Ga naar de inhoud

KNSB: Schaakwoude 2 wint belangrijke slag om degradatie te ontlopen

Prelude

Voor het eerst uitkomende in de KNSB maakt Schaakwoude 2 een moeizaam seizoen door. Een aantal spelers, waaronder ondergetekende, speelden onder hun kunnen. We hadden een aantal kansen “voor open doel” laten liggen. Tot overmaat van ramp ging in de vorige ronde het belangrijke degradatieduel tegen de Groninger Combinatie 4 kansloos verloren. Nog steeds stond Schaakwoude 2 onder de degradatiestreep, voorlaatste, met nu bovendien ook nog eens een miserabel “doelsaldo”

Toen in de vorige ronde de uitslagen van de overige wedstrijden binnendruppelden was er opeens toch nog hoop. Ook de concurrenten voor degradatie (Philidor 3, Sneek 2 en Staunton 2) hadden hun wedstrijden verloren. Omdat Sneek 2 de laatste ronde waarschijnlijk nog zou gaan verliezen, moesten wij het in de voorlaatste ronde beter gaan doen dan Sneek 2 (of Staunton 2) In deze ronde moesten we tegen Philidor 3 spelen. Deze wedstrijd zou ons zeker kansen geven.

De wedstrijden

Philidor 3 kwam bij ons op bezoek in de bovenzaal van de kruisweg. Nadat om 13 uur het startschot werd gegeven, duurde het tot na 15 uur voor de uitslagen begonnen binnen te druppen. De eerste beslissing viel op bord 1. Gerke speelde tegen Catharinus Mulder een moeizame wedstrijd. Gerke stond steeds onder druk. Toen Gerke enigszins uit de druk weg wist de komen bood de tegenstander meteen remise aan. Dit werd dankbaar aangenomen.

Desalniettemin stonden de zaken er voor ons niet goed voor. Zowel Wytze, Sven en Bauke kwamen op verlies te staan. Dat betekende dat Philidor 3 virtueel al 3,5 bordpunten op zak had. Wij zouden alle overige wedstrijden moeten winnen en dat zag er nog niet direct naar uit.

Een offer van Sven tegen de nog jeugdigere Leandro Slagboom pakte verkeerd uit. Bauke moest de tol betalen van een koning die nog niet gerokeerd was. Bij Wytze ging het ergens ook mis. Alle drie partijen gingen verloren. Gelukkig deed Mathijs iets terug. Mathijs kreeg tegen Gerard Baars op bord 4 een Scandinaviër tegen over zich. Spoedig stond Mathijs een pion voor, al was het voor mij niet direct duidelijk of de tegenstander die ook geofferd had en daarvoor nog compensatie mocht verwachten. Mathijs bleef echter een pion voor en behield ook nog eens het initiatief. Na een dreigend mat gaf de tegenstander op 1,5-3,5

Fedde speelde op bord 8 tegen de taaie Siem van Eijk. Lang zag het er naar uit dat het lastig voor Fedde zou worden om deze pot te winnen. Tot Fedde de tijd kreeg iets via de h-lijn te forceren. Een pion rukte op en de rokkadestelling van de Leeuwarder kwam onder druk te staan. Deze problemen wist de Leeuwarder niet meer te boven te komen en zo bleef Schaakwoude 2 nog steeds in de race 2,5-3,5.

Folmer speelde op bord 6 tegen Michiel Takkebos. Op papier misschien niet de allersterkste speler, maar toch een verraderlijke tegenstander weet ik uit eigen ervaring. Folmer was echter al vrij snel tevreden over het spel dat hij mocht ontwikkelen. Net als bij Fedde ging het voor de tegenstander mis toen Folmer via de h-lijn binnen kon komen 3,5-3,5.

Op het laatste was Evert op bord 2 nog bezig tegen invaller Siegbert de Jong. Evert was als het laatste moment als invaller gevraagd voor Leffert die genoodzaakt was om toch nog af te zeggen. In de opening werd Evert enigszins verrast, toch wist Evert actief spel te ontwikkelen. De Leeuwarder boog echter niet direct en Evert had veel tijd nodig om een beslissende aanval voor te bereiden. Eenmaal in tijdnood miste Evert een paar keer de winst, maar toen de zettencontrole gehaald was, bood het half uur extra soelaas. Evert had de vijandelijke koning al richting zijn eigen pionnen gedreven. Nu moest er echter wel even nauwkeurig gespeeld worden. Evert vond de winnende voortzetting en de overwinning voor het team was een feit geworden 4,5-3,5.

Voor Schaakwoude werd het een uitstekende middag. Ook het in degradatienood verkerende Schaakwoude 1 wist ook met 4,5-3,5 van koploper Philidor 2 te winnen. Alleen was het nog even afwachten wat de concurrentie zou gaan doen. Sneek 2 wist echter niet te winnen van Hardenberg. Schaakwoude 2 heeft nu een matchpunt meer. Als Sneek 2 de laatste ronde verliest van LOS wat normaal gesproken een formaliteit is, dan is handhaving een feit.

Schaakwoude 2 – Philidor 1847 3

Schaakwoude 2

Philidor 1847 3

Ros, G. (Gerke) 1874 Mulder, C. (Catharinus) 1976 z-w ½ – ½
Drijver, E. (Evert) 1831 Jong de, S.F.J. (Siegbert) 1853 w-z 1 – 0
Visser, W. (Wytze) 1849 Popta van, H.D. (Hette) 1758 z-w 0 – 1
Visser, M. (Mathijs) 1802 Baars, G.H.A. (Gerard) 1762 w-z 1 – 0
Broersma, S. (Sven) 1682 Slagboom, L. (Leandro) 1879 z-w 0 – 1
Heikamp, F. (Folmer) 1729 Takkebos, M.J. (Michiel) 1682 w-z 1 – 0
Vroom, B. (Bauke) 1749 Visscher, H. (Harmen) 1411 z-w 0 – 1
Verf, F. (Fedde) 1658 Eijk van, S.G. (Siem) 1702 w-z 1 – 0

Gemiddelde Rating:

1772

Gemiddelde Rating:

1753

4½-3½

Advertenties geblokkeerd