Ga naar de inhoud

FSB-1: Tromgeroffel in Burgum

We waren onder de indruk. Dat is de eerste keer dat onze teamleden met tromgeroffel zijn binnen gehaald, terwijl we op bezoek gingen bij een tegenstander. Bedankt voor dit bijzondere welkom. Al gebied de eerlijkheid te zeggen dat de plaatselijke fanfare vermoedelijk helemaal niks wist van onze komst. Gelukkig wisten onze gastheren dat wel. Zij bleken enigzins gehavend, naar ik begreep waren er 2 teamleden ziek. Bij ons was Ronald afwezig. Evert was gelukkig bereid de honneurs waar te nemen.

Sipke leek me prima uit de opening te zijn gekomen. Niet dat zijn tegenstander minder uit de opening was gekomen, al moest Sjoerd nog wel even de goede manier vinden om de gangbare “zwarte” openingsproblemen op te lossen. Dit lukte Sjoerd ten koste van heel veel tijd. In de laatste 10 minuten maakte Sipke gebruik van het ruimteoverschot op de koningsvleugel en plaatste een aanval. Sjoerd miste vervolgens Sipke zijn horizontale aftrekaanval. En gaf op. (0-1)

Evert nam vrij aardig de honneurs waar.. Al gauw had hij een loper te pakken, doordat zijn tegenstander een tactiekje gemist had. Een fijne start van de partij. Evert bleef hierna rustig en ruilde vakkundig de stukken af tot hij een gewonnen eindspel over had. (0-2)

Gerben had het in het begin van de partij lastig tegen goede bekende Johan Cnossen. Totdat er een paard door zwart werd omgespeeld over de 8e lijn, vond Gerben het moeilijk om goede kansen te vinden. Toen het paard werd omgespeeld ontstond er een kans om op de damevleugel aan te vallen en zo de mooie pionnenklomp van zwart op te breken. Toen ook een gevaarlijke zwarte loper geruild werd tegen een wit paard, bleef er een eindspelvoordeel voor Gerben over. Het was alleen nog even opletten op de matdreigingen op de koningsstelling. Dat moest wel goed komen. Nou niet dus. Gerben manoeuvreerde zijn dame naar f2, blokkeerde zijn eigen toren en werd vervolgens gedwongen groot materiaal te geven. Dat het nog een gelijkspel werd was te danken aan het feit dat Cnossen het moeilijk vond het goede plan te vinden. (0.5-2.5)

Bij Mathijs en zijn tegenstander Hans Kloosterman was er van conventioneel schaak geen sprake. Mathijs loerde eerst op b3 en even later op f2. Kloosterman kon de stelling nog net bij elkaar houden. Tot Mathijs met zijn dame binnenkwam op de 2e rij. Toen werden de problemen te groot. Mathijs kon afruilen naar een eindspel met 2 pionnen meer. Netjes gedaan! Al moet ik zeggen dat ik de zenuwen krijg van zo’n ingewikkeld middenspel met zo weinig tijd. Gelukkig is Mathijs daar in gespecialiseerd. (0.5-3.5)

Een mooie uitslag, maar zo gemakkelijk ging het niet. We wensen NEO veel succes in de volgende wedstrijden.

Rating
Rating
Hoekstra, S. (Sjoerd) 1919 Hoop de, S. (Sipke) 1948 0 – 1
Kloosterman, H. (Hans) 1771 Visser, M. (Mathijs) 1874 0 – 1
Cnossen, J. (Johan) 1523 Heide van der, G. (Gerben) 1822 ½ – ½
Bloemhof, Y. (Ynte) 1526 Drijver, E. (Evert) 1810 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1685 Gemiddelde Rating: 1864 ½-3½
Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd