Ga naar de inhoud

Rondeverslagen

Ronde 3: Twee koplopers met 100% score op FK
Geschreven door Jos Boers

A groep

Erik Sparenberg en Migchiel de Jong mogen volgende week in een onderling duel uitmaken wie alleenheerser gaat worden en favoriet blijft om Fries kampioen te worden.

Tegen Dolf Wissmann trok Erik aan het langste eind en hij blijft een gevaarlijke speler om er met de titel van door te gaan. Migchiel had tegen Amir Nicolai lange tijd niet echt voordeel door pion verlies op de Damevleugel, maar door even niet op te letten vergat Amir zijn verdediging en ging mat op de achterste rij door de Dame en loper van Migchiel. Hiermee heeft Migchiel eindelijk zijn revanche voor zijn nederlaag in 2008 tijdens het FK.

Op het vinkentouw zit de voorzitter van de FSB Auke vd Heide met 2,5 uit 3 en tegen clubgenoot Maarten Etmans won hij redelijk gemakkelijk.

Man van het toernooi tot nu toe is Pieter Postma. Tegen Sipke de Hoop was het weer een alles of niets wedstrijd en deze keer hield hij zijn hoofd koel in het verre eindspel en kon 1 zet eerder promoveren met zijn pion en hiermee de overwinning binnen slepen en volgende week mag hij tegen clubgenoot van NEO Sjoerd Hoekstra wederom laten zien uit welk schaakhout hij is gesneden.

Verrassing van de avond was de overwinning van Joe Hania op Ronald vd Veen. Joe had in overleg met Ronald zijn telefoon op trilstand staan vanwege standby dienst voor zijn werk, maar gelukkig voor Joe werd hij niet opgeroepen. Na een paar pionnen gesnoept te hebben kon hij in het verre eindspel via schaak de Dames afruilen en zo de felicitaties in ontvangst nemen.

Voorzitter van Schaakwoude Gerben vd Heide zou eerst niet spelen, maar door een afzegging was hij zo sportief om Willem Kuiper niet voor niks te laten komen en het werd een spektakelstuk. Gerben kreeg een pion op de 7e rij en dat bezorgde Willem heel veel kopzorgen. Op het einde had Willem de keuze om het paard of de loper te slaan en hij koos voor het paard en dat bleek door een schaakje van Gerben met de toren niet de juiste beslissing en in hevige tijdnood gaf hij tot overmaat van ramp zijn toren weg en kon toen moe gestreden opgeven.

B groep

Michiel Takkebos kijkt elke week wedstrijd voor wedstrijd hoe het gaat en tot nu toe is dat zeer succesvol. Tegen de voorzitter van Philidor Kees van Straten won hij een kwaliteit en via oprukkende pionnen bereikte 1 pion bijna de overkant en kon Michiel de overwinning binnen slepen. Door een schaakje met de toren had hij eerder de loper van Kees kunnen winnen, maar uiteindelijk was Michiel de verdiende winnaar.

Wesley Bloemsma had na eigen zeggen een voordelige stelling uit zijn handen laten glippen tegen Menno Veenstra en moest genoegen nemen met remise.

Henk Breimer helemaal uit Warns kreeg tegen Henk van Wilgenburg 2 pionnen voorsprong en gaf dat niet meer uit handen. Zijn clubgenoot van Rijs Douwe Tjerkstra had een zware avond tegen jeugdig talent Rense de Boer. Douwe verloor 2 pionnen en uiteindelijk een kwaliteit en gaf toen sportief op.

De Schaakwoudenaren haalden hun gram na vorige week, omdat ze deze avond in topvorm waren. Hessel Sijbersma won vroeg op de avond zijn partij en ook Wim de Vries trok uiteindelijk na goed spel van mevrouw Hiemstra aan het langste eind. Pieter van Kammen kon deze keer met een stuk meer wel de partij naar zich toe trekken en heeft zo lering getrokken uit zijn partij van vorige week.

Rene Wijnstra uit Dokkum speelde ijzersterk tegen Bert Hassing uit Wolvega. Met kansen over en weer sloeg Rene toe met een toren offer en werd die geslagen dan zou er Dame schaak volgen met torenverlies en hierdoor stond hij een stuk voor en gaf dat niet meer uit handen.

Johan Cnossen en Garmen Hageman deden elkaar geen pijn en deelden vreedzaam het punt en staan nu beide op 50%.

Volgende week is de topper tussen Jan Anne Hogendorp uit Drachten en Michiel Takkebos uit Leeuwarden.

 

Ronde 2: Amir Nicolai is een gevaarlijke outsider tijdens het FK
Geschreven door Jos Boers

A groep

Oud Fries kampioen Amir Nicolai stond tegen Sipke de Hoop een Dame tegen toren achter, maar had zoveel compensatie en aanvalsdruk, waardoor Sipke steeds verder in het nauw kwam en uiteindelijk na een paardvorkje op de Dame en de toren niks anders kon dan Amir feliciteren met de overwinning.

In de volgende ronde speelt Amir tegen Migchiel de Jong en dat was ook zijn tegenstander in de laatste ronde toen hij de titel pakte in 2008. Tegen clubgenoot Maarten Etmans had Migchiel niet veel problemen en won op routine de partij.

Ook Erik Sparenberg blijft een kandidaat voor de titel en hij was als laatste bezig tegen Fokke Jonkman en net als in zijn vorige ronde won hij door een toreneindspel en een pion die op promoveren stond.

Dan de strijd tussen de vd Heide’s Auke en Gerben; de een voorzitter van de FSB en de ander van Schaakwoude. Het krachtverschil was op het bord niet meteen zichtbaar, maar volgens Gerben had hij niet veel in te brengen tegen het spel van Auke en verloor uiteindelijk de partij.

Er waren drie partijen tussen clubgenoten en bij alle drie won de speler met de hoogste rating, hoewel niet zonder slag of stoot. Rein de Boer kreeg een pion op de 7e rij van de h lijn en gaf Gerard Baars daarmee zoveel kopzorgen, dat de winst voor Rein een kwestie van tijd was.

Clubkampioen van Schaakwoude Gerke Ros won tegen Auke vd Zee 2 pionnen en in het verre eindspel met paard tegen paard was er geen houden meer aan voor Auke en zo herstelde Gerke zich van zijn nederlaag in de 1e ronde.

Pechvogel van de 1e ronde Pieter Postma was nu de geluksvogel van de 2e ronde; Willem Kuiper sloeg met zijn loper op f7 en meende een mataanval te hebben, maar dat bleek niet het geval te zijn en met een stuk minder viel er geen eer meer te behalen voor Willem.

Wat verder opviel is dat de partijen zorgvuldig worden opgezet en dat het niveau hoog is en dat elk foutje direct fataal lijkt te zijn.

B groep

Jan Anne Hogendorp won zeer snel ook zijn tweede partij tegen Conrad Hendriks en is de nieuwe koploper, samen met Michiel Takkebos en Kees van Straten.

Michiel speelde weer tegen iemand van Schaakwoude en ook deze keer won hij een stuk tegen Rense de Boer. Daarna was het eenvoudig de partij uitspelen en zo is zijn 100% score nog steeds intact.

Kees van Straten heeft ook 2 uit 2, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Pieter van Kammen stond tegen hem een stuk voor en zag op het einde door de bomen het bos niet meer en gaf uit het niets zijn toren weg en kon opgeven.

De partij van de avond ging tussen Menno Veenstra en Hessel Sijbersma allebei van Schaakwoude. Menno overspeelde Hessel in het begin van de partij, maar kon de winst niet over de streep trekken. En net als in het voetbal; als je zelf niet scoort dan doet de tegenstander het wel. Hessel ging alles of niets spelen en won een stuk terug en stond toen gewonnen. In het toreneindspel deed Hessel het niet helemaal volgens het boekje en bood remise aan. Moe gestreden nam Menno dat aan, maar in de analyse bleek dat de laatste zet van Hessel een blunder was. De partij verdiende eigenlijk geen winnaar en zo konden beide heren leven met een half punt.

Douwe Tjerkstra en Henk Breimer spelen beide voor Rijs en hadden een uur werk gehad om Damwoude te bereiken. Henk won van Rene Wijnstra en Douwe verloor van Galid Ben Amar en zo was het een 50% score voor de heren.

Verder was het geen goede avond voor de andere spelers van Schaakwoude en zal er een tandje bij moeten om bij te blijven om nog in de prijzen te vallen.

Ronde 1: Weinig verrassingen tijdens 1e ronde FK in Damwâld
Geschreven door Jos Boers

Met op papier 45 aanmeldingen begon gisteren het FK met als grote favoriet IM Migchiel de Jong. Hij trof in Joost van Dam een taaie tegenstander en het ging lange tijd gelijk op. In het eindspel was het paard tegen paard met voor beide 4 pionnen en de ervaring van Migchiel gaf hierin de doorslag door een tempo zet met de Koning, waarna de overwinning voor hem een kwestie van tijd was.

FSB voorzitter Auke vd Heide speelde tegen Jan Lootsma en tijdens het 60+ kampioenschap hadden ze remise tegen elkaar gespeeld en ook deze keer kon Auke geen gaatje vinden in de verdediging van Jan en was remise het logische gevolg.

Erik Sparenberg had een zware avond tegen clubgenoot Rein de Boer en pas laat op de avond kon hij in het verre eindspel met een pion meer de overwinning binnen slepen.

Ronald vd Veen probeerde van alles in zijn partij tegen Gerard Baars, maar Gerard gaf geen krimp en kon zo zijn eerste halfje bijschrijven.

Clubkampioen van Schaakwoude Gerke Ros had met oud Fries kampioen Amir Nicolai een tegenstander van formaat en in de beker kon hij met kunst en vliegwerk remise uit het vuur slepen en ook deze keer ging het lange tijd die richting op. Met d5 probeerde Gerke druk te zetten, maar dat bleek niet de juiste keuze en na torenverlies door een vorkje was er voor hem geen houden meer aan.

De partij die als 1e afgelopen was ging tussen Wesley Bloemsma en Johan Cnossen en door een loperoffer op h6 kreeg Wesley zoveel aanvalsdruk op de stelling van Johan, waardoor de stukken na een uur weer terug konden in het doosje.

Jeugdig talent Rense de Boer had in het begin van de partij tegen Garmen Hageman niks in te brengen en het leek een kwestie van tijd dat de winst naar Garmen zou gaan. Na enige aarzeling om de genadeklap uit te delen kreeg Rense tegenspel en ging alles of niks spelen en tot verrassing van velen, kon hij aan het eind van de partij de felicitaties in ontvangst nemen.

Mevrouw Hiemstra maakte het Henk van Wilgenburg knap lastig en het was oppassen geblazen voor Henk om niet kopje onder te gaan. Na afruil van de Dames was de angel uit het spel en ging mevrouw Hiemstra eervol ten onder.

Sipke de Hoop kan de laatste jaren door drukke werkzaamheden te weinig tijd vrij maken om volledig mee te draaien in de interne competitie en had met oud Burgemeester Remco Heite geen makkelijke avond. Na lang manouvreren werd de partij beslist door een fraai Dameoffer van Sipke.

De pechvogel van de avond was Pieter Postma; tegen Dolf Wissmann hield hij lange tijd zijn hoofd koel en kreeg een geweldige aanval met zijn Dame en paard. Om niet mat te gaan had Dolf geen andere keus om zijn Dame te geven voor dat paard, maar Pieter meende een mat in twee te zien en zag daarbij heel jammerlijk de loper van Dolf over het hoofd die op de diagonaal stond en na Dame verlies kon hij toen bijna in shock opgeven.

Met nog 6 ronden te gaan is de kop eraf en de tijd zal leren of het iemand lukt om Migchiel de Jong van de Friese schaaktroon te stoten.

Advertenties geblokkeerd