Ga naar de inhoud

FSB: Lasker 1 schaakte beter dan Schaakwoude 1

Op vrijdag 13 maart toog het eerste FSB team, zonder Ronald met Gerben naar St. Jacobiparochie om het op te nemen tegen de koploper van de hoofdklasse, Emanuel Lasker I. We wisten dat het een hele lastige wedstrijd zou worden. Ze hadden namelijk in 5 speelronden namelijk nog maar 2 bordpunten afgestaan. Omdat de dinsdag er voor vrijwel al onze concurrenten goede zaken gedaan. Hierdoor stonden we nog wel 3e met 5 punten, maar de nummer 7 had nu ook al 4 punten. Een wedstrijdpunt pakken zou mooi zijn, maar ons doelsaldo verbeteren leek vooraf het hoogst haalbare.

Dolf Wissmann – Gerke Ros (wit)
Het werd voor Gerke een ongewone opening. Gerke had een paar keer een zet gedaan met hierachter een specifiek plan. Echter na wat denkwerk achteraf besloot Gerke het even later toch anders aan te pakken. Dit leidde tot een mindere stelling en pionverlies. In tijdnood was de stelling helemaal onhoudbaar. En na meer materiaalverlies gaf Gerke dan ook op. (1-0)

Tjalling Wiersma – Evert Drijver (zwart)
In de opening deed wit een opportunistische paardzet waardoor Evert iets beter kwam te staan. Wit kreeg echter een matdreiging op het bord en stelde Evert voor een keuze: of mat gaan of een stuk verliezen. Helaas had Evert niet gezien dat hij zijn stuk kon verdedigen met een slimme torenzet en tegelijk mat ophief. De loper(het stuk wat instond) ruilde hij tegen een pion. Maar Wiersma had vervolgens een makkie en manoeuvreerde zijn stukken richting de zwarte koning en de partij was voorbij. (2-0)

Sikko Ros – Gerben van der Heide (wit)
Gerben mocht op bord één het opnemen tegen een Schaakwoude legende welke al aren uitkomt voor Emanuel Lasker; Sikko Ros. Op initiatief van Sikko Ros belandde Gerben in een hem onbekende stelling. Gerben dacht dat er wat te halen viel in deze stelling en besloot diverse scherpe varianten uit te rekenen. Na een half uur was echter geen van deze scherpe varianten op het bord gekomen omdat deze na al dat rekenwerk niet bleken te kunnen. Bij de heren gingen verder in een stelling waarbij Sikko een geïsoleerde damepion had. De stelling raakte uit evenwicht toen Gerben er verstandig aan dacht te zijn een loper voor een paard te geven. Positioneel mogelijk geen gek idee, maar de activiteit welke de broer van Gerke ontwikkelde bezorgde Gerben een klein nadeel. Gerben raakte in tijdnood en Sikko probeerde het tijdelijke voordeel om te zetten tot definitief voordeel. Dit mislukte doordat de stelling zeer ingewikkeld wad. De enige kans die er was werd hierdoor gemist. Vervolgens miste Gerben een enorme kans, en belandde de stelling in een remiseeindspel. (2,5-0,5)

Murk Viersma – Mathijs Visser (zwart)
Mathijs mocht het opnemen tegen de topscorer in de hoofdklasse van de FSB, Murk Viersma. Murk staat bekend als een hele degelijke, moeilijk verslaanbare schaker. Deze avond leek Mathijs gedurende het grootste deel van de partij het beste van het spel te hebben. Toch werd er door deze kemphanen een toreneindspel bereikt. Remise leek hiermee een mogelijkheid te worden. Mathijs was echter scherp en zette de weinige kansen die hij kreeg om in tijdwinst. Deze tijdwinst zorgde er uiteindelijk voor dat hij eerder promoveerde dan de Laskeriaan, zijn dame kon afruilen tegen die van Murk en vervolgens de pionnenrace won en beslissend promoveerde. (2,5-1,5)

Op zich geen rare uitslag tegen een erg goed team. Ons bordpuntensaldo is verbeterd, we staan nog steeds 3e. Theoretisch zijn we nog niet veilig, maar onze kansen zijn goed.

E. Lasker 1 2058 Schaakwoude 1 1870 2½ 1½
1. Sikko Ros 2161 Gerben van der Heide 1919 ½ ½
2. Tjalling Wiersma 2130 Evert Drijver 1791 1 0
3. Dolf Wissmann 1993 Gerke Ros 1888 1 0
4. Murk Viersma 1947 Mathijs Visser 1881 0 1

Advertenties geblokkeerd