Tijdens de eerste ronde van de Friese bekercompetitie mocht Schaakwoude aantreden tegen Emanuel Lasker 2. Normaal gezien al niet een te onderschatten tegenstander, maar nou misten we ook nog Ronald. Desondanks was Schaakwoude wel favoriet om deze partij te winnen. Maar met viertallen is de kans op een verrassing toch altijd weer wat groter.
De opstelling van beide teams was ietwat vreemd. Schaakwoude speelde in omgekeerde ratingvolgorde. Dat klinkt vreemd, maar het verschil is in werkelijkheid maar klein tussen onze vier matadors. En wat bleek? Ook Lasker 2 zat in de omgekeerde ratingvolgorde achter de borden!
Er waren deze avond wel eens meerdere dingen omgekeerd. Vorig seizoen in de FSB-beker (en KNSB-beker) had Gerke standaar zwart en Gerben daarmee wit. Beide heren waren dan ook hogelijk verbaasd toen Willem Postma (bord 1, gasten) de witte kleur uit de handen van scheidsrechter Hessel Sijbersma trok. Gerke speelde aan 3 met wit, en Gerben aan 4 met zwart!
Gerke speelde tegen Thijs Tuinstra. En wou graag gebruik maken van deze unieke kans om met wit te spelen. De heren hadden elkaar in het verleden al menigmaal getroffen, en vrijwel altijd kende de wedstrijd één en dezelfde uitslag, namelijk remise. Deze keer was het niet anders. (0,5-0,5)
Mathijs speelde aan twee tegen Johnny Diekstra. Mathijs speelde een interessante partij tegen de puntenpakker van Lasker 2. Mathijs gebruikte tijdens deze wedstrijd nogal wat tijd, kreeg remise aangeboden door Diekstra en na een poos de stelling op de diverse borden te hebben overdacht nam Mathijs deze aan, mede ook vanwege de spaarzame tijd welke resteerde op de klok. (1-1)
Evert kreeg tegen Willem Postma, pas in het verre middenspel het betere van het spel. Maar vertrouwde de boel niet helemaal. Hij bood remise aan omdat hij dacht dat Gerben iets beter stond en dit mogelijk wel eens kon gaan verzilveren. (1,5-1,5)
Gerben leek na de opening op het oog tegen de haarlemse Bildtker Jacob Strikwerda het mindere van het spel te hebben. Het was inderdaad lastig om de correcte zetten te vinden, maar gevonden werden ze wel. Volgens de “helse machine” (computer ) werd het equilibrum vrijwel niet verbroken. Alleen in het verre eindspel met tijdnood had Gerben een kans kunnen pakken door Dg3+ te spelen, hij koos echter voor Dxg2. Waarna hij remise aanbood. Dit werd aangenomen. (2-2)
Gevolg hiervan was dat we moesten vluggeren. De Laskerianen waren hierin net iets handiger. Evert won, Mathijs en Gerben verloren en Gerke moest voor de winst gaan, maar werd eeuwig schaak gehouden.
We lagen er uit. Hadden we tijdens de reguliere partijen te makkelijk remise gegeven? Voor nu waren de Laskerianen gewoon beter.
1. Drijver,E.(Evert) 1791 – Postma,W.(Willem) 1656 ½ – ½
2. Visser,M.(Mathijs) 1881 – Diekstra,J.W.(Johnny)1882 ½ – ½
3. Ros,G.(Gerke) 1888 – Tuinstra,T.(Thijs) 1875 ½ – ½
4. Heide van der,G.(Gerben) 1919 – Strikwerda,J.(Jacob) 1892 ½ – ½