Ga naar de inhoud

Schaakwoude 2 ten onder tegen de Burght 1 in winters gevecht

Vlak voor het begin van de wedstrijd zat ondergetekende in een sneeuwstorm onderweg vanuit Dokkum naar Damwoude en dacht; dit is gekkenwerk.
Vanwege het tijdstip kon de wedstrijd niet meer uitgesteld worden en zat er niks anders op dan door te rijden en hopen veilig thuis te komen na de wedstrijd, net als onze tegenstander overigens.
Dit is uiteindelijk om 00.30 uur vannacht gelukt, maar de herinnering aan 1979 ging wel even door mijn hoofd; ja zo oud ben ik!
We speelden tegen de nummer laatst de Burght 1 uit Leeuwarden, maar op papier horen zij veel hoger te staan en dat bleek ook.
Gerke gaf op bord 3 het goede voorbeeld door snel zijn partij te winnen van een speler die een tijdje rust had genomen extern.
Op bord 1 speelde Evert een puike partij tegen hun topper en behaalde uiteindelijk een solide remise en was daar terecht tevreden mee.
Op bord 2 speelde Wopke zijn favoriete opening, maar kwam niet door de verdediging van zijn tegenstander heen en dus ook remise.
De tussenstand was dus veelbelovend, maar op bord 4 had Henk H vroeg op de avond een stuk verloren en wat hij daarna ook probeerde was voor niks, waardoor het 2 – 2 werd en alles nog mogelijk was.
De overige borden stonden gevaarlijk en elk foutje zou fataal zijn en onze teamcaptain op bord 5 was de eerste die verloor, zodat de achterstand een feit was.
Ondergetekende speelde op bord 7 een wild west partij en offerde een paard voor 3 pionnen en verloor later in de partij weer een pion en het was oppassen geblazen voor beide spelers. Door een mindere zet van wit werden de Dames geruild en bleef er uiteindelijk een eindspel over van 2 witte paarden tegen een zwarte toren en 4 en 5 pionnen. Gelukkig voor zwart was er sprake van 2 verbonden vrijpionnen en de paarden konden ze niet tegenhouden. Na een foute paardzet van wit kon zwart met de toren een tussenschaak geven en een paard winnen en daarmee ook de partij.
Een gelijke stand derhalve, maar de laatste 2 borden stonden slecht en een nederlaag dreigde tegen de nummer laatst.
Op bord 8 speelde Henk B vol op de aanval, maar kwam niet door de verdediging heen van zijn tegenstander. Na een foutieve ruil van stukken, verloor hij een pion en speelde daarna alles of niks en het werd helaas niks.
Op bord 6 moest Bauke dus winnen om een gelijkspel uit het vuur te slepen en dat leek in eerste instantie te gaan lukken. Vanuit het niets verloor hij echter een volle toren en daarna was het vechten tegen de bierkaai, waarmee de nederlaag een feit werd; 3 – 5
De titel aspiraties van het 2e kunnen weer de ijskast in en handhaven is nu het volgende en waarschijnlijk enige doel.

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd