Ga naar de inhoud

Schaakwoude I boekt goede overwinning op Heerenveen I

Gerke Ros (z) – Hein van der Wijk
Gerke speelde op bord 4 tegen de even sterk geachte Hein van der Wijk. Na een gelijk opgaande opening belanden de heren in een stelling met gesloten pionnenstructuren. Hierin zat blijkbaar weinig muziek want er werd besloten tot remise. (½-½)

Wietse de Jong (w) – Bas van der Zwaag
Wietse besloot net na de opening een dubbelpion te accepteren in ruil voor een loper versus paard situatie. Hij ruilde vakkundig de overige pionnen en stukken tot er een eindspel overbleef waarin de loper superieur was ten opzichte van het paard. (1½-½)

Willem Woudstra (z) – Wouter van de Griendt
De topscorer van Heerenveense zijde trof vanavond Willem. Het bleek dat van de Griendt behoorlijk kon schaken, maar niet goed genoeg om van Willem te winnen. Willem trok namelijk richting half twaalf aan het langste eind. (2½-½)

Ronald van der Veen (z) – Arjen Pragt
na een slavischeopening ontwikkelde zich een gelijk opgaande strijd. Het evenwicht werd niet verbroken. Gezien de stand werd door Ronald een remise aanbod geplaatst. dit werd aangenomen.
(3-1)

Bauke Vroom (z) – Carla Bruinenberg
Invaller Bauke speelde op bord 8 met zwart tegen een oud dames kampioen van Nederland. Bauke had gezien dat zij dezelfde opening met zwart hanteerde dan Bauke. Hier belandden ze dan ook tijdens hun partij in. Helaas besloot Bauke te vroeg c4 op te schuiven waardoor hij een duidelijk mindere stelling kreeg. Bruinenberg probeerde langzaam deze voorsprong uit te bouwen. Qua stelling lukte dit prima. Materieel gezien echter niet. Bauke besloot richting het einde van de partij de stelling te compliceren. Dit vergde de Heerenveense te veel tijd, waardoor ze in nagenoeg gewonnen stelling ondanks het Fischer tempo door de vlag ging. (4-1)

Bart Lemstra (w) – Ferdi van Bavel
Wit kwam beter uit de opening, hij had meer ruimte maar wel een dubbelpion. Toen zwart een paard liet insluiten werd het erg lastig voor hem. Wit kon rustig zijn stelling verbeteren en zwart moest veel tijd investeren om de boel bij elkaar te houden. In tijdnood blundert zwart een pion en daarmee stort zijn hele stelling in. Zwart verliest eerst een stuk en daarna een volle toren voordat hij opgeeft. (5-1)

Gerben van der Heide (w) – Tjeerd Siblesz
De clubkampioen van Schaakwoude kwam fantastisch uit de opening, speelde een briljant middenspel en miste alle mogelijke kansen in het eindspel waardoor onbegrijpelijkerwijs niet 1-0, maar remise de uitslag werd. (5½-1½)

Henk van der Heide (w) – Peter van der Zee
In een Caro Kan verdediging bereikte wit weinig. Toen ook nog de dames werden geruild bood zwart al snel remise aan. Op advies van de teamcaptain speelde ik door en het lukte om een kleine verzwakking uit te lokken op de 18e zet, waarna ik iets beter spel had. Zwart wachtte af en ik probeerde de druk te verhogen. In een lang eindspel heb ik waarschijnlijk ergens de winst gemist. Ondanks hevige tijdnood van zwart lukte het hem om handig een kwaliteit te winnen. Dankzij een dreigende vrijpion, meer ruimte en meer tijd werd het toch nog remise. (6-2)

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd