Ga naar de inhoud

FSB: Schaakwoude 2 wint van Franeker

Donderdag 12 maart moest Schaakwoude 2 aantreden tegen directe concurrent Franeker. De gasten arriveerden laat, dus het was al na achten toen de eerste zetten gespeeld konden worden.

Dylan speelde met wit tegen Theo Tops en hij kreeg het Budapester gambiet tegen zich. Hij kwam redelijk goed uit de opening, maar door een verkeerde zet moest hij het loperpaar opgeven. Er werd vervolgens afgeruild naar een gelijkstaand eindspel. Dylan probeerde nog iets te forceren, maar zijn tegenstander reageerde goed. Hierna werd besloten tot remise.

Christian speelde eveneens met de witte stukken tegen Willem Kuiper en had na de opening een comfortabele stelling en breidde zijn voordeel langzaamaan verder uit. Wit maakte echter een fout, waardoor zwart terug kon komen. De witte koningsstelling kwam open en zwart kon de druk opvoeren. Hij kwam echter in schreeuwende tijdnood, waardoor hij een blunder beging. Hierna wist wit op tactische wijze de partij naar zich toetrekken. Hij won een stuk en even later nog één. Dit betekende einde oefening voor zwart.

Ondertussen was Jaap met zwart ook goed bezig aan het derde bord, waar hij de kleuren van Schaakwoude verdedigde tegen Evert Woudstra. In een Spaanse partij won Jaap na zo’n twintig zetten een pion. Zijn tegenstander kreeg echter een gevaarlijke aanval. Toen hij te lang aarzelde nam zwart de aanval over en wist hij met een paardoffer zijn tegenstander tot opgave te dwingen.

Als laatste was Jan met zwart aan het eerste bord in de slag met Derk Drukker. De hele partij stond zwart enigszins gedrukt, maar wist steeds de goede verdediging te vinden. Er volgde een afruil van diverse stukken, waarna uiteindelijk een eindspel van een witte loper tegen een zwart paard over bleef. Inmiddels stond bij beide spelers de man met de hamer klaar: beide zaten zo’n beetje op increment te spelen. In dit moeilijke eindspel beging zwart enkele onnauwkeurigheden, waardoor wit langzaamaan zijn stelling kon verbeteren totdat er uiteindelijk een pion dreigde te promoveren. Zwart gaf toen op.

Met deze overwinning is Schaakwoude 2 definitief uit de gevarenzone en handhaaft zich in de eerste klasse. Er is nog één ronde te gaan, waarin Jurjen Tolsma de tegenstander is.

Volledige Uitslag

T Schaakwoude 2 1690 Franeker 1780
1. Jan Torensma 1743 Derk Drukker 1884 0 1
2. Christian Torensma 1722 Willem Kuiper 1800 1 0
3. Jaap Miedema 1709 Evert Woudstra 1780 1 0
4. Dylan Torensma 1584 Theo Tops 1654 ½ ½

Advertenties geblokkeerd