Ga naar de inhoud

Schaakwoude uitgebekerd in KNSB

Op 9 december mocht Schaakwoude het in de KNSB-beker opnemen tegen het roemruchte HSG uit Hilversum. Omdat het duel plaats vond op een vrijdag moest het Hilversumse SchaakGenootschap uitwijken naar de buurtgenoot Laren.

Het viertal van Schaakwoude had behoorlijk wat moeite om gezamenlijk op tijd aanwezig te zijn. Ronald haalde ternauwernood de trein Leeuwarden. Gerben pikte Ronald en Bart in Grou op, maar de afslag Joure werd vakkundig gemist. In Hilversum werd een hapje gegeten en nadat Jan Sybren hier ook gearriveerd werd koers gezet richting Laren. In een zaaltje bij de Ontmoetingskerk werd omstreeks kwart voor acht begonnen.

Kopman Bart kwam met wit redelijk uit de opening tegen Kees Nagtegaal. Ronald stond erg gedrukt tegen Wim van der Wijk. Jan Sybren kwam met een klein wit plusje uit de opening tegen Herman van Engen. Gerben had erg snel het bord in vuur vlam gezet. Tegenstander Jorgen Henseler kreeg een aanvalsstelling na een mooie combinatie.

Bart liet zijn loper insluiten en daarna konden de stukken vrij vlot weer in het doosje. Jan Sybren ging op pionnenjacht, maar daardoor kwam zijn dame buiten spel te staan. Zijn tegenstander kreeg hierdoor een mooie beslissende aanval. Een 2-0 achterstand.

Gerben kon de aanvallen weerstaan en zag zijn stelling naar remise vervlakken. Zijn remiseaanbod werd aangenomen en daarmee waren de kansen op verder bekeren verkeken. Ronald had optimaal gebruik gemaakt van een slechte zet. De twee vrijpionnen waren de opmaat voor de overwinning.

Een 2,5-1,5 nederlaag tegen een sterke tegenstander was het maximale wat er in zat. Daarna werd aan de lange terugreis begonnen.

Bart Lemstra (wit) – Kees Nagtegaal 0-1
Ronald van der Veen – Wim van der Wijk 1-0
Jan Sybren Zagema – Herman van Engen 0-1
Gerben van der Heide – Jorgen Henseler 0,5-0,5

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd