Naar de inhoud springen

Krokuscup

Afgelopen maanden heeft Schaakwoude de Midwintercup georganiseerd via Lichess, inmiddels is deze Midwintercup afgelopen. De organisatie vond het een groot succes en ook de deelnemers waren erg tevreden. Het ziet er niet naar uit dat er binnenkort weer fysiek geschaakt kan worden. Daarom wordt er in het voorjaar weer een toernooi georganiseerd, namelijk de Schaakwoude Krokuscup.

Opzet

De opzet zal in grote lijnen hetzelfde zijn als de Midwintercup. Er wordt weer via www.lichess.org geschaakt. Verder betekent het dat de spelers binnen 10 dagen een match spelen, deze match bestaat uit 2 partijen van 10 minuten + 2 seconden per zet per persoon. De spelers bepalen zelf de datum en het tijdstip en mogen eventueel ook fysiek schaken. Het enige dat verandert is dat er bij de Krokuscup wordt begonnen met poules van drie/vier spelers. Na deze poulefase gaan de nummers 1 en 2 door naar een knock-outfase. De nummers 3 en 4 gaan naar de afvallerspoule. Dit lijkt erg op het systeem van de Champions League bij voetbal. Maar zo blijft iedereen spelen en na afloop van de Krokuscup heeft iedere speler dan ook iets van 7/8 matches gespeeld. 

Uitslagen doorgeven

Uitslagen moeten via de mail (bartlemstra@gmail.com en/of veendw2@hotmail.com) of whatsapp (06-27654769 en/of 06-36021839) doorgegeven worden.

Speelschema

08-02 t/m 28-02: poulefase
01-03 t/m 10-03: achtste finale
11-03 t/m 20-03: kwartfinale
21-03 t/m 30-03: halve finale
31-03 t/m 08-04: finale

Prijzen

Naast eeuwige roem verloten we ook een aantal bescheiden prijsjes onder de deelnemers.

Online en offline
Om het toernooi ook aantrekkelijk te maken voor schakers die minder plezier beleven aan onlineschaak, wil de organisatie het mogelijk maken dat deelnemers hun tegenstander thuis uitnodigen om de match offline te spelen. Er wordt alleen offline gespeeld als beide spelers dat willen, en het corona-technisch mogelijk is.

Spelers moeten dus met elkaar afspreken waar en hoe ze gaan spelen. Ze hebben 10 dagen om de match af te ronden (zie tijdschema).

Een partij online, in lichess, hoe werkt dat?
Om de partijen in lichess te kunnen spelen, zul je jouw tegenstander daar moeten uitdagen. Hoe het uitdagen, en het accepteren van een uitdaging werkt, en hoe je de klok instelt (ook voor de blitzpartij) staat goed beschreven op de site van Paul Keres: http://paulkeres.nl/?p=19919.

Verder is er de mogelijkheid om een digitale klok van Schaakwoude te lenen. Neem hiervoor even contact met Bart of Ronald op.

Dit toernooi vraagt wat meer van de deelnemers dan een gemiddeld ander toernooi. Je moet er samen met je tegenstander uitkomen, zonder dat er een arbiter meekijkt. De organisatie heeft er alle vertrouwen in dat dit toernooi een groot succes wordt!

Standen/uitslagen

De standen en uitslagen zijn te vinden op:
https://challonge.com/nl/amjh2wgn

De standen en uitslagen van de afvallerspoule vind je hier:
https://swisssystem.org/Tournament/Details/e89ac2c9fd8b40838ae3af709ad831d3

Advertenties geblokkeerd