Ga naar de inhoud

Schaakduel F-Pion tegen Schaakwoude 2 eindigt in gelijkspel

door Gerke Ros

 

Schaakduel F-Pion tegen Schaakwoude 2 eindigt in gelijkspel.

 

Natuurlijk hadden wij gezien dat de manschappen van de F-Pion onze buurtclub NEO hadden verpletterd met een 7½ – ½ overwinning. Onze wedstrijd tegen datzelfde NEO werd maar nipt gewonnen, mede doordat een NEO speler ziek naar huis was vertrokken en wij zo een “gratis” punt verkregen. De verwachting was dat het een hele lastige avond zou worden.

En dat werd het enigszins ook, maar niet op de wijze zoals verwacht. Het lastigste was het vinden van de speellocatie, waar moesten we nu heen? Naar Franeker of naar Harlingen (F-Pion is een schaakcombinatie tussen de schaakclub Franeker en de Pion uit Harlingen) Onze teamcaptain deelde ons mee dat wij naar Harlingen moesten. Omdat ik op de wedstrijddag een vrije middag had, keek ik wat rond op de schaaksite van schaakclub Franeker, hier stond ergens vermeld dat hun speellocatie van F-Pion 1 vorig jaar was gewijzigd naar een gebouw in Kimswerd. Na een discussie op ”social media” (want op de site van de Friese Schaakbond stond duidelijk dat wij naar Harlingen moesten) kwam de suggestie dan maar iemand te bellen van F-Pion. Huize  Dirk-Jan Dekker werd gebeld en het antwoord was Kimswerd. Net voor de avond kreeg ik een berichtje van Bauke (teamcaptain en tevens chauffeur) dat we naar Harlingen moesten. Ik probeerde hem te bellen maar kreeg geen gehoor. Nu was het ook al tijd om richting kimswerd te rijden, zodat ik mijn mede passagiers de opdracht gaf om contact te krijgen met Bauke of met een van zijn meerijders. En Auke die zelf rijd moest natuurlijk ook op de hoogte gebracht worden. We kregen onderweg geen contact en het was dan ook afwachten wie van ons team er in Kimswerd aanwezig waren.

En gelukkig dat viel mee, op 1 na waren we allen aanwezig. Alleen Auke was er niet, maar die was wel op dat moment aan de telefoon met Folmer. Auke wist wel dat we in Kimswerd moesten zijn, en had dit ook in zijn nieuwe navigatie systeem ingevoerd, maar na de woorden “bestemming bereikt” stond Auke naast een oliebollenkraam in St. Annaparochie.

Evenwel kwam alles nog goed en konden wij allemaal aan de schaakpartijen beginnen. Er was volop ruimte in de speelzaal en het was er lekker rustig, zo rustig zelfs dat iedereen wel kon horen dat er een mobiel telefoontje geluid maakte. Vanaf dat moment was het een tijd lang minder rustig.

Hoe nu precies de regels zijn omtrent zo’n incident weet ik niet, ik hoorde dat de wedstrijdleider de partij moet verloren verklaren van degene wiens telefoontje lawaai maakt. Nu claimde onze Wopke de wedstrijd wat hem niet in dank werd afgenomen. Dit zou hem bespaard zijn gebleven als de wedstrijdleider had ingegrepen. Maar goed, naderhand zijn er geloof ik excuses gemaakt en geaccepteerd. Ik hoop ook dat Herman de schaakstukken toch weer oppakt, want hij schaakt goed en dit telefoonprobleem is eenvoudig op te lossen door het thuis te laten of af te geven aan de wedstrijdleider.

De wedstrijd ging door en hier en daar werden fouten gemaakt waardoor partijen werden beslist of was de klok een aanleiding om in een betere stelling toch maar het remise aanbod te accepteren.

Met nog twee partijen te gaan stonden wij verrassend een punt voor. Het waren wel 2 partijen met weinig tijd op de klok. Bauke dacht een kleine combinatie van Willem te weerleggen maar verloor hierbij zijn Dame. Gelukkig kon Bauke zich inhouden om niet alle stukken door de zaal te laten vliegen. Het stond nu weer gelijk. De laatste partij was die van invalster Nathalie tegen Theo Tops. Dit Toren eindspel kon alle kanten op gaan, en was spannend om te zien. Het eindigde in zetherhaling, en bracht de eindstand op 4-4. Door hun hoge aantal bordpunten blijft F-Pion de grootste titelkandidaat.             

 

 

F-Pion

1793

Schaakwoude 2

1729

4

4

               

1.

Derk Drukker

1925

Gerke Ros

1823

½

½

2.

Herman de Vries

1864

Wopke Brandsma

1883

0

1

3.

Cees Banning

1865

Henk van der Heide

1752

1

0

4.

Dirk-Jan Dekker

1769

Folmer Heikamp

1684

½

½

5.

Evert Woudstra

1745

Auke van der Zee

1717

0

1

6.

Willem Kuiper

1736

Bauke Vroom

1754

1

0

7.

Theo Tops

1729

Nathalie Steringa

1690

½

½

8.

Wibo van Bussel

1708

Catrines Veenstra

1526

½

½

 

 

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd