Ga naar de inhoud

KNSB-2: Plusremise tegen GC4

Zaterdag 25 november zitten we om 1 uur ’s middags klaar voor de vierde ronde in de KNSB Competitie, deze keer weer een thuiswedstrijd. Onze tegenstander is Groninger Combinatie 4. Het eerste team speelt tegelijkertijd tegen DSG Pallas.

GC 4 treedt aan met het  basisteam, waardoor ze op vrijwel alle borden een ratingoverwicht hebben. Maar ja, dat is voor ons bijna elke ronde het geval. GC 4 presteert echter tot nu toe wisselvallig en heeft net als ons twee matchpunten, dus misschien is er wat te halen.

Henk speelt op bord 8 en belandt al vrij snel in het eindspel. We zijn dan ongeveer een uur onderweg. Na overleg met mij biedt hij remise aan, maar dat wordt afgeslagen. Ondertussen heeft Cees op het eerste bord een koningsaanval over zich heen gekregen. Zijn tegenstander snoert hem steeds verder in en hij heeft geen tegenspel. Hij moet al snel de koning omleggen.

Pieter op bord 7 lijkt wel goed te staan. Hij heeft zijn stukken goed kunnen ontwikkelen en zijn stelling ziet er gezond uit. Wietse speelt op bord 3. Zijn tegenstander heeft zijn zwarte loper op d6 geposteerd en zijn pionnen op de koningsvleugel naar voren gespeeld, waardoor Wietse geen bewegingsvrijheid heeft. Bauke op 4 heeft inmiddels zijn a-pion verloren. Hij kan een pion terugwinnen, maar die blijkt giftig te zijn. Het ziet er dan niet zo goed uit.

Rond drie uur zijn er weer een paar uitslagen. Pieter heeft zich verrekend en verliest een stuk, waarna hij kan opgeven. Door het nemen van de giftige pion verliest Bauke de dame en moet de handdoek in de ring gooien. We staan 0-3 achter.

Gerke speelt deze keer op het vijfde bord. Zo te zien gaat het nog gelijk op. Ik speel op bord 6 en ik kwam iets beter uit de opening, maar wanneer ik op dameruil inga, kom ik wat gedrukt te staan. Leffert op bord 2 heeft te maken met tegengestelde rokades, waarbij beide partijen aanvallen. Wietse zijn stelling is helemaal omgedraaid.  Hij heeft de stukken nu beter ontwikkeld en het initiatief gepakt. Als ik weer kijk, zijn de dames van het bord en staat hij een stuk voor. Even voor 4 uur heeft hij het punt binnen.

De tijdnoodfase komt dan dichterbij. Bij Gerke hebben beide spelers een dubbelpion op de h-lijn. Zijn tegenstander offert een paard voor twee pionnen en creëert zo een vrijpion. Leffert staat intussen een pion achter, maar probeert met actief spel tegengas te geven. Ik en mijn tegenstander hebben beide niet altijd de sterkste voortzetting gekozen. Ik win de kwaliteit, maar dit gaat ten koste van mijn witte loper. Het was beter geweest om die als blokkadestuk op f5 te gaan gebruiken. Ik moet eigenlijk gelijk de kwaliteit weer teruggeven om te voorkomen dat mijn tegenstander een gevaarlijke vrijpion creëert. Op mijn veertigste zet bied ik remise aan. De stelling is dan gelijk. Leffert heeft door zijn actieve spel een gelijkwaardige stelling gekregen en vraagt of hij remise mag aanbieden. Meer zit er waarschijnlijk niet in en zijn tegenstander en die van mij nemen beide het aanbod aan. Tussenstand 2-4. Winst zit er dus niet meer in.

Gerke heeft inmiddels weer een pion terug gewonnen en weet de vrijpion te neutraliseren. Zijn extra stuk geeft dan de doorslag en hij haalt het volle punt binnen. Henk is dan nog als laatste bezig in een toren+ loper eindspel met pionnen op beide vleugels. Het is een moeilijke stelling met veel gemanoeuvreer. Beide spelers hebben uiteindelijk twee verbonden vrijpionnen waarbij die van Henk iets verder zijn. Ik heb niet gezien hoe dit verder ging. Ik geloof dat de tegenstander In erge tijdnood zat of door zijn vlag ging. Maar Henk haalt de overwinning binnen,  waardoor we een matchpunt hebben veroverd. Gezien het ratingverschil een mooie plusremise!

Volledige uitslag:

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd