Naar de inhoud springen

Schaakwoude Midwintercup

Nu de interne competitie stilligt en onze online activiteiten niet voor iedereen hetzelfde plezier geven, gaan wij in de wintermaanden een Schaakwoude Midwintercup organiseren! Deze Schaakwoude Midwintercup is bedoeld voor Schaakwoude-leden, maar ook leden van andere clubs uit Fryslân zijn van harte welkom. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

De Schaakwoude Midwintercup is een online knock-outtoernooi op Lichess. De afvallers vanuit het knock-outtoernooi worden daarna in poules ingedeeld. Zo speelt iedereen minimaal 4 matches (8 partijen). Het concept is als volgt:

Knock-out format
We mikken op een aantal deelnemers tussen de 32 en 64. Het toernooi is een klassiek knock-outtoernooi, net zoals bijvoorbeeld het bekertoernooi bij voetbal.

Een match bestaat uit twee partijen met verwisselde kleuren met een bedenktijd van 10 minuten met 2 seconden increment per zet. Als er dan nog geen beslissing is gevallen, volgen er twee blitzpartijen met een tempo van 3 minuten met 2 seconden increment per zet. Wanneer de stand nog steeds gelijk is dan gaat de speler met de laagste rating door.

Afvallerspoules
De verliezers van een match zijn niet meteen klaar, zij worden met hun lotgenoten ingedeeld in vierkampen. Iedereen speelt dus minimaal vier matches.

De vierkampen bestaan ook uit matches van twee partijen met bovenstaand speeltempo, en blitzpartijen bij een gelijkspel. Het is hier niet zo dat de speler met de laagste rating wint bij een gelijke stand na de blitzpartijen. In dat geval is er gewoon sprake van een gelijkspel.

Inschrijven
Schrijf je in, en veel schaakplezier toegewenst! Inschrijven kan tot en met maandag 7 december door het inschrijfformulier in te vullen. Het toernooi gaat door als er minimaal 16 aanmeldingen zijn.

Speelschema

Woensdag 9 december 2020 – publicatie voorrondes
Zondag 20 december 2020 – publicatie 8e finales
Donderdag 31 december 2020 – publicatie kwartfinales
Zondag 10 januari 2021 – publicatie halve finales
Donderdag 21 januari 2021 – publicatie finale & troostfinale
Zondag 31 januari 2021 – laatste speeldag

Het is de bedoeling dat de spelers onderling een speeldatum overeenkomen. Volgens bovenstaand schema zou de voorronde dus ergens tussen 9 en 20 december gespeeld moeten worden.

Prijzen
Naast eeuwige roem verloten we ook een aantal bescheiden prijsjes onder de deelnemers.

Online en offline
Om het toernooi ook aantrekkelijk te maken voor schakers die minder plezier beleven aan onlineschaak, wil de organisatie het mogelijk maken dat deelnemers hun tegenstander thuis uitnodigen om de match offline te spelen. Er wordt alleen offline gespeeld als beide spelers dat willen, en het corona-technisch mogelijk is.

Spelers moeten dus met elkaar afspreken waar en hoe ze gaan spelen. Ze hebben 10 dagen om de match af te ronden (zie tijdschema).

Een partij online, in lichess, hoe werkt dat?
Om de partijen in lichess te kunnen spelen, zul je jouw tegenstander daar moeten uitdagen. Hoe het uitdagen, en het accepteren van een uitdaging werkt, en hoe je de klok instelt (ook voor de blitzpartij) gaan we uitleggen voor de start van het toernooi.

Verder is er de mogelijkheid om een digitale klok van Schaakwoude te lenen. Neem hiervoor even contact met Bart of Ronald op.

Dit toernooi vraagt wat meer van de deelnemers dan een gemiddeld ander toernooi. Je moet er samen met je tegenstander uitkomen, zonder dat er een arbiter meekijkt. De organisatie heeft er alle vertrouwen in dat dit toernooi een groot succes wordt!

Uitslagen moeten via de mail (bartlemstra@gmail.com en/of veendw2@hotmail.com) of whatsapp (06-27654769 en/of 06-36021839) doorgegeven worden.

Aanmeldingen:

Bart Lemstra
Ronald van der Veen
Auke Postma
Amir Nicolai
Fedde Verf
Jan Sybren Zagema
Christian Torensma
Sander Visser
Sven Broersma
Gerben van der Heide
Niels Darwinkel
Mathijs visser
Jan Torensma
Rene Wijnstra
Douwe Kuipers
Sikko Ros
Henk van der Heide

Advertenties geblokkeerd