Ga naar de inhoud

Schaakwoude 2 lijdt een sneue nederlaag tegen Sneek 2

Schaakwoude 2 lijdt een sneue nederlaag tegen Sneek 2

 

Zaterdag 15 september debuteerde Schaakwoude 2 in de landelijke KNSB-competitie. In de kruisweg in Damwâld was Sneek 2 de tegenstander. Op papier waren beide teams aan elkaar gewaagd, met het verschil dat Sneek 2 wel ruime ervaring heeft in de KNSB-competitie. Zou dat deze middag het verschil hebben gemaakt?

Het begin zag er voor het thuisteam goed uit. Even voor 16 uur speelde Fedde Verf remise tegen Wytze van der Zee. Achteraf gezien had hier voor Schaakwoude misschien toch meer ingezeten.

Even later bracht teamcaptain Bauke Vroom het thuisteam op voorsprong. Gedecideerd werd afgerekend met opponent Wytze Wiersma.

De overwinning lag nu in het verschiet. Een aantal borden stonden er goed voor en Auke van der Zee stond op het punt om met zijn opponent Hielke Gorter af te rekenen. Één blunder en de partij was op slag verloren. Sneek kwam terug tot 1,5-1,5.

Gerke Ros speelde op bord 1 tegen Wim Ykema. Gerke had weliswaar een pion gewonnen, maar wist dit niet om te buigen naar winst. Op bord 2 leek Mathijs Visser te kunnen winnen van een sterke opponent, Tinus Fleur. De tijdnood werd Visser echter noodlottig en Sneek 2 kwam op voorsprong, 2-3.

De jeugdige debutant en talent Sven Broersma bracht Schaakwoude 2 terug in de race. Rustig en beheerst rekende Broersma rekende af met Tjeerd Wiersma. Toch was toen al duidelijk dat er een klein wonder moest gebeuren wou Schaakwoude 2 deze wedstrijd niet verliezen

Henk van der Heide had het moeilijk tegen Renske Hania. Van der Heide kwam terecht in een toreneindspel met twee en later één pion minder. De opponent moest nu wel nauwkeurig spelen, maar Hania maakte geen fouten meer 3-4.

Wytze Visser stond eerder in de partij een pion voor, maar door een onnauwkeurigheid had Visser deze weer verspeeld. Er moest nu gewonnen worden van opponent Frits Pen om er voor het team nog een gelijkspel uit te trekken. Visser probeerde van alles, maar zijn stelling was gewoon niet goed genoeg.

Uiteindelijk eindigde deze partij in remise, waardoor Schaakwoude 2 debuteert met een 3,5-4,5 nederlaag in de KNSB. Met een beetje geluk en iets meer scherpte had er deze middag beslist meer ingezeten. Wellicht gebeurt dat in de volgende wedstrijd tegen Emmen.

Advertenties geblokkeerd