Naar de inhoud springen

Schaakwoude verslaat de Koninklijke

Op 10 maart rijd ik naar de dichtstbijzijnde KNSB-wedstrijd van het seizoen, de afstand van Stiens naar de uitwedstrijd in Leeuwarden is slechts iets meer dan 10 kilometer. Vandaag staat de wedstrijd tegen K.S.C. Philidor 1847 3 op het programma, de K. in de naam van de opponent staat voor Koninklijke. De aankomst bij de speelzaal doet ook enigszins vermoeden dat er een afvaardiging van de Koninklijke familie is, het parkeerterrein staat tjokvol auto’s en bussen.  Gelukkig is er op de P+R in de buurt nog wel plek, maar helaas geen bus die mij naar de speellocatie rijdt. De speellocatie van Philidor heeft een kleine metamorfose ondergaan en ook de naam is veranderd, waar voorheen Priyas op de gevel prijkte is dit vervangen door Zaal Enzo. Bij binnenkomst blijkt het zalencentrum ook als kleedkamer te dienen voor een contest van het CGN in het Kalverdijkje. Dit zorgt, naast de drie schaakwedstrijden die hier vandaag plaatsvinden, voor veel levendigheid in het zalencentrum.

Dan naar de wedstrijd. Voor ons staat er weinig meer dan een goede klassering op het spel, voor Philidor zijn de belangen groter, zij hebben de punten hard nodig in de strijd tegen het degradatiespook. Omstreeks 1 uur geeft scheidsrechter Erwin Denissen het sein om te beginnen. Ik mag het zelf tegen Oene Schriemer opnemen, al snel kom ik iets gedrukt te staan. Als ik bij de andere borden langs wandel, zie ik dat er nog weinig valt te zeggen over de uitkomst van de middag. Bij “Koninklijke” hoort wellicht ook enig trommelgeroffel, plotsklaps komt er vanaf het parkeerterrein een flink kabaal, het doet de schakers in ieder geval opveren. Het blijkt te gaan om het warm te draaien voor het contest. De scheidsrechter neemt in ieder geval even poolshoogte.

Zo in de loop van de middag hoor ik van Wietse de woorden “Och, ik had het nog wel gezien”. Met deze woorden geeft hij op. Hij had de opening niet goed behandeld en tegenstander Rein de Boer wist met de witte stukken Wietse flink onder druk te zetten. Wietse verloor een pion en bij het spreken van de eerder genoemde woorden ging de partij verloren. Daarna weet Henk het eerste punt te scoren. Hij komt met wit tegen invaller Pieter Ploeger geen moment in gevaar en pakt met een koningsaanval het punt. Zo staat het 1-1.

Teamcaptain Gerben speelt tegen Egbert Wind, hij krijgt vanuit een gelijkwaarde stelling de kans om de zwarte koning aan te vallen. Deze kans laat hij niet onbenut en hij kan de dames ruilen en meteen een kwaliteit winnen. Niet lang daarna is het punt binnen. Jan Sybren mag het met zwart opnemen tegen invaller Siem van Eijk. Als ik in de middag eens bij hem aan het bord kijk zie ik dat hij al in tijdnood zit. Wit is bezig met een koningsaanval en zwart probeert het aan de andere kant. In deze tijdnood wordt er veel geruild, wit ruilt eigenlijk één loper te veel en zo komt Jan Sybren in een gunstig eindspel met een goed paard tegen een slechte loper. Dit weet hij te winnen en de stand is nu 3-1 in ons voordeel.

Ik kom op het plastic bord, dit heeft niet echt een koninklijke uitstraling, steeds slechter te staan tegen Oene Schriemer en wacht eigenlijk vanaf zet 25 op de beslissende klap. Maar deze blijft uit, mede omdat de het klokje steeds verder tikt. Wit kiest het verkeerde plan en zo win ik in tijdnood enkele pionnen, ook wordt de witte stelling er niet beter op. Net na de veertigste zet geeft mijn tegenstander op. Naast mij was onze invaller Gert-Jan nog steeds met de witte stukken bezig tegen Eelke Heidinga, een collega van hem. Hij had uit het oog verloren dat zwart een sterke loper op E3 kreeg. Ook had hij geen bewegingsvrijheid, maar zwart wist de winst niet direct te vinden. In een lastig eindspel won Gert-Jan nog een pion, maar even later moest hij één teruggeven en kwam zo in een verloren positie terecht. Nog een halfje nodig voor de overwinning, de stand is nu 4-2.

Bart heeft op dat moment een remisestelling tegen Marcel Vermaat bereikt. Maar hieraan is behoorlijk wat aan vooraf gegaan. Hij werd in de opening en het middelspel weggespeeld. Maar ook hier bleef rond de tijdnood de beslissende klap achterwege. Na de tijdnood kan hij niet veel anders doen dan tegenhouden, totdat er een kans komt om af te wikkelen naar een stelling met koning en toren tegen koning, toren en paard. Marcel probeert het nog heel lang, maar het eindresultaat wordt remise. De overwinning is binnen.

De partij die dan nog gaande is, is een Drachtster aangelegenheid. Roel en tegenstander Gerard Baars hebben decennia lang samen bij D.S.C. gespeeld. Roel kreeg met de witte stukken voordeel via de open C-lijn, maar hij kon hier geen voordeel uit halen. Het werd een erg lange partij, maar liefst drie notatiebiljetten lang. Roel wist na ruim vijf uren schaken een paar pionnen te snoepen. Maar het duurde tot kwart voor zeven voordat de overwinning binnen was.

Zo weten wij, wellicht met enig fortuin, de matchpunten terug mee te nemen naar Damwâld. Wij staan nu keurig vierde in de stand. In april mogen wij het in ronde 8 opnemen tegen concurrent DSG Pallas uit Deventer.

 

Philidor 1847 3

Schaakwoude

Vermaat , M.C. (Marcel) 2192 Lemstra , B. (Bart) 1960 ½ – ½
Schriemer , O. (Oene) 2001 Veen van der, R. (Ronald) 1952 0 – 1
Heidinga , E. (Eelke) 1901 Rauw , G.J. (Gert Jan) 2144 1 – 0
Boer de, R. (Rein) 1991 Jong de, W.P.J. (Wietse) 1888 1 – 0
Baars , G.H.A. (Gerard) 1827 Hazenberg , R. (Roel) 1953 0 – 1
Wind , E.T. (Egbert) 1869 Heide van der, G. (Gerben) 1902 0 – 1
Ploeger , P. (Pieter) 1675 Broersma , H. (Henk) 1860 0 – 1
Eijk van, S.G. (Siem) 1727 Zagema , J.S. (Jan Sybren) 1828 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1898 Gemiddelde Rating: 1936 2½-5½

 

Advertenties geblokkeerd