Ga naar de inhoud

KNSB: Schaakwoude 2 komt weer met overwinning terug uit Emmen

Bij het typen van deze bijdrage is FC Emmen net weer kampioen in de eerste divisie van het voetbal. Emmen heeft de “gunfactor” las ik. Eerder wist FC Emmen met een beperkt budget zich in de eredivisie te handhaven. Vorig jaar degradeerde Emmen ongelukkig uit de eredivisie, maar er vielen geen koppen. De trainer mocht gewoon blijven en met grotendeels hetzelfde team keren ze terug naar het hoogste niveau.Zover is de schaakclub van Emmen nog niet. Het blijft opmerkelijk dat het reserveteam van een clubje uit een dorp met nauwelijks zes duizend inwoners van het eerste team van Emmen, een gemeente met meer 100.000 inwoners weet te winnen. Dat is vergelijkbaar met al zou het tweede team van Gasselterboerveenschemond steeds van het eerste team van Philidor weten te winnen.

Al moet ik relativeren. Beide teams van Schaakwoude hadden deze middag elk maar één speler die daadwerkelijk ook in Damwâld woont. Wel hebben de meeste spelers hun wortels in Damwâld liggen.

De navigatie had moeite om de speellocatie te vinden. Zelf had ik Henk opgepikt en we hebben verscheidene rondjes door een onoverzichtelijk woonwijk gereden, voordat ik een school (de vermoedelijke speellocatie) zag en besloot de navigatie te negeren. Christiaan was al ter plekke en de rest volgde niet veel later. Even na 13 uur kon de strijd beginnen.

Al vrij vlot stonden we op achterstand. Henk van der Heide had wel gezien dat er een vorkje dreigde, maar in de zettenreeks daarna zag hij deze toch weer over het hoofd. Later volgde er nog een fout en dit was er één te veel.

Het duurde lang voordat de volgende partij uit was. Evert Drijver had met zwart voor dezelfde opbouw gekozen als Bauke. Alleen ontwikkelde de tegenstander zich wel anders. De tegenstander koos voor een aanval op de koningsvleugel. Evert stond passief maar kon wel alles verdedigen. Omdat er voor Evert niet veel meer in zat werd een remiseaanbod aangenomen. Ook omdat een aantal borden van ons er niet slecht voor stonden (1,5-0,5)

Christiaan Houpst kreeg een vergelijkbare stelling op het bord als in zijn vorige partij tegen SISSA 2. Ook nu wist Christiaan een pionnenmeerderheid op de damevleugel te creëren. De tegenstander had dan wel drie centrumpionnen, maar de drie verbonden vrijpionnen van Christiaan liepen sneller. Zo werd de stand weer gelijkgetrokken (1,5-1,5)

Bauke Vroom kende drie seizoenen geleden een weinig succesvolle KNSB-campagne. Nu mocht hij het als invaller op bord 8 proberen. Voor Bauke dreigde materiaalverlies en een hele passieve stelling. Kortom een nachtmerriescenario. De tegenstander besloot voor de pionwinst te gaan. Dit stelde Bauke in staat om met twee stukoffers te plaatsen om de stelling open te breken. In eerste instantie leek dit een wanhoopsactie. Toen de rook echter was opgetrokken stond Bauke een kwaliteit voor. Een vrijpion van Bauke op de a-lijn was niet meer tegen te houden (1,5-2,5)

Van wat ik van de partij van Christian Torensma gezien heb was een vrij “mat” spelverloop. Christian kreeg een remiseaanbod en deze werd aangenomen. Wij stonden immers op voorsprong. In de partij van Jan Torensma werd meer met vuur gespeeld. Uiteindelijk was deze partij voor Jan niet meer te winnen, dus ook hier werd remise overeengekomen (2,5-3,5)

Cees Banning heeft in de partij een tijd onder druk te staan. Even leek het dat de tegenstander kon afwikkelen naar een gewonnen eindspel, maar in het eindspel bleek juist Cees heer en meester. De overwinning was binnen (2,5-4,5)

Daarna begon het wachten op Jan Sybren. Jan Sybren had zijn opening al verprutst. Even dacht hij aan opgeven, toch bedacht hij dat hij hier niet helemaal voor naar Emmen gereden was. Jan Sybren besloot in de denktank te gaan en wist toch de stelling weer min of meer gelijk te trekken. In de tijdnoodfase ging het toch weer mis. Jan Sybren verloor één en later twee pionnen. Dit werden er later drie en dat was zelf voor Jan Sybren te veel (3,5-4,5)

Hiermee heeft Schaakwoude 2 zich twee wedstrijden voor het einde officieel veilig gespeeld. Dat betekent geen degradatiestress meer en mag het volgend jaar weer in de 4e klasse uitkomen.

Volledige uitslag:

ESG Emmen 1
Schaakwoude 2
Voss, J.H. (Herman) 1918 Banning, C. (Cees) 1873 0 – 1
Brinks, J.W. (Jan Willem) 1922 Zagema, J.S. (Jan Sybren) 1778 1 – 0
Struik, M. (Marcel) 1982 Torensma, C. (Christian) 1893 ½ – ½
Os van, J.C. (Jan) 1889 Heide van der, H. (Henk) 1755 1 – 0
Többen, D.Y. (Douwe) 1797 Torensma, J. (Jan) 1788 ½ – ½
Fokkens, W.G. (Wim) 1791 Drijver, E. (Evert) 1818 ½ – ½
Os van, B. (Bastiaan) 1674 Houpst, C.H.J. (Christiaan) 1724 0 – 1
Sarkisyan, S. (Sergei) 1631 Vroom, B. (Bauke) 1720 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1826 Gemiddelde Rating: 1794 3½-4½

Advertenties geblokkeerd