Naar de inhoud springen

Amir Nicolai gevaarlijke outsider tijdens FK

A groep

Oud Fries kampioen Amir Nicolai stond tegen Sipke de Hoop een Dame tegen toren achter, maar had zoveel compensatie en aanvalsdruk, waardoor Sipke steeds verder in het nauw kwam en uiteindelijk na een paardvorkje op de Dame en de toren niks anders kon dan Amir feliciteren met de overwinning.

In de volgende ronde speelt Amir tegen Migchiel de Jong en dat was ook zijn tegenstander in de laatste ronde toen hij de titel pakte in 2008. Tegen clubgenoot Maarten Etmans had Migchiel niet veel problemen en won op routine de partij.

Ook Erik Sparenberg blijft een kandidaat voor de titel en hij was als laatste bezig tegen Fokke Jonkman en net als in zijn vorige ronde won hij door een toreneindspel en een pion die op promoveren stond.

Dan de strijd tussen de vd Heide’s Auke en Gerben; de een voorzitter van de FSB en de ander van Schaakwoude. Het krachtverschil was op het bord niet meteen zichtbaar, maar volgens Gerben had hij niet veel in te brengen tegen het spel van Auke en verloor uiteindelijk de partij.

Er waren drie partijen tussen clubgenoten en bij alle drie won de speler met de hoogste rating, hoewel niet zonder slag of stoot. Rein de Boer kreeg een pion op de 7e rij van de h lijn en gaf Gerard Baars daarmee zoveel kopzorgen, dat de winst voor Rein een kwestie van tijd was.

Clubkampioen van Schaakwoude Gerke Ros won tegen Auke vd Zee 2 pionnen en in het verre eindspel met paard tegen paard was er geen houden meer aan voor Auke en zo herstelde Gerke zich van zijn nederlaag in de 1e ronde.

Pechvogel van de 1e ronde Pieter Postma was nu de geluksvogel van de 2e ronde; Willem Kuiper sloeg met zijn loper op f7 en meende een mataanval te hebben, maar dat bleek niet het geval te zijn en met een stuk minder viel er geen eer meer te behalen voor Willem.

Wat verder opviel is dat de partijen zorgvuldig worden opgezet en dat het niveau hoog is en dat elk foutje direct fataal lijkt te zijn.

B groep

Jan Anne Hogendorp won zeer snel ook zijn tweede partij tegen Conrad Hendriks en is de nieuwe koploper, samen met Michiel Takkebos en Kees van Straten.

Michiel speelde weer tegen iemand van Schaakwoude en ook deze keer won hij een stuk tegen Rense de Boer. Daarna was het eenvoudig de partij uitspelen en zo is zijn 100% score nog steeds intact.

Kees van Straten heeft ook 2 uit 2, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Pieter van Kammen stond tegen hem een stuk voor en zag op het einde door de bomen het bos niet meer en gaf uit het niets zijn paard weg en kon opgeven.

De partij van de avond ging tussen Menno Veenstra en Hessel Sijbersma allebei van Schaakwoude. Menno overspeelde Hessel in het begin van de partij, maar kon de winst niet over de streep trekken. En net als in het voetbal; als je zelf niet scoort dan doet de tegenstander het wel. Hessel ging alles of niets spelen en won een stuk terug en stond toen gewonnen. In het toreneindspel deed Hessel het niet helemaal volgens het boekje en bood remise aan. Moe gestreden nam Menno dat aan, maar in de analyse bleek dat de laatste zet van Hessel een blunder was. De partij verdiende eigenlijk geen winnaar en zo konden beide heren leven met een half punt.

Douwe Tjerkstra en Henk Breimer spelen beide voor Rijs en hadden een uur werk gehad om Damwoude te bereiken. Henk won van Rene Wijnstra en Douwe verloor van Galid Ben Amar en zo was het een 50% score voor de heren.

Verder was het geen goede avond voor de andere spelers van Schaakwoude en zal er een tandje bij moeten om bij te blijven om nog in de prijzen te vallen.

 

 

 

Advertenties geblokkeerd