Ga naar de inhoud

Volgend seizoen geen Sneek 1 als tegenstander maar DTK…

Afgelopen zaterdag werd de stijd van het eerste team om handhaving te bereiken op landelijk niveau voortgezet. Zou men sterk genoeg blijken om in de KNSB te blijven? Zou men moeten afdalen naar de FSB? Dit zijn vragen welke afgelopen zaterdag de leden van Schaakwoude zichzelf tot vroeg in de avond stelden. De situatie was namelijk zo dat het 1e diende te winnen bij een gelijkspel van Groningen 3 tegen Unitas 3. en bij een verliespartij voor Groningen 3 diende Schaakwoude op zijn minst gelijk te spelen. Het eerste had handhaving dus niet meer in de eigen hand. Nadat de leden van het eerste zich zonder Sipke de Hoop maar met Willem Woudstra hadden verzameld op speellocatie in Groningen. Kon de strijd losbarsten.

Op bord 8 kwam Roel Hazenberg al snel heel goed uit de opening en kon het centrum bezetten, over de andere borden was er na een uur spelen nog weinig te zeggen. Een uur later daarentegen zag het er mijns inziens niet al te best uit, Hazenberg stond dan wel heel goed en Anno had de vooruit gespeelde partij dan wel gewonnen, maar op de meeste borden stond Schaakwoude toch iets minder. Ronald had de opening niet goed behandeld en speelde met een pion minder, Willem had een kwaliteit verloren en leek van het bord te worden geschoven. Wietse, Jan Sybren en Evert stonden allemaal iets minder. Bart (bord 4) had een pion gewonnen in het middenspel, maar had wel een koningsaanval te keren. Maar wat nog erger was dat de situatie bij Unitas 3 tegen Groningen 3 absoluut niet gunstig voor ons leek uit te vallen. Het talententeam Unitas III, stond zelfs al snel met 2,5 – 0,5 achter.

Toen ik om 16.00 uur weer langs de borden liep, werd ik blij van de stelling op Ronald zijn bord (2), hij stond dan wel een pion achter, hij had wel de zwarte koning op e8 vast gezet. En wat nog mooier was het leek mij met mijn beperkte schaakverstand toe dat hij de dame onbedreigd naar de zwarte koning kon manouveren om hem mat te zetten. Op de andere borden was nog niet veel veranderd, wel waren ik, Catrines en Jos het er overeens dat de wedstrijd tussen Groningen 3 en Unitas 3 met een gelukje nog gelijk kon worden. Een kwartier later bleek dat Ronald inderdaad had gewonnen, 2-0 voor Schaakwoude.

Willem had inmiddels op bord 7 een kwaliteit terug gewonnen en Roel Hazenberg had op bord 8 een stuk gewonnen en dreigde nog meer materiaal binnen te halen. Bart kroop op bord 4 wat uit zijn schulp en hij begon langzaam de witspeler zijn centrum ‘af te breken’. Toen hij na het afruilen van enkele stukken naast zijn pluspion ook nog wit zijn loper kan pennen geeft wit op en was de 3-0 voorsprong voor Schaakwoude 1 een feit. Evert had in dezelfde tijd door een trucje een pion van zijn tegenstander bemachtigd, de stelling was op dit bord nou eerder in het voordeel van Evert dan van zijn tegenstander, toen Evert remise aanbood werd dit dan ook aangenomen. Doordat Roel Hazenberg zijn tegenstander nog steeds niet wilde opgeven, Hazenberg stond compleet gewonnen, kon het zover komen dat hij door de tijd ging. De overwinning voor Schaakwoude was binnen 4,5 – 0,5. Maar zou het genoeg zijn? Wietse en Willem lieten even later ook een gelijkspel noteren, beiden hadden gelijk materiaal op het bord en stonden niet meer minder, waardoor remise een logisch gevolg was 5,5 – 1,5. Op bord 1 stond Jan Sybren wel achter, hij kon echter wel vechten voor de kans op remise.

Op de Groninger borden tekende zich intussen een situatie af welke steeds gunstiger voor de Schaakwoudenaren begon te lijken, de kans op 4-4 aldaar nam toe. Zeker ook omdat iemand de stand aldaar wat draaglijker had gemaakt. 2,5 – 1,5. Op een gegeven moment leek het hier nog mis te lopen doordat de Unitasspeler op bord 7 zijn remise kansen leek te vergooien, gelukig kwam hij door een onzorgvuldigheid van de Groningen-3-speler weer terug in de wedstrijd. Ook begon het niet onmogelijk te lijken dat het 3,5 – 4,5  zou worden voor de Unitasspelers, zeker toen de 2,5 – 2,5  genoteerd werd leek het erop dat het niet meer mis kon gaan voor Schaakwoude. De grootste kansen waren nu voor Unitas 3 i.p.v. Groningen 3, de situatie was gekeerd! Later op de middag volgde de 3,5 – 2,5. De bord 2 speler stond goed genoeg voor remise, de bord 7 speler van Unitas stond iets minder, al snel bleek dat Schaakwoude 1 komend seizoen weer KNSB zou spelen daar er geen materiaal behalve 2 koningen overbleef op bord 2. Schaakwoude had handhaving bewerkstelligd! Een prestatie die zeer knap genoemd mag worden!

  Schaakwoude 1958 Haren 2 1736 6 2
1. Jan Sybren Zagema 1923 Ab Faber ½ ½
2. Ronald van der Veen 1977 Gerard de Wit 1721 1 0
3. Evert Drijver 1892 Frans Vermeulen 1877 ½ ½
4. Anno Steenberg 2032 Jan Posch 1834 1 0
5. Bart Lemstra 1894 Kees Romijn 1738 1 0
6. Wietse de Jong 1998 Peter Bodewes 1847 ½ ½
7. Willem Woudstra 1965 Frans Hindriks 1557 ½ ½
8. Roel Hazenberg 1984 Ron Woudsma 1580 1 0

 

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd