Ga naar de inhoud

Schaakwoude is geen NEO

Schaakwoude is geen NEO.

 

Wanneer een wielrenner, schaatser of autocoureur tijdens een wedstrijd niet op komt dagen dan is het heel simpel. Niet meedoen, betekent geen punten. Waarom zou een schaker dan wel punten moeten krijgen als hij tijdens de interne competitie niet speelt? Niet spelen geen punten. Toch bestaat een zodanig systeem bij de meeste clubcompetities. Daar wordt wel eens misbruik van gemaakt. In dit licht gezien vind ik het niet vreemd dat de ALV instemde met een inperking voor puntencompensatie tijdens afwezigheid.

De ALV beschouwde dit zelfs als aanloop tot een nog verdere inperking van de afwezigheidcompensatie in de toekomst. Het voorstel kwam van Henk Kooistra. Henk vertelde mij eens dat bij zijn club NEO uit Burgum helemaal geen afwezigheidcompensatie helemaal werd toegekend. Dat dit daar goed zou werken. Nou ja NEO werkt al weer met een ander systeem. Dat vergeten we dan maar even. Ik wil graag dat onze clubleden een aantal zaken goed realiseren.

  1. Het loslaten van de afwezigheidcompensatie heeft als consequentie dat de ranglijst van een competitie de onderlinge krachtsverhoudingen minder goed weergeeft. NEO is een club die blij is dat zij een achttal vol kunnen krijgen. Daar spelen geen kwesties over teamsamenstellingen.
  2. Helaas is de (relatieve) opkomst van onze interne competitie afgelopen jaren minder geworden. Het afschaffen van een afwezigheidcompensatie zal niet leiden tot een sterkere opkomst. Waarom niet? Leden die al een aantal wedstrijden hebben gemist, zullen nu minder gemotiveerd zijn om tot het eind van de competitie regelmatig te spelen. Ze hebben hun goede klassering toch al verspeeld.
  3. De club vindt een goede opkomst tijdens de interne competitie belangrijk. Daarom is de interne ranglijst nog steeds leidend bij de teamsamenstelling. Ook al is dat door de vele “externe spelers” onder druk komen te staan. Als de interne ranglijst de krachtsverhoudingen minder goed weergeeft, zal dit ook consequenties hebben voor de rangschikking als instrument voor de teamsamenstelling. Het spreekt voor zich dat dit weer als gevolg heeft dat een goede opkomst tijdens de interne nog minder wordt gestimuleerd.

 Goede opkomst moet ook beloond worden. Ik vind een goede weergave van de krachtsverhouding van de interne competitie echter belangrijker. Schaakwoude is geen NEO. Schaakwoude moet een club zijn die ook spelers met spaarzame vrije tijd een handreiking weet te bieden. En zulke leden komen er eerder meer dan minder. Schaakwoude moet juist nu op nieuwe tijden in weten te spelen. Daarbij hoort in elk geval niet het inperken van de afwezigheidcompensatie. Het voorgaande in ogenschouw genomen heb ik besloten soepeler om te gaan bij het toekennen van de helft van de punten bij “afwezigheid voor club” Vergadering bezocht voor de club? Scheidsrechteren, bardienst, jeugdcompetitie of andere inzet voor de club? Meld het bij mij en de kans is groot dat je de helft van de punten krijgt toebedeeld mocht je op clubavond niet kunnen spelen. De 7-dagen regel blijft echter wel bestaan. Al zou ik daar wel van af willen.

Bauke Vroom

Competitieleider

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd