Naar de inhoud springen

FSB: Philidor maatje te groot voor Schaakwoude

Op dinsdag 6 november stond in een drukbezet Zaal Enzo de wedstrijd Philidor – Schaakwoude op het programma. Gezien het grote ratingverschil tussen beide teams waren er geen illusies bij Schaakwoude.

Omstreeks kwart voor acht gaf scheidsrechter Heidinga het startsignaal. Aan bord 1 moest Ronald het opnemen tegen meervoudig Fries kampioen Migchiel de Jong. Hij speelde een scherpe openingsvariant, waar zijn sterke tegenstanders duidelijk meer van wist. Zijn koning bleef in het midden achter en werd richtpunt van de zwarte aanval. Toen er materiaal verloren was het over en uit. 0-1.

Gerke bediende de zwarte stukken tegen Auke van der Heide, overigens geen familie van de Van der Heides van Schaakwoude. Hij kwam passief te staan en dacht voor een resultaat een pion te moeten offeren. Hierdoor ging de stelling open. Wit offerde een kwaliteit om een pion te slaan en wist even later de kwaliteit terug te winnen. Zo belandde Gerke in een verloren eindspel met een pion minder. 0-2.

Mathijs wist met de zwarte stukken een prettige stelling te bereiken tegen Siegbert de Jong. Mathijs offerde een loper of f2, won het stuk terug en zorgde er daardoor voor dat de witte koning op de tocht kwam te staan. Dit alles leverde wit onoverkomelijke problemen op. Mathijs kon de witte dame wegjagen en daardoor een beslissende aanval plaatsen. Een keurige overwinning. 1-2.

Als laatste was Gerben nog bezig. Hij kwam met de witte stukken redelijk uit de opening tegen Maarten Etmans. Hij wist echter niet het juiste plan te vinden. Na enige afruilen kwam er een zwarte toren in zijn stelling op de koffie. Hij verloor een tweetal pionnen en toen er een eindspel paard en twee pionnen tegen paard op het bord verscheen was het einde partij. 1-3.

Een dergelijke tegenstander bleek een maatje te groot. In de volgende ronde wacht wederom een sterk team, Emanuel Lasker komt dan op bezoek.

T Philidor 2094 Schaakwoude 1870 3 1 di 06 nov
1. Migchiel de Jong 2321 Ronald van der Veen 1975 1 0
2. Auke van der Heide 2135 Gerke Ros 1919 1 0
3. Maarten Etmans 2012 Gerben van der Heide 1774 1 0
4. Siegbert de Jong 1908 Mathijs Visser 1813 0 1

Advertenties geblokkeerd