan moest de handdoek in de ring gooien.

De derde lange partij van de avond werd gespeeld tussen Henk Kooistra en Kees Appel. Kees Appel kwam een paard voor, maar dit had hem ook veel tijd gekost. Bijna ging Kees door de vlag en tot overmaat van ramp gaf Kees ook nog een paard weg. Een remiseaanbod daarop van Kooistra werd echter resoluut afgeslagen. Een pion van Kees was al onderweg naar het promotieveld en nu niet meer tegen te houden.

Jan Meijer had zijn avond niet tegen Wim de Vries. Al snel gaf Jan een stuk weg en later nog één. Dit was teveel van het goede en al gauw kreeg Wim het punt van Jan.

Bauke Vroom wist in zijn partij tegen Menno Veenstra een tactische onnauwkeurigheid meteen af te straffen. Een kwaliteit ging voor Menno verloren. Menno trachtte het kwaliteitsverlies te compenseren met actief stukkenspel. Dit lukte maar gedeeltelijk. Voor Menno ging veel tijd verloren. Toen er ook nog een pion van Menno afging, kon Bauke snel afwikkelen naar winst.

 

 

 

 

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd