Naar de inhoud springen

Taktische opstelling Schaakwoude 4 werpt bijna zijn vruchten af

Het gepromoveerde 4e team speelde tegen het gedegradeerde WES uit Wolvega; vorig seizoen speelde dat team nog tegen Schaakwoude 2 en verloor toen met 5 – 3.

Op papier is WES samen met Lasker 2 en F-Pion 2 één van de 3 titelkandidaten, dus de teamcaptain van het 4e moest iets verzinnen.

Ondergetekende had hierover contact gehad met hem en we kwamen met het idee om de opstelling radicaal om te gooien.

De bedoeling was om op de laagste borden de punten thuis te houden en op de hoogste borden onze huid zo duur mogelijk te verkopen.

De avond begon met een domper; Aps Steenberg speelde op het 2e bord tegen de voormalige 1900 speler Gerrit Groen en verloor een stuk en kon even later opgeven; 0 – 1

Klaas Stellema speelde op het 6e bord een degelijke partij en had alles onder controle; hij bood remise aan en dat werd aangenomen; 0,5 – 1,5

Albert vd Lijn speelde op het 3e bord tegen jeugdtalent Nick Maatman; ELO 1992 en dreigde onder te voet worden gelopen.

Na het middenspel kwam hij steeds beter in de partij en verloor uiteindelijk na een matdreiging met een pion op de 7e rij; 0,5 – 2,5

Een afstraffing dreigde en het was wachten op de genadeklap, maar het zou anders lopen.

Kees Appel speelde op het 1e bord tegen Remco Heite en had geleerd van zijn nederlaag vorige week in de interne competitie.

Hij wachtte rustig af en pareerde alle aanvallen van wit en kon daarna zelf overgaan tot de aanval en maakte het karwei zeer bekwaam en met goed spel af; 1,5 – 2,5

Dit gaf de burger moed en teamcaptain Johan Attema speelde op het 4e bord remise, waardoor de tussenstand 2 – 3 werd en alles nog mogelijk was.

Nathalie Steringa speelde op het 8e bord weer haar eerste externe partij sinds jaren en rukte ver op met haar pionnen om een aanval te krijgen.

Die sloeg niet door en haar tegenstander ging daarna vol op de aanval spelen en kon met zijn pion een schaak vorkje geven en won fraai de partij; 2 – 4

Op het 7e bord had Menno Veenstra een taaie tegenstander en de partij kon alle kanten opgaan; helaas hield hij 1 pion minder over in het eindspel en verloor; 2 – 5

Hierdoor was de nederlaag een feit en speelde alleen JB nog op het 5e bord de langste en merkwaardigste partij van de avond.

Zoals wel vaker kwam zwart gedrukt te staan na de opening en bood om erger te voorkomen na 17 zetten remise aan; dat werd geweigerd en daarna werd het een boeiende partij.

Wit offerde zijn loper en paard tegen een toren en pion en kreeg alle ruimte om vol op de aanval te spelen en zwart moest toen een keuze maken; terug offeren of de voorsprong verdedigen.

Hij koos voor het eerste; zijn paard voor 2 pionnen en had hierdoor een pion meer, maar een kwaliteit minder en moest alle zeilen bijzetten om niet te verliezen.

Dat zijn loper en toren niet meededen hielp uiteraard niet om de partij tot een goed einde te brengen en het zag er niet rooskleurig uit voor zwart.

Wit zag daarna heel fraai een torenoffer en dat resulteerde in Dame verlies voor zwart en niemand gaf toen nog een stuiver voor zijn kansen.

Vorig seizoen overkwam hem dit ook met wit tegen de Burght 3; Fritz gaf aan – 10 en hij kon destijds alsnog een remise uit het vuur slepen.

Met een toren en loper voor zwart en een Dame voor wit ging de tijdnood fase in en dat brengt altijd extra spanning met zich mee.

Wit kon niet echt een winst plan bedenken en gebruikte daar veel tijd voor en zwart zorgde ervoor dat alles goed gedekt stond en gebruikte eerst minder tijd.

Met voor beide nog 5 minuten op de klok kon het nog alle kanten op en beide spelers gaven geen krimp.

Wit probeerde te forceren en dat kostte hem bijna zijn Dame en kon alleen nog schaak geven om niet door de klok te gaan en bood met nog 1 minuut op de klok remise aan.

Zwart had nog 2,5 minuut en was zo sportief om wit niet door de tijd te jagen, waardoor de eindstand 2,5 – 5,5 werd.

 

Volgende maand speelt het 4e thuis tegen de Burght 2 en dat is een 4 punten wedstrijd!

 

 

 

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd