Naar de inhoud springen

Voorbeschouwing promotieklasse 2008/2009

De promotieklasse lijkt dit jaar spannender dan ooit te gaan worden.  Door de degradatie van twee Friese ploegen uit de KNSB, heeft er versterkte degradatie plaatsgevonden, hierdoor lijken de meeste ploegen aan elkaar gewaagd. Er zijn meerdere kandidaten voor de titel en ook in de strijd tegen degradatie zal elk matchpunt gekoesterd moeten worden.

DSC
Als degradant lijkt de Drachtster SchaakClub een kandidaat voor het kampioenschap. Maar met maar twee matchpunten in de overigens zware derde klasse B is men niet kampioenskandidaat nummer één. De sterkte van het team hangt er mede van af of iedereen aanwezig is en of men in de breedte genoeg spelers heeft die de strijd om het kampioenschap kunnen aangaan. Topscoorder van vorig seizoen is de eerste bordspeler Frank Schuurmans met 4 uit 9.

DTK
De Twee Kastelen is eveneens een degradant uit de KNSB. Zij verloren de onderlinge wedstrijd tegen het talententeam van Unitas en degradeerden zo uit de derde klasse A. Gezien de sterkte van dit team zijn zij één van de favorieten voor de Friese titel. Met een juiste mix van ervaren KNSB-spelers en jeugdig aanstormend talent maakt DTK een goede indruk en zeer goede kans op het kampioenschap. Met een score van 7,5 uit 9 voerde Bruno Jelic een waar schrikbewind aan de hoogste borden van de derde klasse A.

Emmeloord
De polderbewoners zijn al jaren een degelijke ploeg in de promotieklasse. Met een team vol ervaring gaan zij jaar in, jaar uit de strijd aan met de Friese teams. Vorig jaar handhaafde Emmeloord zich met een zesde plek in de promotieklasse. Nico Lemson had hier met 5,5 uit 7 een groot aandeel in.

F-Pion
De kersverse promovendus uit Franeker en Harlingen zal dit jaar moeten laten zien of zij zich kunnen handhaven in de promotieklasse. Het combinatieteam speelt voor het eerst in haar gezamenlijke bestaan in de hoogste klasse. Met drie puntenmachines in de gelederen zullen zij voor handhaving gaan, zij haalden vorig seizoen allen aan topborden 5 uit 7, dit waren Cees Banning, Derk Drukker en Evert Woudstra.

Heerenveen
Met de stevige vierde plek van vorig jaar in de promotieklasse kan Heerenveen dit seizoen ook goed tegemoet zien. De stabiele middenmotor kan het alle overige teams flink lastig maken. Klaas Abma was vorig seizoen topscoorder met 5 uit 7.

Philidor 3
De titelkandidaat uit Leeuwarden liet door een matige start het afgelopen seizoen de titel aan Sneek 2. Men zal er dit jaar echter alles aan doen om de tweede plaats om te zetten in een eerste en zo een derde KNSB-team naar de Friese hoofdstad te halen. Dit ervaren team heeft een prima selectie om een gooi naar het kampioenschap te doen. Met een speler als Marcel Vermaat, vorig jaar topscoorder met 6 uit 6, heeft men een goede troef in handen.

Philidor 4
Het kleine broertje van Philidor 3 slaagde er vorig jaar in zich stevig te handhaven, als toenmalig promovendus deed men dit niet onverdienstelijk met een vijfde plaats. Elk team wat boven Philidor 4 is geëindigd heeft hard voor de punten moeten werken, ze pakten zelfs een gelijkspel tegen Philidor 3. De vraag is of de topscoorder van verleden seizoen, Rein de Boer met 4,5 uit 6, zich dit jaar ook nog binnen de gelederen van dit team laat zien.

Schaakwoude
Tenslotte is er dan nog Schaakwoude, zij spelen ook al weer enkele jaren in de promotieklasse. Met vorig jaar een derde plek zullen zij de tegenstanders ook het vuur aan de schenen gaan leggen. Het jeugdige talent Gert Jan Rauw was vorig seizoen topscoorder met 4,5 uit 6.

Laten we er een gezellige en sportieve competitie van maken met veel mooie partijen. Mijn voorspelling voor de promotieklasse van de jaargang 2008/2009 is:
1. DTK
2. Philidor 3
3. DSC
4. Schaakwoude
5. Heerenveen
6. Emmeloord
7. Philidor 4
8. F-Pion

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd