Ga naar de inhoud

FSB: Schaakwoude 1 verslaat Mid-Fryslân wederom

Schaakwoude 1 mocht het in de eerste ronde van de KNSB al opnemen tegen Mid-Fryslân, nu mocht ook Schaakwoude 1 in de FSB-competitie het opnemen tegen Mid-Fryslân. De teams van Schaakwoude en Mid-Fryslân waren overigens niet erg vergelijkbaar. Schaakwoude trad aan met Ronald van der Veen, Gerke Ros, Evert Drijver en Mathijs Visser, Ronald speelt KNSB voor Schaakwoude 1, Gerke en Mathijs spelen KNSB voor Schaakwoude 2 en Evert beperkt zich tot de FSB-competitie. Drie van de gasten hadden ook meegedaan in de wedstrijd tegen Schaakwoude 1, alleen Jeroen Sparenberg was wat dat betreft een nieuw gezicht. 

In een tjokvol ijsbaangebouw duurde het een tijdje voordat er enigszins rustig geschaakt kon worden. Maar zo’n volle zaal is natuurlijk een goed teken, dus dan moet de drukte maar op de koop toegenomen worden. Voordat er een beetje tekening in de strijd kwam kroop de klok al richting tien uur. Ronald leek een vrij gelijke stelling te hebben, Gerke had een pion gewonnen, Evert had het initiatief en Mathijs stond behoorlijk onder druk.

Gerke kon de pion voorsprong niet verder uitbreiden, hij liet het verzanden in een ongelijk lopereindspel en nam genoegen met remise. Niet veel later haalde Evert een vol punt binnen. Hij wist de druk op de witte koning steeds te versterken en met beide torens op de tweede rij vond de tegenstander het wel voldoende. Een 1,5-0,5 voorsprong dus.

Mathijs zat in tijdnood en had een lastige stelling, dat is meestal geen goede combinatie. Hij kon verlies dan ook niet afwenden. De stand was weer gelijk. Wel had Ronald inmiddels de aanval op de b2-pion van wit geopend. Dit zorgde voor veel dreiging en na kwaliteitswinst werd er een loper buitgemaakt. Na verplichte dameruil gaf de tegenstander op.

Een nipte 2,5-1,5 overwinning.

T Schaakwoude 1883 Mid Fryslan 1786 do 11 okt
1. Ronald van der Veen 1965 Frank Schuurmans 1957 1 0
2. Gerke Ros 1919 Erwin Koning 1765 ½ ½
3. Evert Drijver 1837 Jan Lodewijk Boonstra 1680 1 0
4. Mathijs Visser 1810 Jeroen Sparenberg 1743 0 1

 

Advertenties geblokkeerd