Op zaterdag 26 september ging de landelijke schaakcompetitie voor clubteams weer van start. Na een afwezigheid van 2 jaar was Schaakwoude dit jaar weer van de partij. In het verleden heeft het vlaggenschip uit Damwoude een aantal keren in de laagste landelijke klasse gespeeld, maar in de meeste gevallen was dit maar van korte duur. Slechts 1 keer werd er een klassering in de middenmoot behaald, en wel onder leiding van Sipke Ernst. De andere keren eindigde het seizoen in een degradatie naar de promotieklasse van de FSB.
Dit jaar hopen we het natuurlijk beter te doen, maar op papier zijn we 1 van de degradatiekandidaten. Ook de tegenstander in de eerste ronde, Spassky’s, waren op papier sterker. Bovendien begonnen we met een uitwedstrijd in het Jannes van der Wal denksportcentrum in Groningen.
Clubkampioen Jan-Sybren Zagema speelde op bord 3 met wit. Hij werd verrast door de openingskeuze van zijn tegenstander en had wat tijd nodig om een goede variant te kiezen. De zwartspeler uit Groningen koos een zijvariant en Jan-Sybren kwam hier wat beter te staan. Hij kon hier niet van profiteren en beide spelers verbruikten erg veel tijd. Zwart regroepeerde zijn stukken en deed een remiseaanbod. Na enig aarzelen nam Jan-Sybren dit aanbod aan en waren de eerste punten binnen voor Schaakwoude.
In de naderende tijdnoodfase gebeurt er van alles op de borden 5, 6 en 7. Op bord 5 wint Wietse compleet onverwacht. Hij krijgt met wit een mooi centrum. Zwart kon echter even later zijn paard mooi posteren in het centrum. Dit levert hem bovendien een pion op. Om dat de zwartspeler veel tijd verbruikt had probeert Wietse de stelling te compliceren. Hij staat minder, maar zijn tegenstander heeft nog erg weinig tijd. De Schaakwoude speler doet daarom een tactisch remiseaanbod wat onmiddelijk wordt geweigerd. De eerstvolgende zet na het aanbod is echter een grote blunder en Wietse wint hierdoor de partij.
Dan op bord 6 wint gastspeler Roel Hazenberg ook onverwacht. Hazenberg is een speler van Drachten en zal dit seizoen Schaakwoude 1 komen versterken. Zijn tegenstander speelt met wit het koningsgambiet en stuurt aan op een scherpe variant. Roel voorkomt dat deze gevaarlijke variant op het bord komt. Later wint hij bovendien 2 pionnen en daarna de kwaliteit. Toen Roel misgreep en het extra materiaal weer kwijtraakte, was de stelling in evenwicht. Inmiddels was de tijdcontrole bijna gehaald, maar de Spassky’s speler moest nog 1 zet doen. Hij verzuimde dit en ging op de 39e zet door de vlag.
Tegelijkertijd dacht Henk van der Heide op bord 7 ook op tijd te winnen. Zijn notatie was niet helemaal op orde en er waren toch al 40 zetten gespeeld in plaats van de 39 die Henk genoteerd had.
Op bord 8 behaalt Evert Drijver een remise door actief te spelen in een toreneindspel met een pion minder. Hij krijgt een Siciliaan op het bord. Evert slaagt er in om een paard in het centrum op te stellen. Hierna koos hij niet de juiste voortzetting en hij ruilde zijn sterke paard af. Zijn tegenspeler begon een stormloop op de zwarte stelling. Evert kan deze aanval net stoppen en wit had veel tijd verbruikt. Door deze tijdnood vond de witspeler in deze fase niet de beste zetten. In het eindspel heeft de Groninger een pluspion, maar door actief verdedigen weet Evert een half punt te behalen.
De laatste partij die vlak voor de tijdcontrole eindigt is die van Ronald van der Veen aan bord 2. Hij speelt tegen de sterke Henk van Putten. Ronald krijgt een evenwichtig middenspel op het bord waarin zijn tegenstander wat ruimtevoordeel heeft. Alle dreigingen worden onschadelijk gemaakt. Met zwart offert Ronald een point voor een lopereindspel met ongelijke lopers. Zijn tegenstander kan geen voortgang maken en de handen worden geschud.
Om 17.00 is de tijdcontrole en er zijn nog 3 partijen gaande. De tussenstand in 3,5 – 1,5 in het voordeel van Schaakwoude. We hebben dus nog 1 punt nodig om de overwinning binnen te halen. Aan bord 1 heeft Anno een gelijke stelling maar wel minder tijd dan zijn tegenstander. Op bord 4 speelt Bart een verloren eindspel. Invaller Henk van der Heide staat op bord 7 beter, maar zijn tegenstander heeft nog aanvalskansen.
Om 17.45 moet Bart de strijd staken. Hij krijgt een vreemde openingsvariant voor zijn kiezen en reageert hier niet helemaal goed op. Hij komt een pion voor maar zijn tegenstander heeft geode compensatie. De Groninger krijgt een gevaarlijk initiatief en mist waarschijnlijk een aantal keren de winst. Als hij het te mooi probeert af te maken kan Bart toeslaan en 2 lichte stukken winnen tegen een toren. Het ontstane eindspel gaf zeer goede winstkansen voor de Schaakwoude speler. Vlak voor de tijdcontrole blunder hij echter een stuk en staat nu dus een kwaliteit achter. Dit blijkt te veel in het einspel en Bart gaat strijdend ten onder.
Henk van der Heide speelt een goede partij op bord 7 en weet ondanks het incident tijdens de tijdcontrole het hoofd koel te houden en het volle punt binnen te halen. Hij wordt in de opening verrast door zijn tegenstander. In het vervolg komt hij prettig te staan en het lukt zwart maar niet om uit de witte houdgreep te komen. In het verre middenspel wint Henk 2 pionnen. Hij maakt geen fouten meer en scoort een punt. Hiermee staat het 4,5 – 2,5 voor de mannen uit Damwoude en is de eerste overwinning een feit.
Onze kopman Anno Steenberg moet het op bord 1 opnemen tegen de nieuwe speler van de Spassky’s, Jan-Joris Groenewold. In een gelijkopgaande partij verbruikt Anno iets meer tijd dan zijn tegenstander. In een remise eindspel wordt dit hem uiteindelijk fataal. In tijdnood speelt hij het eindspel niet helemaal correct en zijn tegenstander wint uiteindelijk.
Al met al een zeer succesvolle start van het KNSB seizoen. In een uitwedstrijd tegen een op papier sterkere tegenstander worden er 2 matchpunten behaald. Aangezien we waarschijnlijk 5 matchpunten nodig hebben om niet te degraderen en we nog een aantal tegenstanders krijgen waar we een goede kans tegen hebben biedt dit begin erg goede kansen. De volgende ronde spelen we thuis tegen het eerste team van Sneek.
Spassky’s (1961) – Schaakwoude (1930) 3½-4½
1. Groenewold,J.J. (2174) – Steenberg,A. (2043) 1-0
2. Putten Van,H.T. (2118) – Veen Van der,R. (1991) ½-½
3. Postma,J. (1970) – Zagema,J.S. (1969) ½-½
4. Koster,A.J. (1950) – Lemstra,B. (1865) 1-0
5. Logtmeijer,M.A. ( 1935) – Jong De,W.P.J. (1913) 0-1
6. Laan Van der,H. (1871) – Hazenberg,R. (2009) 0-1
7. Yska,R.J. (1825) – Heide Van der,H. (1789) 0-1
8. Henries,A.F. (1842) – Drijver,E (1865) ½-½