Naar de inhoud springen

JUBILEUMDAG SCHAAKWOUDE

JUBILEUMDAG SCHAAKWOUDE

SCHAAKWOUDE VIERT HAAR 40-JARIG BESTAAN

door Johan Attema

Op zaterdagmiddag en zaterdagavond 21 september 2019 vierde Schaakwoude haar 40-jarig bestaan met een prachtig programma, met voor ieder lid een variëteit aan onderdelen. Op 16 augustus 1979 werd Schaakwoude opgericht. Het eerste bestuur werd geformeerd: Andries Meijer, Jan van der Veen, Cees Hofstra en Anne Groen. Van hen zijn Van der Veen en Groen overleden. Het huidige bestuur, Gerben van der Heide, Bauke Vroom, Hessel Sijbersma, Bart Lemstra en Nathalie Steringa had een gevarieerd programma samengesteld. Alle activiteiten zouden plaatsvinden in zalencentrum De Kruisweg in Damwâld. 

Om twee uur ’s middag waren veel clubleden aanwezig bij de schaaksimultaanseance gegeven door grootmeester en erelid van Schaakwoude Sipke Ernst. Het aantal partijen was moeilijk vast te stellen omdat sommige schakers na een nederlaag het nog eens wilde proberen. Rond half zes was de laatste partij afgelopen. Sven Broersma won zijn partij. Gerke Ros, Bart Lemstra, Jan Torensma en Evert Drijver (de laatste in tweede instantie) remiseerden. Grootmeester Sipke schaakte ontspannen en genoot zichtbaar. Een sportieve middag.

Vanaf half zes konden de schakers en hun familieleden of vrienden aanschuiven aan een wel zeer uitgebreid lopend buffet met een overdaad aan koude en warme gerechten. 

Vooraf werden Andries Meijer en zoon Jan Meijer gehuldigd door voorzitter Gerben van der Veen. Beide schakers waren ruim 50 jaar (!!) lid van de KNSB. Ook waren zij vanaf het begin van Schaakwoude lid van Schaakwoude. De Meijers werden verrast met een gouden speld en een mooi bloemstuk. Beide jubilea golden ook voor Albert van der Lijn. Maar Albert kon door ziekte helaas niet aanwezig zijn. (Later werd Albert thuis gehuldigd door Gerben).  Sikke de Haan en zoon Fokke de Haan werden ook toegesproken door onze voorzitter. Zij waren 40 jaar lid van Schaakwoude en kregen eveneens een fraai bloemstuk.

Om kwart voor acht (het buffet liep iets uit) begon de toneelvoorstelling in de tot een cafézaal omgetoverde foyer. De theaterstichting Ach, Mea culpa uit Noard-east Fryslân bracht de voorstelling “Krediet”, geschreven door Gerrit Breteler en vertolkt door Anke Bijlsma en Gerrit Haakma. Gerrit Breteler droeg ook zorg voor de muziek. Regisseur was de inmiddels overleden Rients Gratama. Anke en Gerrit speelden beide een aantal personages. Knilles, die om een paard zocht, Peke de politicus, een vogelaar, postkantoorhoudster Jabke, schrijfster Hetty, muze en huisarts. De noodzakelijke verkleedpartijen, achter de coulissen, waren zodoende talrijk. Beide spelers probeerden de 50 aanwezigen in het toneelspel te betrekken; overigens met wisselend succes. Ponghâlder Hessel verliet de zaal armer dankzij een gedwongen royale gift aan de Leger des Heilssoldate, ook al gespeeld door Anke Bijlsma. Het toneelstuk zocht de confrontatie en werd door de (meeste) aanwezigen goed ontvangen. Om 22.45 klonk het applaus. Beide spelers werden door het bestuur van Schaakwoude verrast met een boeket.

Hiermee kwam een einde aan de geslaagde jubileumdag. Het bestuur verdient een pluim voor de voortreffelijke organisatie.

Advertenties geblokkeerd