Ga naar de inhoud

FSB-Beker: Schaakwoude wint een week later wel van Mid-Fryslân in de FSB-Beker

Een week geleden leed Schaakwoude-1 nog een pijnlijke nederlaag van 1-3 waarmee degradatie in de FSB-competitie een feit werd. Donderdagavond 23 februari kwam Mid-Fryslân weer op bezoek in Damwâld, nu voor de beker. Voor Mid Fryslân was alleen Peter Koning weer van de partij en voor ons speelde alleen Sipke weer mee. We konden ons dus opmaken voor een totaal andere wedstrijd.

Sipke speelde op bord 1 tegen Jelmer Steenstra. Zijn tegenstander probeerde al snel met tactische complicaties Sipke van de wijs te brengen, maar die liet zich het kaas niet van het brood eten. Sipke bleek de varianten steeds net iets dieper te hebben doorgerekend en vrij vlot kwam Sipke een stuk voor, waarmee hij de partij vrij eenvoudig naar zich toe trok.

Op bord 4 speelde Bauke tegen Femke Koning. Vanuit de opening wist Bauke zijn tegenstandster direct flink onder druk te zetten en het initiatief vast te houden. Na 22 uur werd het tijd om te oogsten. Eerst ging er voor de tegenstandster een kwaliteit verloren. De koning werd de hoek in gejaagd en daarna kon Bauke met een combinatie de dame winnen. Al duurde het wat langer, ook deze partij werd vrij eenvoudig voor Schaakwoude gewonnen 2-0.

De overige borden stonden er op dat moment echter niet goed voor, waardoor een 2-2 uitslag met daarna snelschaken het meest realistische scenario leek. Gelukkig liep het voor Schaakwoude anders.

Gerben speelde op bord 3 tegen Peter Koning en kwam al snel onder zware druk en compleet verloren te staan. Gerben zijn koning leek elk moment mat gezet te kunnen worden en in een alles of niet poging waagde Gerben een wanhopige tegenaanval met vage dreigingen van eeuwig schaak. De tegenstander ging zich hier echter tegen verdedigen en daardoor kreeg Gerben zijn stelling wat lucht. Gerben dreigde nu met een aantal vervelende schaakjes het de tegenstander nu knap lastig te maken en in een poging daar aan te ontkomen ging de tegenstander door de tijd 3-0.

Als laatste was Mathijs nog bezig op bord 2 tegen Frank Schuurmans. Ook Mathijs stond al snel verloren maar wist de tegenstander wel een paard afhandig te maken. De tegenstander had echter 3 verbonden extra pionnen voor het paard en in het eindspel leek deze overmacht te sterk te worden. Toen de tegenstander te snel een pion opschoof ging het echter mis. Binnen een mum van tijd wist Mathijs de drie pionnen terug te winnen en de rest was simpel gewonnen wat de einduitslag op 4-0 bracht.

Schaakwoude bekert verder en mag in de halve finale aantreden tegen Sneek.

Hoop de, S. (Sipke) 1944 Steenstra, J.P.T. (Jelmer) 1621 1 – 0
Visser, M. (Mathijs) 1898 Schuurmans, F.W.L. (Frank) 1835 1 – 0
Heide van der, G. (Gerben) 1832 Koning, P. (Peter) 1808 1 – 0
Vroom, B. (Bauke) 1797 Koning, F.M. (Femke) 1671 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1868 Gemiddelde Rating: 1734 4-0

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd