Ga naar de inhoud

Een spannend middagje schaken in Groningen

Ondergetekende was zaterdagmiddag 17 april j.l. om 13 uur aanwezig bij de laatste gezamenlijke ronde van de 3e klasse KNSB in Groningen.

Samen met Gerben en later op de dag Catrines, waren we getuige van de spanning die met de minuut steeg, met name bij en door de overgebleven concurrent Groningen 3.

Dat speelde tegen het talenten team uit Groningen en het zou blijken of er een soort verwantschap was of dat iedereen voor eigen glorie ging.

Bij een overwinning zou Groningen 3 zich handhaven en anders was men afhankelijk van de uitslag tussen Schaakwoude 1 en Haren 2.

Schaakwoude 1 behaalde uiteindelijk een ruime overwinning; verslag had ik eigenlijk al verwacht van Bart en hierdoor kon het nagelbijten beginnen bij onze spelers.

Wat was het geval; in een mum van tijd stond Groningen 3 2,5 – 0,5 voor en weinigen gaven nog een stuiver voor de kansen van ons 1e team, waaronder een eigen speler.

Met schaken weet je het echter nooit en vol goede moed bleef het 1e strijden en vechten voor haar laatste kans en hopen op een gunstig verloop bij de andere wedstrijd.

Het talenten team speelde zonder Nick Bijlsma en Evie Warmelink en dat scheelt toch een slok op een borrel, zo niet twee slokken.

Sipke Ernst heeft de coaching overgenomen van Yge Visser en ook dit jaar presteerde het boven verwachting; ook al is er veel talent aanwezig in de groep.

De overige 5 borden stonden in ieder geval niet minder en het was afwachten wat de uitslag zou worden.

Na nog een uur spelen werd de tussenstand 2,5 – 2,5 en inmiddels was ook Sipke Ernst in de zaal aanwezig, om te kijken wat zijn pupillen aan het doen waren.

Volgens Sipke was 4 – 4 het hoogst haalbare, maar een nipte overwinning was ook nog niet uitgesloten volgens hem.

Blijkbaar heeft hij er echt verstand van, je wordt niet zomaar Grootmeester tenslotte, want met de zenuwen in onze keel en een veel te hoge hartslag, behaalde het talenten team uiteindelijk een nipte overwinning om 18.30 uur van 4,5 – 3,5.

Hierdoor had Schaakwoude 1 zich veilig gespeeld en dat is de eerste keer zonder Sipke Ernst in de gelederen; net zoiets als de eerste Europa cup voor Ajax zonder Johan Cruijff in 1992.

Deze speciale gebeurtenis is misschien wel een feestje waard onder het motto: een handhaving party; dit seizoen is er geen 1 team van Schaakwoude gedegradeerd.

Volgend seizoen speelt ons vlaggenschip dus weer landelijke competitie en dat mag een prestatie van formaat worden genoemd!

Proficiat aan alle spelers.

 

 

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd