Ga naar de inhoud

FSB: Schaakwoude 1 gaat avondje bowlen?

Op dinsdagavond 5 april mocht Schaakwoude 1 naar het Bowlingcentrum te Oostrum. Hadden de heren een prijsvraag gewonnen om een avondje te bowlen? Nee, het betrof een wedstrijd in de hoofdklasse van de FSB. Schaakwoude mocht het in de derby opnemen tegen De Donger.

Het Bowlingcentrum te Oostrum bevindt zich min of meer aan de Schreiershoek. Op deze plaats ligt veel geschiedenis. Vroeger toen Dokkum nog een echte handelsstad was met een goede verbinding via een zeeslenk naar de open zee, konden de vrouwen en kinderen op deze plek afscheid nemen van de mannen die uitvoeren, daarbij werd gehuild, wat ook wel schreien werd genoemd. En bij terugkomst van de mannen werd er gehuild van geluk. Op de plek van het bowlingcentrum schijnt eerst een aardappelloods te hebben gestaan, maar nu heeft het alweer ruim 40 jaar de huidige bestemming, dit zal echter niet lang meer duren, dit komt omdat het aangrenzende vakantiepark gaat uitbreiden. Daarmee zal de schaakclub de Donger ook weer op zoek moeten naar een nieuwe locatie.

Maar hoe verging het de heren van Schaakwoude? Bij binnenkomst bleek dat Olaf Cliteur ditmaal niet vanuit Noord-Holland was overgekomen, daarom mocht Mark Folbert zijn debuut maken. Kopman Ronald kwam aan bord 1 al vrij snel in de problemen tegen Amir Nicolai. In een poging het centrum te pakken gaf hij teveel ruimte aan het paard van zwart. Dit paard kon dood en verderf zaaien en simpel een kwaliteit veroveren. Wat er daarna van de stelling overbleef was ook niet veel, het voelde alsof beide worpen in de goot waren beland. Na nog wat doormodderen gaf Ronald zich gewonnen. Een 1-0 achterstand voor Schaakwoude.

Christian speelde met zwart op bord 2 tegen Cris Jolmer Jellema. Hij verkreeg een mooie open lijn om de f-pion van wit aan te vallen. Wit moest alle energie in het verdedigen van deze dreigingen stoppen. Christian kon hierdoor zijn stelling versterken en wist uiteindelijk de winst binnen te halen, het voelde als een spare. Hiermee kwam de stand weer in evenwicht.

Mathijs mocht met wit op bord 3 aantreden tegen de lijstaanvoerder van de interne competitie van de Donger, Reitze Koopmans. Mathijs leek goed uit de opening te komen, maar hij kon niet doorzetten, wel had hij inmiddels een grote tijdvoorsprong te pakken. In het middenspel kwam eigenlijk alles wat dicht te staan en wanneer Mathijs de stelling zou open werd het onoverzichtelijk, was het een split bij het bowlen? Wat te doen. Gezien de stelling op het vierde bord besloot Mathijs het remiseaanbod aan te nemen. Daarmee werd het 1,5 – 1,5.

Aan bord 4 zat Gerben tegen over Mark Folbert. Gerben probeerde in te spelen op te rokades en besloot tot een pionopmars op de damevleugel, dit was wellicht iets te voorbarig. Maar gelukkig kon Gerben met een paard de open c-lijn afschermen, hij wist een centrumpion te winnen en zijn eigen centrumpionnen zorgden voor veel dreiging. Zijn tegenstander voelde zich genoodzaakt om een stuk te offeren voor tegenspel, maar dit was gemakkelijk op te lossen door Gerben. Daarmee was de partij snel ten einde, een soort van strike aan het einde van een spel. De nipte winst van Schaakwoude was hiermee binnen. 2,5 – 1,5.

Rating
Rating
Nicolai, A.M. (Amir) 2202 Veen van der, R. (Ronald) 1962 1 – 0
Jellema, C.J. (Cris Jolmer) 1678 Torensma, C. (Christian) 1918 0 – 1
Koopmans, R. (Reitze) 1689 Visser, M. (Mathijs) 1859 ½ – ½
Folbert, M. (Mark) 1584 Heide van der, G. (Gerben) 1938 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1788 Gemiddelde Rating: 1919 1½-2½

Advertenties geblokkeerd