Ga naar de inhoud

Bekerduel Steenwijk tegen Schaakwoude (halve finale)

door Gerke Ros

Henk van der Heide – Michiel Rensen (0-1)

Henk schreef: Ik kwam prima uit een gesloten Siciliaanse opening. Michiel gebruikte veel tijd en ik speelde soepel en vlot. Misschien speelde ik wel iets te vlot want ik miste een voor de hand liggende vervelende zet. Vervolgens verwisselde ik de juiste volgorde en verloor ik een pion. Ik kon nog wel het ergste voorkomen en speelde op een zwakke pion van zwart. Zwart speelde in deze fase erg goed en in plaats van een pion terug te winnen verloor ik er een tweede, waarna zwart het gemakkelijk kon afmaken.

Auke van Urk – Gerke Ros (0 – 1)
Gerke schreef: Ook ik speelde soepel en vlot, en was niet ontevreden over mijn positie in het middenspel. Niets spectaculairs of zo, maar ik zat al te denken aan een eventueel eindspel wat wel eens in mijn voordeel kon uitpakken. Er was een stelling ontstaan waar beide kanten met penningen te maken hadden, nadat deze opgelost werden en ook de overgebleven lichte stukken van het bord gingen ontstond er inderdaad een voordelig eindspel voor zwart. Na pionwinst probeerde zwart de Dames af te ruilen om tegenkansen voor wit te vermijden. Zover kwam het niet want Wit overzag de gevolgen van een tussenschaak hetgeen een Dame zou kosten en gaf op.

Henk Broersma – Henk van Dijk (0-1)
Volgens de tegenstander van onze Henk stond wit al na 11 zetten verloren (een kwaliteit en een pion achter, en geen compensatie) Een slechte opening dus van Henk Broersma. Hierna was er weinig meer te bereiken dan hopen op fouten en een poging tot het vinden van een remise variant. Maar de man van Steenwijk, die de laatste tijd wel in vorm is, liet dit niet toe en speelde de partij uit naar winst.

Marcus Pliester – Mathijs Visser (1-0)
Mathijs kwam wel aardig uit de Opening en won volgens mij een pion. Maar in het middenspel keerden de kansen, en na een aantal zetten stond Marcus opeens dreigend. In de slotfase van deze partij gaven de omstander de witspeler de meeste kans om te winnen, mede dankzij de weinige tijd die Mathijs nog op de klok had (enkele seconden). Ook al kreeg men er 15 seconden per zet erbij, dit was te weinig om in deze lastige stelling de juiste zetten te vinden. Mathijs verloor op tijd, en waarschijnlijk was de stelling ook verloren.

Bord 1: Auke van Urk (1935) – Gerke Ros (1895) 0 – 1
Bord 2: Henk van Dijk (1817) – Henk Broersma (1805) 1-0
Bord 3: Marcus Pliester (1764) – Mathijs Visser (1788) 1-0
Bord 4: Michiel Rensen (1767) – Henk vd Heide (1752) 1 – 0
Eindstand 3- 1 voor Steenwijk

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd