Naar de inhoud springen

FSB: Schaakwoude 2 verliest geflatteerd van DTK 1

Een week eerder dan gepland vond op 3 januari in Buitenpost de vierstrijd plaats tussen Schaakwoude en DTK. Het ratingverschil was sterk in het voordeel van DTK, maar wij waren van plan onze huid zo duur mogelijk te verkopen. Onze vaste medespeler Jaap kon helaas niet meedoen en we hadden Bauke bereid gevonden voor hem in te vallen.

Bauke speelde op het derde bord met wit tegen Sven. Zo te zien ontstond na de openingsfase een gelijkwaardige stelling. Wit vervolgde echter wat aarzelend en deed enkele passieve zetten en liet het initiatief aan zwart. Wit kwam gedrukt te staan en wilde zich door tactische complicaties bevrijden uit de zwarte greep. Wellicht heeft Bauke zich ergens verrekend, want toen de rookwolken opgetrokken waren, bleek juist zwart geprofiteerd te hebben. De voorsprong van zwart was een volle toren, zodat er voor wit niks anders restte dan opgeven.

Op bord 1 speelde Dylan met wit  een Caro-Kann tegen Jeroen Weggen. Dylan speelde de opening wel redelijk goed, maar hij bleek in het middenspel opgezadeld te zijn met een achtergebleven c-pion die in het vervolg voor zwart een dankbaar aanvalsobject bleek. Jeroen zette dan ook volop druk op deze pion. Toch speelde hij het niet correct, waardoor Dylan remisekansen kreeg in het eindspel. Door de koning in de verdediging van de c-pion te betrekken had er wellicht meer voor Dylan in gezeten. In plaats daarvan koos hij voor het opspelen van pionnen in het centrum. Hierdoor werd uiteindelijk de c-pion niet meer houdbaar en toen zwart ook nog met twee torens op de tweede rij binnenkwam had Dylan geen verdediging meer en moest ook hij in een nederlaag berusten.

Jan speelde op het derde bord met de zwarte stukken tegen Bart. Na de openingsfase begon Bart met een pionnenopmars op de damevleugel. Jan probeerde dit te pareren waarbij beide spelers niet de sterkste voortzetting kozen. Het resultaat was wel een open c-lijn die door wit beheerst werd. Zwart probeerde een afruil van de zware stukken te forceren, waarbij wit niet de beste voortzetting koos. Dit leidde zelfs tot de winst van een pion voor zwart. Met een kleine combinatie won zwart nog een pion. Tijdens de analyse bleek dat er zelfs stukwinst mogelijk was. Met twee pionnen voorsprong voor zwart en ook nog een dubbelpion voor wit was het eindspel van loper tegen paard gewonnen voor Jan. Een paard maakt soms echter rare sprongen en Jan liet zich trucken met een paardenvorkje waardoor de loper verloren ging. Hierdoor moest hij enkele zetten later toch nog een nederlaag slikken.

Christian tot slot had plaats genomen op het vierde bord met zwart tegen Pieter. De witpeler volgde geen enkele theoretische openingsbehandeling en Christian wist een voordelige stelling te bereiken, waarbij hij voortvarend te werk ging. Er waren verschillende mogelijkheden om het voordeel verder uit te bouwen. Hij koos voor een aanval door het centrum met de mogelijkheid om een sterk centraal pionnenduo neer te zetten. Een van die pionnen werd echter onnodig weggegeven, waardoor de partij kantelde. Nu moest Christian in de verdediging en door zijn achterstand in ontwikkeling bleef zijn koning in het midden. Wit kon nu zijn pionnen opspelen waardoor er uiteindelijk voor zwart materiaalverlies dreigde. Christian kon de verdediging niet meer rond krijgen en moest uiteindelijk als laatste speler van Schaakwoude de handdoek in de ring gooien.

Al met al een teleurstellend verloop van een wedstrijd, waar meer in had gezeten. De volgende ronde tegen Schaakcombinatie Leeuwarden gaan we er weer voor 100% tegenaan.

Gedetailleerde uitslag:

DTK 1 1936 Schaakwoude 2 1683 4 0
1 Jeroen Weggen 2163 Dylan Torensma 1584 1 0
2 Bart Lemstra 1987 Jan Torensma 1743 1 0
3 Sven Broersma 1743 Bauke Vroom 1684 1 0
4 Pieter Bronsema 1851 Christian Torensma 1722 1 0

Advertenties geblokkeerd