Naar de inhoud springen

Schaakwoude 3 handhaaft zich in 2e klasse door zwaarbevochten zege op ODI 1

Ondergetekende zou als invaller meedoen en belde daarom woensdag j.l. met Johan v.d Berg van DSC 2 om te vragen naar de uitslag van Lege Geaen – DSC 2 en hoorde toen dat DSC 2 tegen alle verwachting in had gewonnen met 4,5 – 3,5.

Derhalve moest het 3e minimaal gelijk spelen om niet te degraderen en met 2 invallers was dat niet echt voor de hand liggend.

De opstelling werd vlak voor aanvang nog gewijzigd, waardoor het 2e en 4e bord andere spelers kreeg en het was afwachten hoe dat zou aflopen.

TC Pieter gaf het goede voorbeeld op bord 7 door een pion te winnen en snel daarna ook nog een stuk, waardoor de tussenstand 1 – 0 werd.

Invaller Nathalie speelde op het 8e bord een sterke partij en kwam geen moment in de problemen; na pion winst en even later een toren was het over en uit; 2 – 0

Op bord 4 speelde Jan Meijer een geweldige partij en kwam een kwaliteit voor, door secuur spel won hij daarna overtuigend de partij; 3 – 0

Nog 1 punt nodig voor handhaving en de resterende borden stonden redelijk tot goed, dus het zag er hoopvol uit.

Onze voorzitter speelde op het 5e bord en kon in ieder geval makkelijk remise houden en zag dat Gerben op bord 3 een pion voor stond.

Na overleg besloten ze tot een gezamenlijk remise aanbod en bij acceptatie zou de handhaving een feit zijn.

De 3e bord speler vroeg aan de 1e bord speler of ze de remise mocht en zou aannemen en met zijn goedkeuring werd besloten tot de puntendeling; 4 – 1

Hiermee was alle spanning verdwenen en konden de laatste resterende 3 borden voor eigen succes gaan.

Wesley speelde op bord 6 een alles of niets partij en zag een tussen schaakje over het hoofd, wat hem een stuk kostte en even later ook de partij; 4 – 2

Hessel was door de voorzitter op bord 1 gezet om voor een verrassing te zorgen, maar speelde tegen de nummer 1 van ODI en had een zware avond.

Door het verlies van zijn loper kwam hij in de problemen en in tempo dwang, hiervan profiteerde zijn tegenstander en won in het verre eindspel; 4 – 3

Ondergetekende krijgt weleens het verwijt c.q. de opmerking dat hij zijn eigen partij uitgebreid vermeld in het verslag.

Als je dit seizoen vaak de langste partij van de avond speelt met kansen over en weer, dan is het, in mijn ogen althans, logisch dat hier melding van wordt gemaakt.

Ook vanavond was het weer zover en het ging om de overwinning van het team en het eergevoel van de speler zelf.

Met een remise zou de overwinning een feit zijn en dat geeft toch altijd een lekker gevoel, ook al is het een team prestatie.

Om 22 uur al bood wit op het 2e bord om tactische redenen remise aan en dat werd beantwoord met de zin: nog even skaken.

Wit kwam daarna wel in de verdrukking, maar nooit echt in de problemen en hield zijn hoofd koel, tot in de tijdnood fase.

Na 45 zetten volgde zet herhaling van zwart en een remise aanbod, waarmee de overwinning voor het 3e ook nog werd behaald en het feest los kon barsten.

Derhalve is zowel het 3e en 4e veilig en kan dit ramp seizoen uiteindelijk met een positief gevoel worden afgesloten.

Komende zaterdag speelt ons vlaggenschip voor handhaving en het zou geweldig zijn als ook dat team volgend seizoen in dezelfde klasse zou spelen.

Succes!

 

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd