Ga naar de inhoud

Schaakwoude vergeet stunt volledig uit te voeren

Het is zaterdagochtend 4 februari, ik loop omstreeks 10 over 10 richting de bus. De KNSB-wedstrijd tussen Schaakwoude en koploper Almelo begint pas om 12 uur, maar dan blijkt dat de 25 kilometer tussen Stiens en Damwâld met het openbaar vervoer toch een hele wereldreis is. Keurig op tijd arriveer ik bij het ijsbaangebouw, niemand aanwezig en zeker geen ijs. Ik besluit nog een kleine ronde te maken, tijdens deze ronde kom ik tot ontdekking dat de putdeksels in Damwâld uit Almelo komen. Als ik weer bij het ijsbaangebouw kom zijn er inmiddels de eerste tekenen van leven te bekennen. Gestaag tikt de klok verder richting 12 uur en de eerste spelers van Almelo verschijnen ook al. Er volgt echter de mededeling dat een drietal iets verlaat is, ach geen probleem dan beginnen we 10 minuten later. En zo geschiedt.

Op bord 6 slaat de vlam meteen in de pan. Wietse lijkt te kunnen profiteren van een slechte zet van tegenstander Alvin Jutba, maar hij pakt het verkeerd aan. Hij komt onder erg onder druk te staan en legt uiteindelijk zijn koning om. Ondertussen gebeurt er op de andere borden natuurlijk ook het nodige. Henk komt aan bord 1 enigszins onder druk te staan tegen Marcel Wildschut, maar deze wil iets te graag offeren en overspeelt zo zijn hand. Een keurige overwinning van Henk. 1-1 is dan dus de stand.

Gerben, net herstelt van een dagje ziekte, gaat op bord 8 tegen Yannic Husers op een eindspel in met twee paarden tegen een loper en een paard. Zijn paarden kunnen de juiste velden niet bereiken en hij moet een paard geven voor een vrijpion. Daarna vecht hij nog even tegen de bierkaai, maar het betekent een nul. Bart bereikt met wit vanuit de opening een prettige stelling, steeds staat hij iets beter tegen Martin Bootsma. Echt voortgang boeken lijkt maar moeizaam te gaan, maar dan ineens is daar een mooie kans. Een dameoffer beslist de partij. 2-2, een gelijkspel of zelfs een overwinning zitten er in.

Invaller Gert Jan speelt aan bord een degelijke partij met zwart. Hij zet de geïsoleerde pion van de ervaren Ben Poelstra flink onder druk. Hij wint deze pion en kan zo doorstomen naar de overwinning. Aan bord 5 is Sjoerd Hoekstra inmiddels in de problemen geraakt tegen Edwin Sarink. Hij zit in flinke tijdnood en moet steeds meer verzwakkingen toelaten. Het opgeven komt dan ook niet geheel onverwacht. 3-3 en nog steeds volop spanning.

Ik neem met wit zitting aan bord 2 tegen Johan op den Dries. Net na de opening ontbrandt het spel wanneer ik met mijn paard het veld c5 probeer op te zoeken. Als ik het nalaat om de b-lijn te bezetten betekent dit ook dat ik een kwaliteit moet offeren. Ik krijg er wel twee pionnen voor terug. Als zwart dan richting de 40 zetten niet de juiste zetten weet te vinden en zijn eigen koning aan de zijlijn zet, krijg ik steeds meer kansen. Mijn tegenstander heeft moeite om zijn plan om voor winst te spelen om te zetten naar een remise. Wanneer ik dan verder met mijn vrijpion op kan stomen is de winst binnen. 4-3. Maar Jan Sybren lijkt hetzelfde probleem te hebben als mijn tegenstander, van op winst spelen naar remise nemen is niet altijd even eenvoudig. Jan Sybren komt tegen Alexandr Mityaev goed uit de opening en wint een pion. Als hij deze pion verliest wordt er over en weer remise aangeboden, maar beide spelers willen dat op dat moment niet. Jan Sybren raakt steeds meer de wegkwijt en kan zijn zo goed als zeker lijkend halfje niet meer maken, hij krijgt het deksel op zijn neus. 4-4, een keurig punt tegen de koploper, maar er had een nog grotere stunt ingezeten.

De sfeer is er bij de chinees niet minder om. Na afloop worden er nog een paar potjes pool gespeeld en ook daar blijkt dat het balletje raar kan rollen. De volgende wedstrijd spelen we 11 maart thuis tegen provinciegenoot WES.

Hier de individuele uitslagen:

T Schaakwoude 1957 Almelo 1987 4 4
1. Henk Broersma 1851 Marcel Wildschut 2101 1 0
2. Ronald van der Veen 1995 Johan op den Dries 2015 1 0
3. Gert Jan Rauw 2154 Ben Poelstra 1978 1 0
4. Bart Lemstra 1993 Martin Bootsma 2039 1 0
5. Sjoerd Hoekstra 1987 Edwin Sarink 1968 0 1
6. Wietse de Jong 1891 Alvin Jutba 1959 0 1
7. Jan Sybren Zagema 1884 Alexandr Mityaev 1992 0 1
8. Gerben van der Heide 1900 Yannic Husers 1847 0 1

 

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd