Naar de inhoud springen

Schaakwoude 2 rolt Jurjen Tolsma op

Het leek al weer zo lang geleden. Nog geen twee jaar terug speelde Schaakwoude 2 haar kampioenswedstrijd tegen Jurjen Tolsma op de slotronde in Emmeloord. De winnaar zou kampioen worden en dat werd Schaakwoude 2. Tot nog toe het sportieve hoogtepunt sinds het bestaan van Schaakwoude 2.

Tijden kunnen snel veranderen. Nog geen twee jaar verder bungelen beide teams onderaan in een zwakker geworden eerste klasse. Een heus degradatieduel! Wie had dat ooit gedacht?  Als teamcaptain werd ik meerdere malen gewaarschuwd dat we nu moeten vrezen voor degradatie. Ik weigerde dat te accepteren. Schaakwoude 2 kan geen degradatiekandidaat zijn. Zo voelde dat tenminste niet. Jurjen Tolsma moet daar nu echter wel serieus voor gaan vrezen.

De Stiensers kwamen bij ons op bezoek. Een aantal spelers was te laat, maar rond tien over acht kon de wedstrijd dan toch echt gaan beginnen. Twee spelers die al direct goed uit de opening kwamen waren Mathijs en Pieter. Beide spelers wonnen de kwaliteit en enkele pionnen. Pieter wist als invaller de partij tegen Yme Brinksma echter niet tot een goed einde te brengen. Een beetje tegen de verhoudingen in kwam Jurjen Tolsma daardoor rond half elf op voorsprong 1-0. Die voorsprong kon gemakkelijk worden uitgebreid naar 2-0 want Henk stond totaal verloren. Zou het dan toch weer zo een avond worden?

Even leek de zon dus te schijnen voor Jurjen Tolsma. Dat zou echter niet lang meer gaan duren. Een kwartier later bracht Bauke de stand in evenwicht. In zijn partij tegen Marten Kroondijk stonden maar liefst vier dames op het bord. In zo’n curieuze stelling is het des te belangrijker wie het initiatief heeft. Het initiatief lag bij Bauke. Met twee dames joeg hij de zwarte koning over het bord en wist het mat te zetten, terwijl de zwarte dames werkloos toekeken.

Na elf uur ging het opeens snel. Wopke speelde op bord 2 tegen Gerrit Antoon Torensma. Een positief voordeeltje werd door op een Wopke kenmerkende wijze uitgebuit. Schaakwoude werd daardoor op voorsprong gebracht 2-1.

Vijf minuten later was het ook voor Henk raak. Henk was vanavond toch wel de meest fortuinlijke Schaakwoude speler. De tegenstander promoveerde te snel met een pion. Hij offerde hiervoor een toren en dit kostte hem de partij. Henk kon namelijk zonder een offer ook gewoon een pion laten promoveren.

Nauwelijks later bracht Mathijs het vierde punt binnen. De tegenstander had echter al veel eerder kunnen en misschien wel moeten opgeven. Folmer trof een tegenstander die te eenzijdig op de aanval speelde. Materiaal ging voor de aanval verloren en toen deze doodliep kon Folmer met materieel overwicht de aanval overnemen. De overwinning was voor Schaakwoude binnen 5-1.

Het werd nog erger voor de gasten uit Stiens. In een remise-achtig eindspel ging Piet Hoogland tegen onze Wytze Visser in de fout. Dit betekende 6-1 voor ons. Joop Claus redde nog een half bordpunt voor Jurjen Tolsma. Eigenlijk had Claus met een pion op promoveren moeten winnen van Gerke. Toch wist Gerke nog een half punt te reden door eeuwig schaak te geven. Dit bracht de eindstand op 6,5-1,5.   

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd