Naar de inhoud springen

Minimale overwinning Schaakwoude 1 op F-Pion

F-Pion – Schaakwoude 1

Afgelopen vrijdagavond mocht Schaakwoude 1 aantreden tegen de F-Pion 1 in Harlingen. Aldaar aangekomen mochten we in een mooie zaal spelen. Weliswaar met iets geroezemoes op de achtergrond, maar dat deed geen afbreuk aan de ervaring. We werden welkom geheten door Wybren Veenman, de enthousiaste voorzitter van Harlingen, en daarnaast was hij ook deze avond scheidsrechter.

Het was lang onduidelijk hoe de avond zou verlopen. Na een uur was er geen duidelijk beeld te zien op de borden, na 2 uur ook niet en na 3 uur was het nog steeds niet duidelijk.

Gerke was de enige speler waarvan ik na een uur of twee dacht, nou het is gelijk, maar dat kon wel eens goed gaan eindigen. Gerke koos ervoor met wit tegen Evert Woudstra voor een onduidelijke opening te gaan. In zijn middenspel ging het erom wie de beste zetten deed met zijn paarden. Uiteindelijk bleken de paarden van Gerke meerdere stukken van zwart bezig te houden wat Gerke in de mogelijkheid stelde om met zijn stukken een koningsaanval te doen, deze werd afgeslagen, maar Gerke hield het betere lichte stuk over te houden en de Gerke kon de stelling door een inaccuraatheid van zijn tegenstander verzilveren. 0-1

Willem mocht met zwart aantreden tegen Herman de Vries. Hij kwam redelijk uit de hectische opening waarin zijn tegenstander een pion offerde. Zag kans tot een koningsaanval, maar kon niet de manier vinden er door te komen. Uiteindelijk sneuvelde Willem in het eindspel. (1-1)

Evert was als invaller mee en zat op bord 7. Hij mocht met wit aantreden tegen Theo Tops. Hij speelde tegen een tegenstander welke een gambiet probeerde, hierdoor was er sprake van een moeizame opening voor Evert. Toen hij op een bepaald moment kans zag een zwarte loper buitenspel te zetten viel Evert aan. Zwart verdedigde goed en kwam uiteindelijk in een gelijkwaardige stelling. Het verdedigen had echter te veel tijdgekost. Door tijdsdruk gaf zwart een pion weg en toen Evert binnen kon komen op de achterste rij, was de partij voorbij. (1-2)

Zwartspeler Gerben werd vanaf het begin van zijn partij onder druk gezet door Willem Kuiper. De aanvallend spelende Harlinger werd lang gekeerd door Gerben, maar na 3,5 uur zag Gerben niet meer hoe hij kon verdedigen en gaf hij op. (2-2)

Op dit moment dacht ik dat we gezien de stellingen op de borden maximaal gelijk zouden spelen.

Bart mocht op bord 1 met wit aantreden tegen Derk Drukker. Hij toonde grote kunde door na een redelijk gelijk opgaande partij, de iets mindere zetten van de kopman van de F-Pion af te straffen in een eindspel van 5 tegen 5 pionnen. (2-3)

Ronald zat op Bord twee en mocht tegen de versterking van F-Pion 1 spelen. Dirk Jan Dekker en Ronald brachten het na een scadanavische opening tot een toreneindspel. Nou zijn volgens een grote schaker alle toreneindspelen remise, nou, Ronald wist deze te winnen. (2-4)

Voor ons een zeer welkom punt, want Jan Sybren was aan het schaken met twee pionnen minder. En Wietse?, nou die streed met een toren en 2 pionnen tegen een dame. Hij had deze stelling bereikt doordat hij in tijdnood een verkeerde keuze had gemaakt. Maar dit deerde Wietse niet, Hij wist namelijk heel vakkundig een fort te vormen met pion, toren en koning en dwong remise af. De winst was hiermee binnen.
(2,5 – 4,5)

Jan Sybren speelde met zwart op bord 8 tegen Henk de Vries. Dit ging redelijk tot de naweeën van de zware hersenschudding op de proppen kwamen. Hij kon niet constant zijn concentratie vast houden, verloor materiaal, wist toch nog redelijk terug te komen door een dolle toren, maar verloor toch want de stukken van de Vries waren veel beter gepositioneerd en gaven mat. (3,5 – 4,5)

F-pion 1832 Schaakwoude 1914 3½-4½
1. Derk Drukker 2032 Bart Lemstra 2029 0-1
2. Dirk-Jan Dekker 1904 Ronald van der Veen 1942 0-1
3. Cees Banning 1828 Wietse de Jong 1928 ½-½
4. Herman de Vries 1809 Willem Woudstra 1991 1-0
5. Evert Woudstra 1797 Gerke Ros 1845 0-1
6. Willem Kuiper 1797 Gerben van der Heide 1830 1-0
7. Theo Tops 1785 Evert Drijver 1864 0-1
8. Henk de Vries 1701 Jan Sybren Zagema 1879 1-0

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd