Naar de inhoud springen

Verslag Schaakwoude in Gent 2014

Dit jaar deed er een viertal Schaakwoudenaren mee aan het open internationaal schaaktoernooi te Gent. Dit toernooi is populair onder de Nederlanders, dit is mede te danken aan de Gentse feesten die tegelijkertijd plaats vinden. Wietse de Jong, Ronald van der Veen, Gerben van der Heide en Catrines Veenstra probeerden zich in dit internationale strijdgeweld staande te houden. Reeds op vrijdag werd er ingecheckt bij de homes, dit zou de voorbereiding ten goede moeten komen. In ieder geval leverde het wel een verkenningstocht van het centrum van Gent op. Daar werd de conclusie getrokken dat het centrum van Gent in de loop van laatste jaren wel iets is aangepast. Een aantal Schaakwoudenaren had ook al meegedaan met het toernooi in 2006 en 2010.

In de eerste ronde op zaterdagmiddag troffen Wietse, Ronald en Gerben een tegenstander met een lagere rating. Wietse en Ronald wisten te winnen. Gerben moest tegen een jeugdspeler en ging helaas de bietenbrug op. Catrines mocht tegen Philidorspeler Rein de Boer, hij kon het Rein echter niet lastig genoeg maken.
De avondpartij leverde voor Wietse(1) en Ronald(1) een tegenstander met een hogere rating op. Wietse kon het tegen een Engelsman nog vrij lang volhouden. Ronald verloor in de opening al een pion en kon dit niet meer goedmaken. Gerben(0) speelde ditmaal wel conform rating en won zijn partij. Catrines(0) trof wederom een tegenstander met een hogere rating en wederom was een nul het gevolg.

De zondag kende wat opstartproblemen, misschien dat dit de gevolgen waren van een iets te korte nacht. Wietse(1) kon met zwart geen vuist maken. Ronald(1) kon, ondanks lang aandringen, niet meer dan remise maken tegen een lagergerate speler. Gerben(1) en Catrines(0) verloren ook beide.
De vierde ronde in de avond leverde meer resultaat op. Ronald(1,5) won ditmaal wel. Wietse(1) en Gerben(1) versloegen beide een 1600-speler. Catrines(0) pakte ook zijn eerste punt.

In de vijfde ronde mocht Ronald(2,5) weer aantreden tegen een 2100+-speler, ook deze keer wist hij niet te stunten. Wietse(2) verloor met zwart en Gerben(2) won met wit. Catrines(1) kreeg net zoals in veel van zijn partijen voldoende kansen, maar helaas wist hij deze niet te verzilveren. Helaas dus een nul.
De zesde ronde werd een lang verhaal. Gerben(3) verloor met zwart van een sterke tegenstander. Ronald(2,5) en zijn tegenstander hadden beide minder dan 2 minuten, toen Ronald met een pion door kon lopen en zo de winst binnenhaalde. Wietse(2) pakte ook weer een puntje. Catrines(1) speelde een partij die alle kanten op kon, maar uiteindelijk werd het remise.

Ronde zeven gaf weer de gebruikelijke taferelen, op tijd aanwezig zijn, probleempje oplossen, flesje water kopen en de warme zaal weer in. Ronald(3,5) verloor van een sterkere tegenstander. Wietse(3) won van een zwakkere tegenstander. Gerben(3) speelde remise en Catrines(1,5) verloor een partij met wederzijdse kansen.
De achtste ronde was de laatste avondronde. Waar Wietse(4)en Gerben(3,5) met de zwarte stukken verloren, won Ronald(3,5)juist met de zwarte stukken. Catrines(2) sleepte weer een remise in de wacht. Na deze laatste avondpartij moest er natuurlijk nog even afscheid van het mooie Gent genomen worden, dit kon natuurlijk niet beter dan met een muziekje en een biertje.

In de laatste ronde maakte Ronald(4,5) korte metten met zijn tegenstander. Voordeel hiervan was dat hij mooi op tijd weer in het hoge noorden arriveerde. Wietse(4) speelde remise en Gerben(3,5) won zijn partij. Voor Catrines(2) duurde het toernooi te lang, hij verloor zijn laatste partij.

Hier de ranking in de eindstand:
071 VAN DER VEEN R. 1954 5.5 1973 25.5
142 DE JONG W. 1976 4.5 1820 22.5
147 VAN DER HEIDE G.1942 4.5 1703 21.5
279 VEENSTRA C. 1609 2.0 1192 9.0

De individuele rondeuitslagen zijn te vinden op: http://www.kgsrl.be/.

Een reactie

  1. Wietse73 Wietse73

    Sipke doet het na een wat minder toernooi in Dieren nu erg goed in Vlissingen waar hij met 6 uit 6 ongedeeld bovenaan staat.
    Net gewonnen van een 2700+ chinees.

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd