In de strijd tegen degradatie heeft Schaakwoude een belangrijke overwinning geboekt tegen Haren. De sterke tegenstander die vorig jaar nog een klasse hoger speelde werd met 5-3 verslagen.
De teamcaptains van beide teams speelden tegen elkaar aan bord 1. Na een lange theoretische variant kwam ik met wit in een lastige stelling terecht. Mijn tegenstander bleek veel meer ervaring te hebben met deze variant. Al snel verloor ik het grip op de stelling. Het eindspel was makkelijk te winnen voor zwart.
Invaller Evert Drijver was als tweede klaar. Hij had het met wit moeilijk tegen Ab Faber. Toen Faber een fout maakte in het middenspel kwam Evert duidelijk in het voordeel. In de tijdnoodfase dacht Evert twee keer de stelling te herhalen, maar zijn tegenstander claimde remise. In de analyse bleek deze claim terecht en Evert moest tevreden zijn met een half punt.
Aan bord vijf nam Wietse het op tegen Erwin Heijnen. Wietse speelde naar eigen zeggen een brakke opening. In het middenspel moest hij een kwaliteit offeren tegen een pion om zijn stelling bijeen te houden. In hoge tijdnood wist Wietse het Heijnen toch nog moeilijk te maken. De verbazing van de Schaakwoude speler was groot toen hij gefeliciteerd werd door zijn tegenstander. Niet Wietse, maar Heijnen was uiteindelijk door de vlag gegaan!
Tegen zijn oude club liep Anno tegen de eerste nederlaag van het seizoen aan. Zijn tegenstander speelde een gambiet en Anno kwam passief te staan. Op een gegeven moment slaagde Anno er in zich wat te bevrijden. Helaas had dit allemaal te veel tijd gekost. Hij had te weinig tijd over om alle complicaties te volgen en verloor.
Ronald speelde op bord drie tegen Wiebe Wielenga. Vanuit de opening moest Ronald het initiatief aan zijn tegenstander laten. Wielenga won een pion en Ronald besloot een dame eindspel in te gaan. Gelukkig voor Ronald had Wielenga erg veel tijd verbruikt. Op de 39e zet ging Wielenga dan ook door de vlag. Weer een punt voor Ronald, die tot nu toe een sterk seizoen speelt.
De nestor van het team, Roel Hazenberg mocht het opnemen tegen leeftijdgenoot Conrad Mostertman. In het middenspel kon Hazenberg met zijn pionnen oprukken op de damevleugel. Hierdoor werd Mostertman gedwongen een eindspel van slechte loper tegen sterk paard in te gaan. Dit eindspel werd door Hazenberg vakkundig naar winst gevoerd.
Jan Sybren Zagema had tegen Anne Haitsma kans op revanche. In de bekerwedstrijd Schaakwoude-Haren zaten de twee ook al tegen elkaar. Toen werd het remise waar Jan Sybren eigenlijk had moeten winnen. Dit keer wist Jan Sybren wel te winnen. In een eindspel waar Jan Sybren een pion meer had, maar veel minder tijd besloot Haitsma op te geven. Dit tot opluchting van de Schaakwoude spelers, want hiermee was de overwinning binnen.
De laatste partij werd gespeeld door invaller Gerben van der Heide. Hij kwam niet goed uit de opening en zijn tegenstander kreeg veel druk op de damevleugel. Gerben leek snel te verliezen, maar hij verdedigde zich taai. Toen de Haren speler een eeuwig schaak variant mistte kon Gerben toch nog de remisehaven bereiken.
Een zeer belangrijke overwinning voor Schaakwoude. Door de uitslagen in de andere wedstrijden hebben we genoeg aan 1 matchpunt uit de laatste twee wedstrijden om ons te handhaven in de KSNB competitie.
Haren – Schaakwoude 3 -5
Paul van Linde – Bart Lemstra 1-0
Bert van der Leest – Anno Steenberg 1-0
Wiebe Wielenga – Ronald van der Veen 0-1
Anne Haitsma – Jan Sybren Zagema 0-1
Erwin Heijnen – Wietse de Jong 0-1
Conrad Mostertman – Roel Hazenberg 0-1
Ab Faber – Evert Drijver 1/2
Pieter Sjoerd Hasper – Gerben van der Heide 1/2
Knap gedaan en 4 – 4 thuis tegen Assen op 9 april a.s is waarschijnlijk genoeg voor handhaving!