Door Sven
Van 1 tot en met 7 augustus vond het NK jeugd plaats in Almelo, Schaakwoude werd hier vertegenwoordigd door Christian en mij. Voor de 1e ronde kwamen we al voor een verrassing te staan, op 1 augustus was er namelijk een nieuwe rating uitgekomen en voor de deelnemerslijst op de site was nog de oude rating gebruikt. Hierdoor vielen sommige indelingen iets anders uit dan verwacht, al had het voor ons geen grote gevolgen. Dit zorgde wel voor problemen bij de organisatie, aangezien er van de ratings op de naamkaartjes helemaal niks meer klopte. Sommige spelers hadden zelfs een kaartje met FM erop terwijl ze dat helemaal niet waren!
Christian en ik wisten dat de 1e ronde erg lastig ging worden voor ons, aangezien wij ons allebei in de onderste helft van de ratinglijst bevonden, waardoor we in de 1e ronde tegen een relatief sterke tegenstander moesten. Christian mocht het met zwart opnemen tegen William Shakhverdian, een tegenstander die hij op het laatste kwalificatietoernooi nog verschalkt had. Deze keer verliep de partij helaas wat minder voorspoedig, Christian besloot op een verkeerd moment de stelling te openen, waarna het snel misging. Zelf had ik wit tegen Machteld van Foreest. Ik kwam niet helemaal lekker uit de opening omdat ik een nieuw systeem probeerde, waardoor ik in een stelling kwam waarin zwart een heel klein plusje had. Veel was er niet aan de hand, tot ik in tijdnood (een terugkomend fenomeen dat mij nog vaak in de problemen zou brengen dit toernooi) in de fout ging en zwart een stuk kon winnen met een combinatie.
In de 2e ronde werden Christian en ik tegen elkaar ingedeeld, daar hadden we allebei niet veel zin in en dus besloten we op zet 20 tot remise in een stelling die in het verslag van de ronde werd beschreven als een ‘’droomstelling’’ voor mij. Bijkomend detail was wel dat ik op zet 20 nog maar 6 minuten over had…
De 3e ronde was de ronde van de voorbereiding; de tegenstander van Christian had na 14 zetten 1 uur en 34 minuten op de klok terwijl Christian nog ongeveer een uur overhad. Ondanks de voorbereiding kwam Christian met zwart in het middenspel goed te staan, maar hij ging in tijdnood in de fout, hetgeen hem helaas een 0 opleverde. Zelf profiteerde ik juist van een goede voorbereiding; ik volgde een partij die Christian op een van de kwalificatietoernooien tegen mijn tegenstander had gespeeld en had de ideeën zorgvuldig met Migchiel de Jong en de engine bestudeerd. Hierdoor wist ik dat het mogelijk was om eerst mijn pion naar f3 te spelen, om vervolgens na Pg5 dezelfde pion 1 zet later nog een veldje op te schuiven om het paard een schop te geven. Mijn tegenstander besloot het paard hierop maar te offeren op h3 met (hopelijk) kansen tegen mijn koning. Ik wist echter door mijn voorbereiding met de engine dat dit eigenlijk nooit genoeg compensatie gaf. Ondanks het extra stuk kreeg ik het toch voor elkaar om de Friese delegatie in de toeschouwersruimte zenuwachtig te maken, door 37 minuten over 1 zet na te denken en daardoor weer in tijdnood terecht te komen. Gelukkig kon ik de geforceerde variant die daarna volgde á tempo spelen, waardoor ik simpelweg een stuk voorbleef. Toen het ook nog de zwarte koning werd die in de problemen kwam, had mijn tegenstander er genoeg van, waardoor mijn 1e winst ooit op een NK een feit was!
In de 4e ronde mocht ik het met wit opnemen tegen Gilian Honkoop aan bord 4. Deze partij werd een waar spektakelstuk, waarin ik, om de woorden van de organisatie te gebruiken, ‘’bijna het halve bord offerde om kansen te krijgen tegen de zwarte koning’’. Ook werd over deze partij geschreven ‘’(…) in een stelling die voor een mens te moeilijk is’’. Ondanks deze meningen en mijn offerdrang merkte ik naderhand dat onze partij op de livestream meerdere malen werd overgeslagen. Dit terwijl de partij zelfs beloond werd met een spektakelprijs! Wederom kwam de stelling voort uit een openingsvariant die ik voor het eerst uitprobeerde. Erg jammer, want als ik iets meer ervaring had gehad in soortgelijke stellingen had ik een stuk minder tijd hoeven te spenderen. In onderstaande stelling volgde na 13… Pb3 14. Lxf5! (Een mooie variant is: 14… exf5 15. Pxf5 Pxa1 16. Pd6+ Kf8 17.Df3+ Pf6 18. exf6 gxf6 (18… Dxf6 19. Dxa8+) 19. Lh6+ Ke7 20. De4+ Kxd6 21. Lf4#.)
g6 15. Le4? (Beter was Ld3, waar wit na Pxa1 Pe4 gewonnen staat omdat het paard op d6 terechtkomt en zwart zijn stelling niet echt kan verbeteren. Dit is natuurlijk erg lastig te zien.) 15… Pxa1 16.Lxa8 Dxa8 17.Pe4 (Hier lacht de engine je uit met een evaluatie van 0.00) 17… Kf8 18. 0-0 (De engine geeft hier 18.d5 als erg goed voor wit) 18… Pb3 19.Df3+ (Hier had ik nog 4 minuten op de klok) Kg7 20. Lg5 Dit resulteert in de volgende stelling:
20… Pxd4!? 21.Dd3! Lxc4 (Het paard wegzetten loopt verkeerd af: 21… Pc6 22. Dxd7+ Kf8 en 23. Pd6 en Lf6 winnen allebei.) 22. Dxd4? (22. Lf6+! Pxf6 23. exf6+ Kg8 24. Dxc4! En wit staat gewonnen, al is dat van een afstandje (en in tijdnood natuurlijk) lastig te zien na 24… Pc6 ) 22… Dd5 23. Td1 (Lf6+ werkt nog steeds, maar is wel wat minder sterk nu.) 23… h6 24. Le3?? (Opeens is alle compensatie verdwenen en staat wit erg slecht. Zowel 24.Ld8! (houdt toren en paard opgesloten) als 24. Lf6+ was nog prima voor wit.) De resulterende mindere stelling in combinatie met nog 1 minuut op de klok voor 16 zetten resulteerde helaas in een 0, al is dat natuurlijk zeker geen schande tegen een jeugdspeler met 2160 rating. Christian kwam deze ronde met wit tegen het koningsindisch erg goed te staan. Hij besloot af te wikkelen naar een toreneindspel met een pionnetje meer, maar wist dit helaas niet te winnen.
De volgende ronde kwam Christian met zwart in een Franse afruilvariant terecht, er gebeurde niet veel en na 22 zetten werd tot remise besloten. Zelf voelde ik me deze ronde niet lekker. Dit was terug te zien in mijn partij, ik blunderde namelijk een redelijk eenvoudig tactiekje, waardoor ik direct verloren kwam te staan.
In ronde 6 wist ik me weer te herpakken door met zwart te winnen tegen een koningsindische opstelling van wit. Ik wist een pion buit te maken in het middenspel, en toen ik wits aanval had afgestopt door dameruil te forceren won ik het eindspel redelijk eenvoudig. Christian speelde deze ronde de langste partij van de ronde, waarin hij lang een iets slechter eindspel moest verdedigen. In de toeschouwersruimte keek de Friese delegatie geïnteresseerd toe, zeker toen er zich na 4,5 uur toch nog een winstkans voordeed!
Stelling na 58… Pd6:
Wit stond het hele eindspel iets beter en Christian verdedigde zich uitstekend, maar wit is nu te ver gegaan in de winstpogingen. Nu wit de eigen loper heeft ingesloten en de koning niet aan de kant kan omdat f5 dan niet kan worden verdedigd, kan zwart toeslaan. Er volgde 59. Lf8 Pe8? (59… a4!! 60. Lxd6 axb3!! En de pion is niet meer tegen te houden. 60. bxa4 Pxc4 is zeer waarschijnlijk ook gewonnen, maar er moet dan nog flink gewerkt worden voor het punt. Het is natuurlijk wel erg lastig om opeens een winstkans te zien als je al een paar uur een minder eindspel aan het verdedigen bent.) na een paar herhalingen belandde Christian uiteindelijk in een remise pionneneindspel en kon hij zijn 4e halfje in 6 ronden bijschrijven, hetgeen hem de titel remisekoning opleverde.
Ronde 7 was een rare ronde. De vorige dag was er aan het einde van de dag een coronabesmetting vastgesteld bij 1 van de deelnemers in de C meisjes categorie, die al een paar dagen niet meer had meegedaan. Hierop besloot de organisatie de laatste ronde bij de C meisjes af te blazen. In de andere categorieën konden door deze besmetting sommige spelers ook niet meer meedoen. Dit resulteerde in rare situaties: bij ons in de A categorie werd er maar op 9 borden gespeeld en in de B categorie moest 1 van de 2 koplopers in quarantaine. Schaaktechnisch miste Christian (weer) een mooie winstkans in deze stelling na 24… Kg8:
- Txd8+ (Td7!! Had fraai gewonnen; zwart kan niet pakken vanwege De8#, en 25… Tf8 werkt niet door 26. Lxf6!, waar zwart mat gaat na 26…Txf6 27. De8+ Tf8 28. De7). Na deze gemiste kans eindigde ook deze partij in remise en eindigde Christian op 2.5 uit 7. Ik moet hier nog wel aan toevoegen dat ik voor de ronde mijn excuses aan had geboden aan Christian omdat ik in ronde 3 zijn opening had gekopieerd tegen deze zelfde tegenstander, waardoor hij iets anders moest verzinnen.
Zelf probeerde ik weer een opening uit die ik nog nooit had gespeeld en dit pakte niet goed uit; ik zette mijn stukken niet op de goede velden en werd langzaamaan teruggedrongen. Hierdoor eindigde ik ook op 2.5 uit 7, maar wel met een heel ander scoreverloop dan remisekoning Christian.