Ga naar de inhoud

Nipte overwinning voor Schaakwoude 1.

Nipte overwinning voor Schaakwoude 1.

Vooraf aan de laatste externe wedstrijd van het seizoen was het heel moeilijk om een 8ste bordspeler voor het eerste te krijgen. Dit kwam mede doordat het tweede redelijk wat invallers nodig had. En deze wedstrijd van het tweede had prioriteit boven de wedstrijd van het eerste. Uiteindelijk vonden we in Auke van der Zee zowel een invaller als chauffeur.

Vooraf aan dit schaakfestijn, zowel de FSB eindronde als het Jan Soeten jeugdschaaktoernooi van Mid Fryslân vonden op dezelfde locatie plaats, werd er door de organisatoren aandacht besteed aan de verdiensten van Jan van der Veen voor het schaken in Fryslân. Hierna nam de hoofdscheidsrechter van dienst het woord en werden we naar onze plaatsen gedirigeerd.

Aldaar namen we plaats achter onze net uit de verpakking gehaalde schaakborden en schaakstukken.

Wietse de Jong was al heel snel uit de openingstheorie en belandde in een zijvariant van het Frans. Zijn tegenstander was duidelijk op remise uit gezien de vele ruilen. De partij eindigde dan ook tegen Wietse zijn zin in een bloedeloze remise. ( ½ – ½ )

Henk van der Heide was als tweede uit. Al was het verloop van de partij best vreemd. Henk kwam na de opening fantastisch te staan. De tegenstander had centreerde alle stukken rondom zijn koning en creëerde zo een moeilijk te slechten stelling. Hij bood dan ook remise aan. Henk weigerde dit terecht aangezien zijn stelling beter was. Helaas was het moeilijk om een goed plan te vinden. Henk dacht dat dit gevonden was, maar kwam bedrogen uit. Hij verloor een stuk en daarmee de partij. ( ½ – 1½ )

Bart Lemstra mocht met wit aantreden tegen Jon Derks. Deze speelde in de opening te afwachtend. Bart drukte de zwarte stukken in een passieve stelling. Dit resulteerde uiteindelijk in het middenspel in pionwinst. Vervolgens werd de partij langzaam maar vakkundig uitgespeeld door Bart. ( 1½ – 1½ )

Auke van der Zee bemachtigde in de opening al snel ruimtevoordeel. Na zet 13 (ongeluksgetal red.) nam zwart het heft in handen na een foutje van wit. Auke wachtte zijn kans echter goed af en creëerde op het juiste moment tegendreigingen. Hij bood remise aan en de tegenstander nam dit direct aan. ( 2 – 2 )

Gerben van der Heide speelde met zwart tegen voormalig Nederlands dameskampioen Ingrid Janssen. Gerben werd naar zijn idee langzaam tegen de muur gezet, en probeerde verwoed consequent de beste verdediging te vinden. Janssen kon geen doorbraak vinden in de stelling en koos richting tijdnood één keer voor een verkeerde voortzetting. Deze werd direct afgestraft , en met mat in aantocht, gaf de Steenwijkse op. ( 3 – 2 )

Jan Sybren Zagema kruiste met zwart de degens met Marcus Pliester. JSZ belandde is een scherpe variant van het koningsindisch en kwam iets gedrongen te staan. Gelukkig zette Pliester niet door. Jan Sybren probeerde de stelling open te breken, maar toen dit uiteindelijk lukte leverde het niets op. De door wit gewilde remise kwam er dan ook. ( 3 ½ – 2 ½ )

Ronald van der Veen mocht op bord twee aantreden tegen Auke van Urk. Hij speelde naar eigen zeggen een matige opening en voelde zich gedwongen een grootscheepse afruil aan te gaan. Hierdoor kreeg zwart een betere stelling. Zwart maakte hierna enkele onsecuurheden, zoals het nalaten van een torenruil en verloor een pion. Ronald speelde hierna de partij met precisie uit. ( 4 ½ – 2 ½ )

Nu was alleen nog Gert-Jan Rauw bezig tegen Dick Stavast. Er kwam een slavische stelling op het bord, welke naar tevredenheid van zwartspeler Gert-Jan was. het tactische middenspel wat er op volgde verliep wat minder goed voor onze eerste bord speler, hij raakte namelijk een pion kwijt. Even later won Gert-Jan deze weer terug. Hierna kwam er een paardeneindspel op het bord. Hierin kon Gert-Jan de remise kansen die er waren niet vinden door tijdnood en zijn tegenstander mocht dan ook het punt op zijn conto bijschrijven. ( 4 ½ – 3 ½ )

Schaakwoude 1 werd hiermee tweede in de promotieklasse. Tegen Emmeloord en Drachten had het misschien beter gekund. We gaan er voor het volgend seizoen het beter te doen!

Gerben

SCHAAKWOUDE 1 – STEENWIJK 1 4½ – 3½
1. Gert – Jan Rauw (2131) – Dick Stavast (2080) 0 – 1
2. Ronald van der Veen (1962) – Auke van Urk (1934) 1 – 0
3. Wietse de Jong (1991) – ? (????) ½ – ½
4. Bart Lemstra (1976) – Jon Derks (1798) 1 – 0
5. Jan Sybren Zagema (1859) – Marcus Pliester (1791) ½ – ½
6. Henk van der Heide (1753) – ? (????) 0 – 1
7. Gerben van der Heide (1825) – Ingrid Janssen (1608) 1 – 0
8. Auke van der Zee (1420) – ? (????) ½ – ½

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd