Ga naar de inhoud

KNSB-1: Laskerianen zetten Schaakwoude aan de kant

In de derde ronde van de KNSB-competitie wachtte een uitwedstrijd naar Sint Jacobiparochie alwaar we het op moesten nemen tegen de plaatselijke schaakclub. Helaas heeft deze club geen interne competitie meer, maar wel een formidabel eerste team. Met meerdere seizoenen ervaring in de tweede klasse van diezelfde competitie. Een lastige tegenstander dus. Zeker gezien onze geschiedenis tegen hen. Maar we komen steeds iets dichter bij. Op de wedstrijddag zelf werden we netjes welkom geheten in hun thuishonk en gingen we onder het toeziend oog van scheidsrechter Joop Claus van start.

Al na een klein poosje werd de teamkapitein niet zo vrolijk van het aanzicht van de borden. Bart had op bord twee tegen hun topman Sikko een uitpost in het centrum gemaakt. Maar dit voelde op basis van de stelling meer als doelwit dan als een meerwaarde voor zwart. Mathijs had heel opportunistisch de knuppel in het hoenderhok gegooid en de koning van Rienk Sijbesma naar d6 gedirigeerd. Deze actie had materiaal gekost. De TC zag zelf zo snel geen goed vervolg. Maar hopelijk Mathijs wel. Op de overige borden leek zich vooralsnog niks bijzonders af te spelen.

Even later kreeg Gert-Jan een remiseaanbod van zijn tegenstander. Daar deze zich niet fit voelde, en de stelling dit wel leek te kunnen rechtvaardigen werd dit aangenomen. (0.5 – 0.5) Bart moest helaas de koning omleggen. (1.5 – 0.5)

Gerben kreeg een remiseaanbod. Zijn tegenstander was voor een zijvariant van de hoofdopening gegaan. Dit resulteerde in een gelijkwaardige pionnenstructuur en diverse varianten waarin dameruil gedwongen was. Het remiseaanbod werd gezien de stand afgewezen.

Mathijs bleek inderdaad te agressief te zijn geweest en kwam het verlies van het geofferde materiaal niet meer te boven. (2.5 – 0.5) Sipke stond inmiddels ook gedrukt. Zijn tegenstander had een uitpost weten te maken op de damevleugel aan Sipke zijn kant van het bord. Alhoewel er materieel nog geen verschil was, leek dit een enorm probleem te kunnen worden.

Gerben moest inmiddels toch berusten in remise. Hij had een iets mindere zet gedaan en nu met de aanval doorgaan zou waarschijnlijk betekenen dat de betere kansen voor zijn tegenstander zouden zijn. (3-1)

Sipke bleek inderdaad niet af te kunnen komen van de uitpost in zijn stelling. Hoewel Sipke dit op allerlei manieren probeerde werd de druk door Wiersma op zijn stelling opgebouwd. Het ruimtegebrek ontstaand door de uitpost van de tegenstander zorgde er voor dat deze druk te veel voor de zwarte stelling was. (4-1)

Jan Sybren had op dit moment een evenwichtige stelling. Ronald zijn stelling was misschien licht positief te noemen. Henk wimpelde ook een remiseaanbod af. Hij ging voor een positioneel offer. Met een stuk minder maar met meer pionnen draaide hij de duimschroef aan.

Richting tijdnood leek Jan Sybren zijn tegenstander Dolf Wissmann de slag in het centrum te hebben gewonnen. Jan Sybren probeerde het nog even, maar het mocht niet baten. (5-1)

Ronald had inmiddels definitief voordeel gekregen door met zijn toren de vijandige stelling binnen te dringen en materiaal op te halen. De tegenstander moest dan ook de koning omleggen. (5-2)

Henk leek erg goed te staan. De bankschroef was goed aangedraaid. Maar het laatste zetje kon niet gegeven worden. Viersma had van de bankschroef zijn fort gemaakt. (5,5-2,5)

Rating
Rating
Bosma, E.S. (Erik) 2022 Rauw, G.J. (Gert Jan) 2136 ½ – ½
Ros, S. (Sikko) 2194 Lemstra, B. (Bart) 1961 1 – 0
Hibma, J. (Jan) 2013 Veen van der, R. (Ronald) 1963 0 – 1
Wiersma, T.J. (Tjalling) 2046 Hoop de, S. (Sipke) 1911 1 – 0
Mulder, C. (Catharinus) 1958 Heide van der, G. (Gerben) 1833 ½ – ½
Sijbesma, R. (Rienk) 2058 Visser, M. (Mathijs) 1838 1 – 0
Viersma, M. (Murk) 1924 Broersma, H. (Henk) 1879 ½ – ½
Wissmann, D. (Dolf) 1963 Zagema, J.S. (Jan Sybren) 1800 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2022 Gemiddelde Rating: 1915 5½-2½
Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd