Ga naar de inhoud

KNSB-1: Schaakwoude wint van Staunton en doet nu volop mee voor de titel!

Live verslag Schaakwoude 1 – Staunton 1

Vandaag wordt er in de sporthal van de Nije Warf in Wâlterswâld gespeeld. We krijgen gasten uit Groningen op bezoek. Ons eerste speelt tegen Staunton 1 en ons tweede speelt tegen Staunton 2. Met nog 3 speelronden te gaan draait ons eerste in de top van klasse 3A mee. Het staat op een verdienstelijke derde plek maar heeft wel al van lijstaanvoerders verloren. Ons eerste is echter ook nog steeds niet veilig, Dit omdat er maar liefst 4 teams degraderen uit deze klasse. Staunton 1 staat op een zesde plek net boven de degradatie streep, met slechts 1 bordpuntje meer dan de nummer 7 die aan het eind van het seizoen degradeert. Bord- en matchpunten zijn voor onze gasten dus broodnodig.

14:30  Sven speelt op bord 3 tegen Sander Wage en heeft een pion gewonnen, met behoud van een goede stelling. Gert-Jan Rauw speelt op bord 1 tegen invaller Himar Ambrona. Er ontbreken al een aantal zware stukken, inclusief de dames van het bord. Met ook nog een symmetrische pionnenstructuur lijkt het naderende eindspel remisachtig.  De middag is echter nog maar net begonnen.

15:05 Sven heeft zijn positie verder weten te verbeteren. Sven heeft eerst een tweede pion gewonnen. Later moest Sven die weer opgeven, maar daarbij kon Sven wel een gevaarlijke vrijpion creëren. De pion staat nu op rij 6 en we zullen gaan zien hoe gevaarlijk deze pion daadwerkelijk gaat worden.

Sipke speelt op bord 6 tegen Edwin Zuiderweg en deze partij ontwikkelt zich ook al richting het eindspel. Sipke heeft een paard en de tegenstander een loper. Beide twee torens. Het paard van Sipke lijkt beter te staan, maar wie weet kan de tegenstander zijn loper die nu nog klem staat bevrijden.

15:20 Schaakwoude – Staunton 0.5-0,5

Op bord 4 speelde Gerben tegen Hans Polee. Gerben lijkt via de f-lijn een aanval op de koningstelling van de tegenstander te ontketenen, maar een aantal van zijn stukken zijn nog niet goed ontwikkeld.  Dit kost tijd en hierdoor krijgt de tegenstander teveel tegenspel, waarna tot remise werd besloten.

Jan Sybren Zagema speelt op bord 8 tegen Erwin van Pelt. De tegenstander heeft Jan Sybren opgezadeld met een beschadigde rokkadestelling, een dubbele f-pion en een h-pion. De tegenstander probeert dit uit te buiten en nu is het afwachten of Jan Sybren dit goed weet te verdedigen.

15:47 Schaakwoude – Staunton 2-1

Kort achterelkaar speelt Ronald remise en Sven weet zijn partij te winnen. Ronald speelt op bord 5 tegen Martin Riksten en wordt opgezadeld met een zwakke c-pion. Ronald blijft echter stug verdedigen en de tegenstander komt in lichte tijdnood. Daarom doet Ronald een remiseaanbod, dat wordt in een redelijk gelijke stelling aangenomen.

Sven zijn vrijpion blijkt niet meer tegen te houden waardoor Schaakwoude 1 op voorsprong komt.

16:23 Sipke heeft een pion verloren en Bart heeft een pion gewonnen. Bart speelt op bord 2 tegen Ivan Iturralde. Bart heeft een pion weten te winnen, maar zijn tegenstander heeft (zo lijkt het) nog genoeg tegenspel. Ondertussen probeert Gert-Jan vorderingen te maken, maar de tegenstander geeft vooralsnog geen krimp.

Jan Sybren heeft een pion gewonnen. De tegenstander probeert echter uit alle macht nog steeds de zwakte in Jan Sybren zijn verdediging, het ontbreken van een g-pion, uit te buiten.

Henk speelt op bord 7 tegen John Riksten. De stelling lijkt nog steeds in evenwicht.

16:37 Schaakwoude – Staunton 3-1

Jan Sybren wint de partij op een spectaculaire wijze door een gewaagd stukoffer en vervolgens de koning van de tegenstander over het bord te jagen en op veld a5 mat te zetten. Ondertussen voert Henk de druk op bij de tegenstander, maar verliest daarbij wel een pion. Bart staat nog steeds een pion voor en gaat voor de winst. Sipke heeft een pion teruggewonnen en er ontwikkelt zich een interessant eindspel met dubbele torens.

17:06 Schaakwoude – Staunton 4-1

De extra pion van Bart brengt de beslissing. Inmiddels heeft Gert-Jan na lang manoeuvreren ook een pion gewonnen. Gert-Jan heeft twee lopers en zijn tegenstander twee paarden. Gert-Jan lijkt nu ook te gaan winnen. Sipke kan ook gaan winnen, maar de tegenstander kan als hij wil zettenherhaling forceren. Henk staat nog steeds een pion achter en lijkt te gaan verliezen.

17:11 Schaakwoude – Staunton 4,5-1,5

De tegenstander van Sipke gaat voor zettenherhaling waardoor deze partij in remise eindigt.

17:25 Schaakwoude – Staunton 4,5-2,5

Na het pionverlies van Henk, creëert de tegenstander een pionnenopmars op de damevleugel. Dit is voor Henk niet meer tegen te houden.

18:00 Schaakwoude – Staunton 5,5-2,5

Na een lange strijd haalt Gert-Jan uiteindelijk het punt binnen. Gert-Jan heeft zijn positie langzaam maar zeker weten te verbeteren en nu de tegenstander nog een pion heeft verloren is de partij definitief voorbij.

Dit brengt de einduitslag op 5,5-2,5. Na afloop blijkt dat beide lijstaanvoerders in deze klasse hebben verloren. Hierdoor staat Schaakwoude nog maar een half bordpunt achter op de koploper. De lijstaanvoerder Hardenberg 1 moet nog een zwaar programma afwerken de laatste twee ronden. Daardoor is Schaakwoude opeens favoriet geworden om de titel in de 3e klasse A te gaan pakken. De verschillen blijven echter klein. Dit beloven nog twee spannende laatste ronden te worden!

Einduitslag:

Schaakwoude 1 Rating Staunton Groningen 1 Rating Ronde 7
Rauw, G.J. (Gert Jan) 2131 Ambrona Navarro, H.A.N. (Himar) 1989 1 – 0
Lemstra, B. (Bart) 1981 Iturralde, I. (Iván) 2018 1 – 0
Broersma, S. (Sven) 2041 Wage, S. (Sander) 1960 1 – 0
Heide van der, G. (Gerben) 1892 Polee, J.B. (Hans) 1969 ½ – ½
Veen van der, R. (Ronald) 1987 Riksten, M.J. (Martin) 2104 ½ – ½
Hoop de, S. (Sipke) 1971 Zuiderweg, E. (Edwin) 1981 ½ – ½
Broersma, H. (Henk) 1930 Riksten, J.T. (John) 1969 0 – 1
Zagema, J.S. (Jan Sybren) 1891 Pelt van, E. (Erwin) 1996 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1978 Gemiddelde Rating: 1998 5½-2½
Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd