Naar de inhoud springen

KNSB: Schaakwoude 2 zakt verder weg in degradatiemoeras

Afgelopen zaterdag stond in het Jannes van der Wal denksportcentrum het treffen tegen de Groningen Combinatie 4 op het programma. In de voorlaatste ronde was Schaakwoude afgezakt naar de 9e plek en dit is onder de degradatiestreep. Matchpunten kon ons team dus goed gebruiken.

Op papier was dit een wedstrijd die met een beetje geluk was te winnen. Onze opponent was qua gemiddelde rating precies even sterk. Een paar maanden terug had zowel Schaakwoude 1 als Schaakwoude 2 een collectieve offday. Dit werd helaas weer zo’n dag.

De strategie van ons team was als volgt uitgedacht. De laatste drie borden van onze tegenstander waren relatief zwak. Daar moesten we onze punten pakken, net zoals tegen Emmen gebeurde. Op de vijf hoogste borden waren de ratingverschillen klein. Daar moesten we zorgen de zaak in evenwicht te houden. Als je op de de onderste borden 3 punten pakt en de overige borden in evenwicht kan houden, kom je op een overwinning van 5,5-2,5 uit. Dan mag je een punt morsen, dan win je nog. We konden volgens deze theorie bijna niet verliezen. Helaas pakte alles anders uit.

Het begon met het laatste bord waar Auke speelde tegen Jouke Houtsma. De tegenstander begon direct met een pionnenstorm op Auke zijn koningsvleugel. Auke had nog niet eens gerokeerd. Dit moest bijna wel verkeerd aflopen. Auke liet de koningsvleugel dichtschuiven maar kon zelf het initiatief niet echt overnemen. Er ontstond een eigenaardige stelling waar echter toch niet veel aan de hand was. Na een afruil was Auke echter opeens twee stukken lichter en kon meteen opgeven.

Het was nog vroeg op de middag en reeds was duidelijk dat we een zware middag voor de boeg zouden krijgen.

Bauke speelde op bord 5 tegen Eddie Janssen. De tegenstander verdedigde enigszins passief en leek uit te zijn op afruil om naar een remisestelling af te wikkelen. Omdat het nog maar vroeg op de middag was en omdat we reeds achter stonden, besloot Bauke dit uit de weg te gaan. Bauke probeerde met zijn stukken de zwarte stelling binnen te dringen, maar vroeg daarmee teveel van zijn positie. Bauke verloor een pion, dit was misschien nog wel te overleven, de tweede pion die Bauke verloor was echter teveel. Nu stonden we reeds met 2-0 achter.

Gelukkig bracht Sven ons terug in de wedstrijd. Al vrij snel kon Sven op bord 6 tegen Russell Spears middels een truc een pion winnen zonder dat de tegenstander daar al teveel van terugkreeg. De tegenstander spartelde nog een tijd tegen, maar het wel al vrij snel duidelijk dat deze Groninger van middag het nakijken had.

Mathijs speelde op bord 4 tegen Frans Vermeulen. Mathijs experimenteerde met een nieuwe opening, maar dit kostte zeer veel tijd. Uiteindelijk kon Mathijs de boel redelijk recht trekken, behalve dan de achterstand in tijd. In tijdnood ging de kwaliteit van de zetten achteruit en opeens was deze partij ook verloren 3-1.

Een aantal borden van ons leek iets beter te staan dus nog had ik de hoop nog niet opgegeven. Leffert won op dit moment een pion van de tegenstander en leek aan een slotoffensief te beginnen. Wytze leek toch ook de betere positie te hebben, alleen bij Folmer zag ik weinig muziek meer in de stelling. Deze partij werd dan ook spoedig remise 3,5-1,5.

Op dit moment kon Gerke op bord 1 tegen Kawar Yakinsyah remise forceren. Vanwege het team ging Gerke er nog even goed voor zitten. Als Gerke er in kon slagen om de matdreiging weg te nemen, dan zou het materiële voordeel van Gerke beslissend zijn. Helaas zag Gerke nog een dreiging over het hoofd en opeens hadden wij de wedstrijd verloren 4,5-1,5.

Leffert en Wytze werden hierna ook nog meegetrokken in het matige spel van hun teamgenoten. Ook deze partijen gingen daardoor uiteindelijk nog verloren, maar eigenlijk was dit mosterd na de maaltijd.

Er wachten nog twee ronden. Nog steeds is Schaakwoude 2 niet gedegradeerd. Als we de volgende ronde kunnen winnen van de nummer laatst, Philidor 3, dan is er nog steeds een redelijk grote kans dat we ons toch nog kunnen handhaven.

Groninger Combinatie 4 – Schaakwoude 2

Groninger Combinatie 4

Schaakwoude 2

Yakinsyah, K. (Kawar) 1927 Ros, G. (Gerke) 1874 z-w 1 – 0
Poel van de, T. (Taco) 1842 Visser, W. (Wytze) 1849 w-z 1 – 0
Beersum van, W. (Wim) 1876 Nicolai, L. (Leffert) 1910 z-w 1 – 0
Vermeulen, F. (Frans) 1814 Visser, M. (Mathijs) 1802 w-z 1 – 0
Janssen, E.J. (Eddie) 1817 Vroom, B. (Bauke) 1749 z-w 1 – 0
Spears, R. (Russell) 1732 Broersma, S. (Sven) 1682 w-z 0 – 1
Broekman, R. (Roel) 1672 Heikamp, F. (Folmer) 1729 z-w ½ – ½
Houtsma, J. (Jouke) 1589 Zee van der, A. (Auke) 1676 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1784 Gemiddelde Rating: 1784 6½-1½

Advertenties geblokkeerd