Naar de inhoud springen

Mevrouw Hiemstra in topvorm met dorpencompetitie

De ena laatste ronde was vrijdagavond bij DTK in Buitenpost; het 2e team speelde tegen Twijzel en het 1e team de topper tegen Garyp. Het welkomstwoord werd gedaan door Rick Weggen en even later gingen de partijen van start en voor iedereen het door had stond het 2e al met 1 – 0 voor. Binnen no time had mevrouw Hiemstra op bord vier gewonnen door een Herdersmat en haar tegenstander had van tevoren nog gezegd dat hij daar niet in zou trappen!

Dat gaf de burger moed en Pieter van Kammen met wit op bord twee kreeg druk op de stelling van zijn tegenstander en na afruil van een pion kreeg hij een dubbele aanval op het zwarte paard. Als dat zou worden verplaatst verloor zwart door schaak twee centrum pionnen en werd dat paard gedekt door de Dame, dan viel alsnog 1 centrum pion en de zwartspeler zag dat verder spelen zinloos was en gaf sportief op.

Pé Kooistra op bord 3 had een wild west partij en dat kon alle kanten opgaan. Maar wat zijn tegenstander ook probeerde, Kooistra zag alle gevaren en na een zware strijd kon zijn tegenstander niks anders dan de hand schudden en remise accepteren en hiermee was de overwinning voor het 2e binnen.

Jos Boers speelde op het 1e bord en kwam voor de verandering goed uit de opening. Zijn loper stond op b7 en dat vormde een probleem voor wit. Na lang manouvreren lukte het wit om die sterke loper af te ruilen en daarna verloor Jos een pion, maar wit had een vervelende dubbelpion. In het eindspel was het paard tegen loper en beide lichte stukken konden niet achter de linie komen en hiermee werd tot remise besloten en behaalde het 2e een ruime overwinning.

Het 1e team speelde zoals vermeld de topper tegen Garyp en Auke vd Zee had Gerke Ros bereid gevonden om op het 1e bord te gaan zitten. Zijn tegenstander was Hans Kloosterman van NEO en het werd een taaie partij. Tot laat in de avond werd er fel gestreden en in het toren eindspel kon Gerke met al zijn ervaring promotie van een pion tegenhouden door schaakjes te geven en behaalde zo een belangrijk halfje.

Eerder op de avond drukte Jan Meijer op bord 4 zijn tegenstander ver naar achteren en dat resulteerde in drie passieve stukken en door het weggeven van een pion zou zijn tegenstander ruimte hebben gekregen, maar dat gebeurde niet en hierdoor zette Jan even later het 1e op voorsprong.

Fokke de Haan op bord 3 won een licht stuk tegen twee pionnen en dit uitspelen met zijn routine zou geen probleem zijn was de verwachting. Met zijn toren meende Fokke een goede zet te doen, maar vanuit het niets verloor hij hierdoor een licht stuk en stond hij opeens een pion achter. Ook hier was het loper tegen paard, maar het paard van zijn tegenstander kon alle pionnen veroveren en hierdoor stond het weer gelijk.

Auke op bord twee had in Pieter Postma, ook van NEO, een speler in vorm tegenover zich. Pieter kreeg een sterk paard en kwam een pion voor te staan, maar Auke heeft leren verdedigen en de strijd duurde tot bijna 23.30 uur. Auke hield zijn hoofd koel en sleepte een zwaar bevochten remise uit het vuur en hierdoor blijft het 1e team koploper in de dorpencompetitie.

De laatste ronde is op maandag 17 april in Twijzelerheide.

 

 

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd