Naar de inhoud springen

Schaakwoude 2 moet kampioensfeest uitstellen

Woensdag 21 maart reisde ons tweede af naar Bakkeveen waar het team haar voorlaatste wedstrijd speelde van dit seizoen. Deze avond konden we al kampioen worden. Wel moest dan gewonnen worden van Bakkeveen. De heenreis verliep voorspoedig. Dankzij de Centrale As en de verdubbeling van de weg Drachten-Appelscha waren wij snel op de plek van bestemming.

Dat was hotel restaurant de Stripe wat eigenlijk niet in Bakkeveen ligt maar in Wijnjewoude. Voor de meeste van onze spelers was Bakkeveen een onbekende club. Nooit speelden wij tegen elkaar, althans niet met het tweede team of het moet al in het vorige millennium geweest zijn.

Op papier zou de wedstrijd niet al te lastig moeten zijn. Bakkeveen was eigenlijk ons enig overgebleven concurrent tot dat het de vorige ronde onverwacht van Philidor 4 verloor. Bakkeveen was dus uitgeschakeld voor het kampioenschap, maar en dat had ik niet verwacht, daardoor niet minder gemotiveerd om van ons te winnen, bleek al snel.

Bakkeveen had haar eerste bord opgeofferd. Hier speelde Gerke tegen Bauke Hoogstra. Gerke walste niet direct over zijn tegenstander heen. Toch was dat halverwege de avond ons enige lichtpuntje. Zoals Evert tegen mij zei: “Behalve Gerke, staat niemand van ons beter”

Gerke kon toch vrij snel afwikkelen naar een beter eindspel waarin hij een pionnetje wist te winnen. Tegen de verhoudingen in kwam ons team rond half tien op voorsprong 0-1.

Die voorsprong werd voor 10 uur gelijk getrokken. Op bord 2 speelde Mathijs tegen invaller en sterkste Bakkeveen-speler Milan Heller. Op de Trompovski-aanval van Heller reageerde Mathijs niet adequaat. Normaal offert Mathijs wel eens een pionnetje, maar nu raakte Mathijs gewoon 3 pionnen kwijt, zonder enige vorm van compensatie. Deze partij ging dan ook kansloos verloren 1-1.

Op bord 3 speelde Wopke tegen Bakkeveens op één na sterkste speler Dick Muller. Na eigen zeggen speelde Wopke tegen zijn evenbeeld qua spel. Dat wil zeggen positioneel. Al hoewel Wopke wit had, ging Wopke toch later tactisch de mist in. Muller aarzelde niet en bracht Bakkeveen op voorsprong 2-1.

Op bord 5 speelde Bauke tegen een “Engelsman” Robin Baines. Met wit kon Bauke via zijn gebruikelijke spel wel druk op de zwarte stelling uitoefenen, maar een doorbraak zat er niet echt in. Nu moest Bauke het over een andere boeg gooien en ook meer risico nemen. In plaats van aan verdedigen te gaan denken verslikte Bauke zich in een giftige pion. Dit leidde tot torenverlies en daarmee de partij. 3-1 voor Bakkeveen.

Jaap Weidema opende op bord 4 met 1.b4 tegen Evert. Het lukte Evert niet echt dit af te straffen. Wit speelde degelijk. Er werden stukken en pionnen afgeruild maar meer dan remise zat er niet in. Tussenstand.3,5-1,5 en Bakkeveen had nog maar 1 bordpunt nodig.

Invaller Nathalie had op bord 6 tegen Anne van Streun in de opening twee stukken geofferd voor een toren en een pion. Dit offer was nogal dubieus, eens ter meer omdat de tegenstander een sterk loperpaar kreeg. Nathalie stond min of meer verloren, maar de tegenstander liet toe dat Nathalie een loper kon terugwinnen. De rollen waren nu omgedraaid en er gloorde weer hoop voor Schaakwoude nadat deze partij gewonnen werd 3,5-2,5.

Op bord 7 was het lange tijd onduidelijk wie precies beter stond. De speler van Bakkeveen leek eerder toch het voordeel te hebben, maar in het verloop van de partij kantelde het beeld. De Bakkevener gaf 1, 2 zelfs 3 pionnen weg voor onduidelijke compensatie. Op het eind stond Folmer gewoon 3 pionnen voor. Daarmee werd op het eind van de avond de stand weer gelijk getrokken.

Henk was op bord 8 als laatste bezig tegen Gerrit Meppelink. Uiteindelijk kwam Henk een pion voor, maar Henk hield een zwakke pion over en er was weinig tijd meer op de klok. Op aanraden van de teamcaptain besloot Henk remise aan te beiden. Dit aanbod werd aangenomen. Dit betekende dat het kampioensfeest uitgesteld moest worden, maar ook dat het laatste wedstrijd bijna niet meer kan misgaan.

De laatste ronde moet Schaakwoude 2 tegen Philidor 4 spelen. Lasker speelt tegen Bakkeveen. Wij staan 4,5 bordpunt voor. Lasker moet 5 bordpunten inhalen omdat de onderlinge wedstrijd door Schaakwoude gewonnen werd. Ik denk dat we ons op een kampioensfeest mogen voorbereiden.

T Bakkeveen 1714 Schaakwoude 2 1778 4 4
1. Bauke Hoogstra 1457 Gerke Ros 1929 0 1
2. Milan Heller 2020 Mathijs Visser 1790 1 0
3. Dirk Muller 1982 Wopke Brandsma 1792 1 0
4. Jaap Weidema 1594 Evert Drijver 1781 ½ ½
5. Robin Baines 1646 Bauke Vroom 1765 1 0
6. Ben de Vries 1751 Folmer Heikamp 1765 0 1
7. Anne van Streun 1578 Nathalie Steringa 1659 0 1
8. Gerrit Meppelink 1688 Henk van der Heide 1743 ½ ½

 

Advertenties geblokkeerd