Naar de inhoud springen

FSB: SCHAAKWOUDE 2 laat kans op punten liggen

door Jan Torensma

Op donderdag 12 december kwam Emanuel  Lasker 2 op bezoek bij Schaakwoude. Op papier is dat een sterke tegenstander, maar ze kwamen niet op volle sterkte. Er lagen kansen.

Christian speelde op het tweede bord met de witte stukken tegen Ruurd Stellingwerf. Hij kon rustig optimaal zijn stukken ontwikkelen en het centrum in bezit nemen. Zwart speelde wat passief en posteerde zijn paarden ter verdediging rondom de koning. Vervolgens ruilde hij zijn beste loper tegen de nog niet ontwikkelde loper van wit. Door de penning van de pion op f7 kon wit het zwarte paard op g6 winnen. Hierna gaf zwart al snel op en was het eerste punt binnen.

Op bord 1 speelde Jan tegen Thijs Tuinstra. In deze partij gingen beide spelers lang rokeren. Zwart ruilde de witveldige loper af en wit ging op avontuur op de damevleugel. Zwart liet toe dat er een sterk paard van wit op c5 kwam. Toch was er nog niet zoveel aan de hand en de strijd verplaatste zich naar de open e-lijn. Wit had zijn torens op deze lijn verdubbeld en zwart probeerde het paard op c5 te verjagen. Hierbij had zwart eerst een toren moeten ruilen en dan het paard verjagen. Jan zag echter een tussenzet met matdreiging over het hoofd. Hierdoor won wit de kwaliteit en was het zwarte verlies uiteindelijk onvermijdbaar.

Jaap speelde op bord drie eveneens met zwart tegen Johnny Diekstra. Er kwam een variant  van de Max Lange-aanval op het bord. Net toen Jaap dacht dat hij wel goed stond, ging het mis. Hij verloor een stuk door een dubbele aanval met schaak op h5. Nu ging Jaap er nog eens goed voor zitten. Hij wist de achterafstand terug te brengen tot een kwaliteit met een pion meer. Dit was echter niet voldoende om een positief resultaat te behalen. In het eindspel moest hij zich alsnog gewonnen geven. 

Tot slot speelde Dylan op het vierde bord tegen Mark Kolthof. In de opening verloor hij een pion, maar had compensatie door tegenspel. Hierdoor slaagde hij erin de pion terug te winnen. Toen zijn tegenstander daarna een stuk verloor, leek de winst binnen. Zwart zette echter stug door en kon het stuk terug winnen. Alsnog had wit de beste papieren door twee gevaarlijke vrijpionnen. Zwart wist echter twee torens op de tweede rij neer te zetten, waardoor hij via eeuwig schaak remise af kon dwingen.

Het resultaat: een kleine nederlaag, die net zo goed in gelijk spel of een overwinning had kunnen eindigen.

 

Gedetailleerde uitslag:

T Schaakwoude 2 1690 E. Lasker 2 1713
1. Jan Torensma 1743 Thijs Tuinstra 1875 0 1
2. Christian Torensma 1722 Ruurd Stellingwerf 1381 1 0
3. Jaap Miedema 1709 Johnny Diekstra 1882 0 1
4. Dylan Torensma 1584 Mark Kolthof 1714 ½ ½

 

Advertenties geblokkeerd