Naar de inhoud springen

Schaakwoude wint ook in Drachten

Op maandagavond 2 februari moest het eerste team van Schaakwoude naar Drachten voor de ontmoeting  met DSC Drachten 1. Dit team speelde vorig jaar nog KNSB en speelt dit seizoen in de middenmoot van de promotieklasse. Vooraf waren we favoriet, maar het zou zeker niet makkelijk worden.

Deze avond was Gerke als eerste klaar.  Hij speelt dit seizoen in de bond erg goed en heeft al 3,5 uit 4 gescoord. Zijn tegenstander had tot vanavond slecht 0,5 uit 4 behaald.  De partij was na de opening volledig in evenwicht. In het middenspel volgde een grote afruil en er werd tot remise besloten.

Aan bord 8 had Henk met zwart na een aangenomen damegambiet vrij snel gelijk spel. Misschien speelde hij het daarna wat te rustig waardoor hij geen voordeel kon behalen. Ook hier werden veel stukken geruild waarna Henk een remiseaanbod niet kon weigeren.

Evert speelde met wit op bord 7 tegen Biem Barendsen. Hij kwam goed uit de opening. Zwart was gedwongen al zijn stukken terug te trekken. Wit kreeg een grote ontwikkelingsvoorsprong maar hij verzuimde om door te drukken. Toen Barendsen een aantal stukken kon afruilen kwam hij beter te staan. Gelukkig voor Evert zag hij winst over het hoofd. Uiteindelijk kwam er een pionneneindspel op het bord waarin zwart een pion meer had. De witte koning was echter veel actiever en zo kon Evert remise houden.

Vooraf was Jan Sybren samen met Gerke topscorer met 3,5 uit 4 tot nu toe. Deze avond speelde hij met zwart op bord 6 tegen Martien Veldman. Zijn tegenstander verspeelde in de opening vele tempo’s. Hierdoor kon zwart met gemak een koningsaanval opzetten. Deze aanval sloeg helaas niet door en wit wist tegenspel te krijgen op de damevleugel. Ook blunderde Jan-Sybren nog waardoor hij een belangrijke pion verloor. Plotseling lagen alle kansen bij wit. Gelukkig voor zwart werd de sterke witte loper geruild tegen een zwak paard. Jan-Sybren had duidelijk compensatie voor de pion en leek op winst af te stevenen in het eindspel. Een blunder van Veldman maakte een voortijdig einde aan de partij.

Ex-clubkampioen Ronald vd Veen was helemaal vanuit Utrecht overgekomen om deze avond voor Schaakwoude te spelen. Hij deed dit met wit aan bord 3 tegen Andre Caviet. Wit speelde een matige opening en zwart kwam goed te staan. Ronald kon niet echt wat ondernemen. Hij weigerde eerst een remiseaanbod van Caviet. Toen even later de stand in wedstrijd in ons voordeel was besloot hij toch in te gaan op het remiseaanbod.

Op bord 4 speelde ook een ex-clubkampioen namelijk Sipke de Hoop. Zijn tegenstander Henk Mylanus trok met wit na de opening het initiatief naar zich toe. Sipke moest zich taai verdedigen om niet mat te gaan. Dit lukte en in het eindspel kon Sipke een paard winnen en hiermee ook de partij.

Onze jongste speler, Gert-Jan, speelde op bord 1 met wit tegen de sterke Roel Hazenberg. Hij dacht erg lang na over de eerste 8 zetten. Gelukkig leverde dit hem een goede stelling op met een pion meer. Zwart bleef taai verdedigen en leek nog bijna te gaan winnen. Maar Gert-Jan gaf het voordeel niet meer uit handen en Schaakwoude kon een vol punt bijschrijven.

Als laatste klaar was Bart. Hij kwam vanuit de opening erg gedrukt te staan tegen de witte stukken van Frank Schuurmans. Wit had een groot ruimtevoordeel. Gelukkig waren er geen zwakheden in de zwarte stelling en na lang en taai verdedigen werd er een remise eindspel bereikt.

Dit was een belangrijke overwinning op weg naar een mogelijk kampioenschap. Drachten is een outsider in de promotieklasse en het is altijd lastig om ook deze wedstrijden te winnen. Begin maart spelen we tegen de nummer laatst, Philidor 4. Mochten we dan ook winnen, dan spelen we op 4 april in Leeuwarden tegen Philidor 3 om het kampioenschap in de promotieklasse.

 

DSC Drachten 1 Schaakwoude 1 2,5 – 5,5
Roel Hazenberg Gert-Jan Rauw 0-1
Frank Schuurmans Bart Lemstra 1/2
Andre Caviet Ronald vd Veen 1/2
Henk Mylanus Sipke de Hoop 0-1
Jaap Weidema Gerke Ros 1/2
Martien Veldman Jan-Sybren Zagema 0-1
Biem Barendsen Evert Drijver 1/2
Gijs vd Veere Henk van der Heide 1/2
Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd