Naar de inhoud springen

Zuur verlies in Groningen

De erg belangrijke wedstrijd tegen de Spassky┬┤s uit Groningen heeft voor Schaakwoude niks opgeleverd. Waar we vorig seizoen met wat geluk nog wonnen daar gingen we vandaag met 5-3 het schip in. Zoals meestal had er op een aantal borden meer ingezeten, maar we waren vandaag gewoon niet goed genoeg.

Dat dit vierpunten duel voor ons lastig zou worden was vooraf al duidelijk. We moesten aantreden met twee invallers omdat Willen en Sipke verhinderd waren. Gelukkig waren er twee spelers uit het tweede bereid om mee te doen. De middag begon nog goed met een snelle remise van Hazenberg en weer een overwinning van Anno. Hazenberg speelde een rustige opening en het evenwicht werd nooit verbroken. Na afruil van bijna alle stukken besloten de spelers tot remise.

Een klein uurtje later kon Anno de winst binnenhalen. Van zijn partij heb ik niet veel gezien. Hij bereikte volgens mij al snel een voordelig eindspel en kon dit naar winst voeren. Met zijn 4 uit 5 score staat Anno inmiddels (gedeeld) bovenaan op de topscorerslijst in 3A.

Vanuit de opening kwam Wietse met zwart gedrukt te staan. Tegenstander Henries (onlangs nog goed op dreef tijdens het schaakfestival in Groningen) kon een mooie doorbraak in het centrum forceren. Bovendien kreeg wit een gevaarlijke koningsaanval die alleen te stoppen was door veel materiaal op te geven. Wietse besloot in plaats hiervan maar op te geven.

Dan mijn eigen partij. De opening verliep prima. Zwart kwam gedrukt te staan en ik had verschillende mogelijkheden om mooi spel te krijgen. Het beoordelen van deze varianten kostte me veel tijd. In de tijdnoodfase besloot ik een gevaarlijk uitziend offer te plaatsen. Helaas blunderde ik daarna een vol stuk weg en was de partij beslist.

Aan bord 1 mocht Ronald het net als vorig jaar opnemen tegen Henk van Putten. Na de opening leek de Groninger met zwart leuk spel te krijgen. De witte pionnenstructuur was wat minder, maar door het geringe materiaal kon van Putten hier niet van profiteren. Remise was dan ook een terechte uitslag.

Invaller Gerben van der Heide speelde met zwart tegen Harrie van der Laan. Na de opening kwam Gerben in een voor hem onbekende stelling terecht. Zijn koning kwam zwaar onder vuur te liggen. Gerben dacht de aanval te kunnen stoppen maar hij moest hierbij teveel materiaal opgeven. Het paardeneindspel was daarna kansloos.

De andere invaller Evert Drijver speelde aan bord zeven. In de opening zat Evert naar eigen zeggen nog te slapen en hij verloor al snel een pion. Zijn tegenstander probeerde door de dames te ruilen een eindspel te bereiken. Hierbij speelde hij passief en de stukken van Evert kregen goed spel. Toen de Groninger een stuk kado deed bereikte Evert een eindspel met toren, loper en drie pionnen tegen toren en vier pionnen. Daardoor moest Evert nog wel even goed uitkijken, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar.

De tussenstand was inmiddels 4-3 in het voordeel van de Spassky’s. Dit betekende dus dat Jan Sybren in de laatste partij moest winnen. In de opening had Jan Sybren vrij veel tijd verbruikt. Maar hierdoor had hij wel een prettige stelling gekregen. Hij leek in de aanval te kunnen winnen, maar dit sloeg net niet door. Er onstond een eindspel waarin Jan Sybren een extra pion had. Gezien de tussenstand moesten er risico’s genomen worden. Dit deed Jan Sybren dapper maar helaas nam hij iets te veel risico en verloor zelfs nog.

Een zuur verlies, want er had zeker 4-4 ingezeten. Maar zoals ik in de opening al zei, we waren vandaag niet goed genoeg. Vanaf nu krijgen we alleen nog op papier sterkere tegenstanders. We zullen nog minimaal twee matchpunten moeten pakken om niet te degraderen. De volgende wedstrijd is op 12 februari thuis tegen Staunton.

Spassky’s – Schaakwoude 5-3
Henk van Putten – Ronald van der Veen 1/2
Dries Koster – Anno Steenberg 0-1
Johan Scharft – Jan Sybren Zagema 1-0
Alidston Henries – Wietse de Jong 1-0
Maurits Logtmeijer – Bart Lemstra 1-0
Henk Jansen – Roel Hazenberg 1/2
Peter Bodewes – Evert Drijver 0-1
Harrie van der Laan – Gerben van der Heide 1-0

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd