Naar de inhoud springen

KNSB : Schaakwoude kan niet stunten tegen de Laatkomende Ongebonden Schakers en verliest opnieuw

Door Henk Broersma

Daar waar we de punten hard nodig hebben, mochten we dit keer aantreden tegen de koploper LOS. Met 2 invallers en een gemiddelde van 229 rating punten minder, gingen we de strijd aan. Het enige voordeel wat we hadden dat ze niet gebonden waren aan tijd en de ene helft 5 minuten te laat was en de andere helft 20 minuten.

Torensma, C. (Christian)       1722    Lambrechts, K.J.J. (Koen)    2279    z-w      0 – 1

Chistian Torensma mocht invallen en plaats nemen aan het eerste bord. Zijn tegenstander koos er voor  om het vleugelgambiet te spelen. Christian liet zich niet verrassen en had hier zelf een verrassing voor. Dit resulteerde  in pionwinst voor zwart tegen niet al te veel compensatie voor wit. Geruime tijd deed Christian krachtige zetten, maar na vrijwillig opgespeelde g6, kreeg zijn tegenstander spel. Op een beslissend moment had zwart de exacte zet moet spelen om in evenwicht te blijven. Waar Christian dacht een goede afruil te doen, kon  zijn tegenstander een directe mataanval opzetten, wat niet meer te houden was. Christian heeft zich kranig geweerd, zelfs de  laatkomende ongebonden schakers hadden nogal verschillende meningen over de stelling van hun eerste bordspeler.

Jong de, W.P.J. (Wietse)       1856    Rupert, C.J. (Casper)            2004    w-z      ½ – ½

Wietse speelde met wit een een huisvariantje tegen het Frans. In de opening speelde hij iets te oppervlakkig wat resulteerde in pionverlies in het middenspel. Door het afruilen naar een eindspel met ongelijke lopers werd tot remise besloten.

Broersma, H. (Henk) 1900    Vergert ten, P. (Paul) 2221    z-w      0 – 1

Zelf mocht ik spelen met zwart tegen Paul ten Vergert. Ik kwam vrij goed uit de opening, alleen toen begon ik te moeilijk te denken en heb hier niet de beste voortzettingen gedaan. Mijn tegenstander kon zijn b-pion doorschuiven, wat mij in moeilijkheden bracht. Hij kon paard offeren met aftrekschaak op de dame. Dit had ik wel gezien, maar ik dacht dat ik dit kon pareren door mijn paard te spelen en schaak op te heffen en tegelijkertijd mijn dame te dekken met de loper. Alleen ik had even gemist dat na eerst dameruil er als nog kwaliteit verloren ging. Op zich leek dit nog wel speelbaar, maar door het spelen van f4 was de stelling compleet verloren.

Drijver, E. (Evert)       1791    Pastoor, E.J. (Ernst-Jan)       1958    w-z      ½ – ½

Evert Drijver ook 1 van de invallers, speelde een solide opening en probeerde in het middenspel zijn pionnen in het centrum door te breken richting de zwarte dame. Hij stond beter, maar kon de winnende variant niet vinden en besloot de stukken af te ruilen. Met beide een dame en een toren en 5 pionnen werd een remiseaanbod in tijdnood aangenomen.

Hoekstra, S. (Sjoerd) 1955    Groenewold, J.J. (Jan Joris) 2103    z-w      ½ – ½

Sjoerd kwam met zwart redelijk uit de opening . Zijn tegenstander kreeg met positioneel spel steeds meer de overhand. Sjoerd kreeg de kans om rond de 40e zet af te wikkelen naar toreneindspel met 1 pion minder.  Meer dan een zwaar bevochten remise zat er voor Sjoerd niet in.

Ros, G. (Gerke)         1888    Groot de, H. (Hendrik)           2102    w-z      ½ – ½

Goed geschreven verhaal uit de hoek van LOS over ons treffen in de 4e ronde van de KNSB 3e klasse. Een sterk team, dat rating beoordelende wel wat hoger op de lader van de Koninklijke Schaakbond thuis hoort. Een deel had blijkbaar vrijdagavond alvast hun naderende overwinning zitten vieren, dit tot in de kleine uurtjes. Gevolg: dan schuift alles zaterdag een stukje, of zelfs wat meer, op. Wat later wakker, wat later fit, wat later in de speellocatie. Twintig minuten voor de 2e auto en de eerste wist het tijdsverlies beperkt te houden op een minuut of 5. Mijn tegenstander zag er optisch wel fit uit, ik merkte in ieder geval niets van de gelezen brakheid. Of zijn zetten nu toonbeeld van helderheid waren, weet ik niet, want ik had in de opening maar 1 strategie, namelijk zo snel mogelijk een stelling creëren die in geen enkel schaakboek te vinden zou zijn. En zo zou ik de opening ook noemen “onvindbaar”. Wat ik wel vond, is dat deze stelling voor wit, zeer plezierig speelde. Er was weinig tijd voor nodig, om voor wit nuttige zetten te vinden. Terwijl ik, voor zwart dan, weinig mogelijkheden zag. Hendrik kon zo snel ook geen sterke aanval bedenken en zijn achterstand in tijd liep dan ook op. Alles werd door hem gezet op een koningsaanval op de h-lijn. Iets wat volgens mij wel goed afgedekt was. Een pion werd gegeven, doordat ook zijn Dame achteraan in de rij aansloot om op deze h-lijn actie te ondernemen. Nu begon ik te twijfelen, is er werkelijk gevaar? Is een simpel f3 niet alles dekkend? of zijn dat de zwarte velden rond de koning plot te zwak? Dan maar een (geforceerde) Dameruil aanbieden. Toen de Dames van het bord gingen meende ik te winnen, maar zag daarna dat ik van alles over het hoofd had gezien. Dit gaf mij geen vertrouwen om een wellicht gewonnen eindspel door te drukken, dus bood ik maar remise aan. Hetgeen werd aangenomen met daarna een suggestie voor een sterke zet, die ik ook niet had gezien of overwogen, wat voor mij een bevestiging was voor de redelijkheid van mijn remise aanbod. Wellicht had ik op de vrijdagavond ook moeten afzien van het wekelijks uitje.

Visser, M. (Mathijs)    1881    Jongh de, B.M. (Benno)        2004    z-w      0 – 1

Mathijs speelde met zwart en zijn tegenstander begon onorthodox zijn g-pion in de opening naar voren te schuiven. Zwart kwam qua ontwikkeling iets achter te staan, maar naar wat behoudend spel werd dit weer ingehaald. Wit speelde plotsklaps een minder zet met zijn paard, waardoor zwart prinsheerlijk zijn paard op f5 kon parkeren. Wit zijn dame schoot te hulp om de dreigingen te pareren. Met 5 minuten op de klok en complexe stelling, verdween de accuraatheid van zwart als sneeuw voor de zon en verloor hij een stuk tegen pion.

Rauw, G.J. (Gert Jan)           2112    Rietveld, R. (Renze)  2267    w-z      0 – 1

Gert Jan speelde een opening waar zijn tegenstander ook wel kaas van had gegeten. Een titanenstrijd waarbij heel veel breinbrekers en dreigingen waren. Gert Jan probeerde er alles aan om er door heen te breken, alleen zijn tegenstander verdedigde sterk en nam zelf het heft in handen.

Daar wij het niet op drankgebruik gooien. Dit zou ook wat sneu zijn voor Christian, aangezien zijn leeftijd, hij dit niet als excuus kan gebruiken, hebben we wel partij gegeven. Als het een spelletje van klok kijken zou zijn geweest, dan was het heel anders verlopen. Want 20 minuten is bij sommigen van de Laatkomende Ongebonden Schakers al gauw een dik half uur. Desondanks hebben wij onze kater, in gezelschap en analyse met de mannen van LOS afgeblust met een goed glas bier.

Schaakwoude 1

LOS 1

Torensma, C. (Christian) 1722 Lambrechts, K.J.J. (Koen) 2279 z-w 0 – 1
Rauw, G.J. (Gert Jan) 2112 Rietveld, R. (Renze) 2267 w-z 0 – 1
Hoekstra, S. (Sjoerd) 1955 Groenewold, J.J. (Jan Joris) 2103 z-w ½ – ½
Ros, G. (Gerke) 1888 Groot de, H. (Hendrik) 2102 w-z ½ – ½
Visser, M. (Mathijs) 1881 Jongh de, B.M. (Benno) 2004 z-w 0 – 1
Jong de, W.P.J. (Wietse) 1856 Rupert, C.J. (Casper) 2004 w-z ½ – ½
Broersma, H. (Henk) 1900 Vergert ten, P. (Paul) 2221 z-w 0 – 1
Drijver, E. (Evert) 1791 Pastoor, E.J. (Ernst-Jan) 1958 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1888 Gemiddelde Rating: 2117 2-6

Advertenties geblokkeerd