Naar de inhoud springen

FSB: Schaakwoude 2 kansloos onderuit tegen Philidor 2

Schaakwoude kreeg afgelopen donderdag twee FSB teams van Philidor op bezoek. Waar Schaakwoude 5 knap van Philidor 5 wist te winnen, daar ging Schaakwoude 2 kansloos onderuit.

Het blijft even wennen, de nieuwe competitieopzet met viertallen en dan er zijn nu ook twee Schaakwoude 2 teams. Het FSB-team bestaat uit drie spelers die ook in het KNSB-team spelen aangevuld met Wopke, al jarenlang een vaste waarde voor het tweede.

In de nieuwe competitieopzet van de FSB is gekozen voor een hybride systeem. Dit heeft als gevolg dat sterke teams met een gemiddelde rating rond de 2000 in de één na hoogste klasse terecht komen. Andere teams worden op basis van “oude rechten” dan weer hoger ingedeeld, dan hun rating gerechtvaardigd zou hebben.

Achteraf gezien vind ik dit een verkeerde keus. Het Schaakwoude-2 team speelt misschien met spelers die vorig jaar ook al voor Schaakwoude 2 speelden, van andere teams kan dit niet gezegd worden. Een indeling puur op basis van rating was wellicht toch beter geweest.

Terug naar de wedstrijd. De mannen van Philidor waren niet eens in hun sterkste opstelling. Toch hadden ze een gemiddelde rating die zo’n 200 punten hoger lag. Het was vooraf al duidelijk dat ons tweede een zware dobber zou krijgen.

Op het derde bord speelde de nog niet in topvorm verkerende Henk van der Heide. Henk meestal solide in de opening verslikte zich deze avond in een gambiet. Henk moest meteen al, alle zeilen bijzetten om niet onder de voeten gelopen te worden. Uiteindelijk lukte dat niet. Zo rond 10 uur had Philidor het eerste punt binnen.

Auke van der Zee had op bord vier een interessante partij tegen Eelke Heidinga. Tegenoverstelde rokkades en beide heren gingen op jacht naar de vijandelijke monarch. Dit komt vaak op tempo’s aan en helaas was de Leeuwarder hierbij net iets doortastender. 0-2 voor Philidor.

Met een viertal is één nederlaag veel desastreuzer. Twee nederlagen betekende deze avond dat er niks meer in het vat zat. Bauke kon misschien nog voor een verassing zorgen. In de opening verloor Bauke een pion, maar met een dreigend eindspel van ongelijke lopers en een vrijpion van Bauke die toch gevaarlijk begon te worden, was er nog niks gespeeld. De vijandelijke koning kwam echter te dichtbij en pardoes vergreep Bauke zich. Stukverlies en daarmee de partij.

Wopke speelde op bord 1 tegen Rein de Boer. Eigenlijk had ik voor Wopke al in de opening een nederlaag ingecalculeerd. Door een schijnoffer van de tegenstander verloor Wopke twee pionnen. Het leek dat Wopke een zware avond zou krijgen, maar de stukken van Wopke werden erg actief. Wopke won een pion terug en er ontstond een eindspel met ongelijke lopers op het bord. De Philidor speler vond echter dat een overwinning voor hem toch meer terecht was. Hij probeerde nog van alles maar Wopke kwam niet meer in problemen. Daarmee redde Wopke de eer van Schaakwoude, al is dat maar een kleine pleister op de wond. Einduitslag 0,5-3,5

T Schaakwoude 2 1756 Philidor 2 1943 ½ do 18 okt
1. Wopke Brandsma 1785 Rein de Boer 2031 ½ ½
2. Bauke Vroom 1813 Oene Schriemer 1983 0 1
3. Henk van der Heide 1731 Egbert Wind 1849 0 1
4. Auke van der Zee 1696 Eelke Heidinga 1908 0 1

 

 

 

Advertenties geblokkeerd